Suomea kohahduttaneista poliisien murhan yrityksistä Porvoossa ja Pirkanmaalla vuosi – poliisi houkuteltiin tekopaikalle ja takaa-ajo kärjistyi luotisateeseen

Poliisiampumisen esitutkinta valmistui – näin ruotsalaisveljekset pakenivat Porvoosta Ikaalisiin ja nyt heitä epäillään 13 murhan yrityksestä 4:06
Esitutkinta paljastaa: Näin veljekset pakenivat Porvoosta Ikaalisiin

Niin sanotuista Porvoon poliisin murhan yrityksistä on kulunut pian vuosi. Tapauksesta nostetaan syyte viimeistään rikoksen vuosipäivänä.

Porvoossa 25. elokuuta viime vuonna käynnistynyt rikoskokonaisuus ja ajojahti päättyi lopulta samana iltana Pirkanmaan Ikaalisiin. Teoista epäillään vuonna 1989 ja 1994 syntyneitä veljeksiä, jotka ovat Ruotsin kansalaisia. Toisella on lisäksi Suomen kaksoiskansalaisuus.

Katso video: Tähän takaa-ajo päättyi

Tähän päättyis poliisien vaarallinen takaa-ajo Tampereen kupeessa 0:40

Tapahtumat alkoivat Porvoossa, kun Koneistajantie 1:een oli kutsuttu poliisipartio väitetyn omaisuusrikoksen vuoksi. Paikalla poliisit kohtasivat kuitenkin aseellista väkivaltaa, ja saivat ampumavammoja. Poliisit pääsivät kuitenkin poistumaan paikalla. Noin kolmen minuutin tapahtumasarjaa tutkitaan murhan yrityksinä.

Poliisia oli houkuteltu paikalle jo edellisenä päivänä väitetyn nuorisoporukan tappelun varjolla.

Katso video tapahtumapaikalta:

Yhteensä 13 murhan yritystä

Paikalta poistuneet epäillyt paikannettiin myöhemmin samana päivänä Tampereelle. Epäiltyjen Ruotsin kilvissä ollut Volvo oli pysähtynyt huoltoasemalle ja tankannut maksamatta.

Miehet yritettiin ottaa kiinni ennen Tampereen Rantatunnelia, mutta auto kiihdytti tunneliin, jossa poliisia kohti ammuttiin viidesti. Osa laukauksista osui poliisiauton keulaan.

Takaa-ajo jatkui Hämeenkyröön, jossa pakoauto muun muassa kiersi piikkimaton ja poliisia kohti ammuttiin jälleen. Lopulta Ikaallisissa puoli yhdeksän aikaan illalla auto ajoi piikkimaton yli, ja pysähtyi muutaman sadan metrin päähän matosta. Epäillyt astuivat ulos autosta ja antoivat ottaa itsensä kiinni.

Yhteensä tapahtumasarjassa ammuttiin parisenkymmentä laukausta kohti poliisia, mutta poliisi ei ollut käyttänyt asetta Porvoossa tai Pirkanmaalla.

Poliisiin kohdistui yhteensä kolmetoista murhan yritystä. Niistä kaksi tapahtui Porvoossa, kolme Hämeenkyrössä ja kahdeksan Tampereella.

Esitutkinta valtava paketti

Miehet olivat oleskelleet Suomessa ilmeisesti huhtikuusta lähtien ollen vain lyhyen aikaa käymässä Ruotsissa. Poliisi epäilee miesten yrittäneen hankkia ampuma-aseita salatun verkon kautta. Aiheettomalla puhelulla paikalle kutsuttuun poliisiin liittyen kaksikkoa epäillään myös törkeän ryöstön valmistelusta.

– Poliisilla on kohtuullisen hyvä käsitys oleskelun luonteesta, poliisi totesi taannoin tiedotteessa.

Teolle ei sen mukaan ole todennettavissa yhtä selkeää syytä. Motiivia pohdittaneen myöhemmin enemmän oikeudenkäynnin yhteydessä. Poliisi kuitenkin toteaa, ettei epäillyllä ole kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Poliisi on tehnyt tapauksesta laajan esitutkinnan, ja pelkän esitutkintapöytäkirjan kerrotaan olevan yli 1200-sivuinen. Tähän päälle tulevat vielä esitutkintapöytäkirjan liitteet ja pöytäkirjan ohjeen tehdyt lisätutkinnat. Korkeutta paperipinolla on parisenkymmentä senttimetriä.

– Tuhti lukupaketti, poliisista kommentoidaan.

Lue myös:

    Uusimmat