Suomeen paenneen Annan elämä muuttui pysyvästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan: "Kaikki on pilalla" – näin hän kuvailee sodan ensihetkiä

Katso videolta, miten sotaa Ukrainasta Suomeen paennut Anna kuvailee Venäjän hyökkäyksen ensihetkiä 0:42
Katso videolta, miten sotaa Ukrainasta Suomeen paennut Anna kuvailee Venäjän hyökkäyksen ensihetkiä

Ukrainasta pakenevia ukrainalaisia saapuu myös Suomeen. Asian ytimessä on tavannut sekä sotaa paenneita pakolaisia että vastaanottokeskuksen henkilöstöä. Yksi heistä on kiovalainen Anna.

Venäjän helmikuun 24. päivä aloittama laajamittainen hyökkäys Ukrainaan on saanut jo yli kahden miljoonan ihmisen jättämään kotinsa ja pakenemaan maasta. 

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja Filippo Grandin mukaan joukkopako Ukrainasta on nopeimmin kasvava pakolaiskriisi Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Suurin osa sodan jaloista lähteneet ovat paenneet naapurimaahan Puolaan, mistä matka jatkuu monen pakolaisen osalta muihin Euroopan maihin, myös Suomeen.

Asian ytimessä -ohjelma tapasi useita Ukrainasta paenneita ihmisiä pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksissa tällä viikolla. 

Annan elämä muuttui täysin

Yksi Venäjän pommituksia paennut on nuori ukrainalaisnainen, Anna.

Ennen sotaa Kiovassa asunut Anna eli omien sanojensa mukaan todella hyvää elämää. Vielä kaksi viikkoa sitten hän oli tanssija, joka opiskeli ranskan ja englannin kielen tulkiksi paikallisessa yliopistossa. 

Elämään mahtui opintojen lisäksi ystäviä, ihana koti ja tulevaisuus, joka tuntui tarjoavan vain mahdollisuuksia. 

Mutta sitten, kaikki muuttui yhdessä yössä – sanan varsinaisessa merkityksessä.

Asian ytimessä keskiviikkoisin kello 21 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa!

Asian ytimessä on uutisia, puheenaiheita ja viihdyttävää keskustelua Jaakko Loikkasen johdolla.

– Kaikki on pilalla. Kaikki tulevaisuudensuunnitelmani on nyt peruttu, Anna toteaa haikeana.

Miltä Venäjän hyökkäyksen ensimmäiset päivät tuntuivat Kiovassa? Entä, miten Anna selvisi sodan keskeltä Suomeen? Katso jutun lopussa oleva puhutteleva uutisjuttu.

Turvapaikanhakijoita tulee kymmeniä päivittäin

Sotaa paennut Anna majoittuu perheensä kanssa vanhan ystävän luo. Moni pakolaisista kuitenkin saa turvaa ja katon päänsä päälle vastaanottokeskuksissa eri puolilla Suomea. 

Kaikkiaan vastaanottokeskuksia on eri puolilla Suomea 27. Niistä 20 on aikuisia ja perheitä varten, seitsemän alaikäisille. Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan keskuksia perustetaan tarvittaessa lisää

Helsingissä vastaanottokeskukseen saapuu päivittäin 30–50 järkyttynyttä, helpottunutta ja väsynyttä pakolaista.

Vastaanottokeskus toimii transit-periaatteella

Luonan vastaanottokeskusjohtaja Mari Saari kertoo, että Helsingin vastaanottokeskuksessa huolehditaan nimenomaan turvapaikanhakijoista.

Saaren mukaan turvapaikanhakijat ovat helsinkiläisessä vastaanottokeskuksessa 1–2 yötä, minkä jälkeen heidät siirretään toiseen vastaanottokeskukseen. 

– Toimimme transit-periaatteella. Otamme turvapaikanhakijoita vastaan ja annamme heille ensimmäisen avun. Sitten, kun he ovat levänneet, heidät siirretään seuraavaan vastaanottokeskukseen ja me valmistaudumme ottamaan uusia ihmisiä vastaan. 

– Tällä keinolla pystymme ylläpitämään oman kapasiteettimme, Saari kertaa. 

Asian ytimessä MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa keskiviikkoisin kello 21 alkaen. 

MTV tapasi sodan jaloista paenneita ukrainalaisia – näin he kuvailevat Venäjän hyökkäyksen ensihetkiä ja seurauksia 8:27
MTV tapasi sodan jaloista paenneita ukrainalaisia – näin he kuvailevat Venäjän hyökkäyksen ensihetkiä ja seurauksia

Lue myös:

    Uusimmat