Poliisi on saanut selvitettyä Porvoon ampumisen tapahtumat minuutilleen, mutta suurin kysymys on yhä auki – miksi veljekset hyökkäsivät poliisien kimppuun?

Poliisiampumisen esitutkinta valmistui – näin ruotsalaisveljekset pakenivat Porvoosta Ikaalisiin ja nyt heitä epäillään 13 murhan yrityksestä 4:06
Näin ruotsalaisveljekset pakenivat Porvoosta Ikaalisiin ja nyt heitä epäillään 13 murhan yrityksestä.

Esitutkinta viime elokuussa Porvoossa tapahtuneista ampumisista on valmistunut.

Viime elokuun lopulla Porvoossa ja Pirkanmaan seudulla tapahtuneen ammuskelun motiivi ei ole selvinnyt poliisin esitutkinnassa. 

– Rikoksista epäillään vuonna 1989 ja 1994 syntyneitä miehiä, joista toinen on sekä Ruotsin että Suomen ja toinen Ruotsin kansalainen, poliisitiedotteessa kerrotaan.

Esitutkintapöytäkirjassa on runsaasti rikosnimikkeitä.

– Julkisuudessa olleita tapahtumia oli epäiltävästi edeltänyt tiedustelua ja valmistelua sen suhteen, että poliisi saataisiin tiettyyn paikkaan haluttuna aikana.

Tiedotteessa kerrotaan, että hätäkeskukseen oli tullut puhelu tapahtumia edeltävänä päivänä 24. elokuuta kello 21.35.

Poliisia oli pyydetty Porvoon Epoon alueelle hiekkakuopalle väitetyn nuorisojoukon tappelun vuoksi, mutta poliisipartio ja ilmoittaja eivät koskaan kohdanneet.

– Esitutkinnan perusteella tällä puhelulla ja myöhemmin 25. elokuuta kello 00.22 soitetulla hätäkeskuspuhelulla on yhteys. Tätä kokonaisuutta on tutkittu epäiltynä törkeän ryöstön valmisteluna 20.–24. elokuuta 2019.

Poliisin mukaan epäiltyjen epäillään pyrkineen hankkimaan käsiaseita salatun sähköpostipalvelun avulla, mikä selvisi poliisin suorittaman verkkopeitetoiminnan aikana. 

– Esitutkinnan tuloksena ei ole todennettavissa yhtä selkeää kiteytystä syyksi teon taustalle. Syyteharkinnan ja tulevan oikeudenkäynnin turvaamiseksi on välttämätöntä, että motiivipohdiskelua ei käydä tässä vaiheessa, tiedotteessa sanotaan.

– Se voidaan tässä vaiheessa todeta, ettei epäillyillä ole ollut kytkentää järjestäytyneisiin rikollisryhmiin.

Poliisi muistuttaa erikseen, että epäiltyjen läheisillä ei ole osuutta tapahtumiin.

Mistä oikein on kyse?

Ruotsalaisia veljeksiä Richard Granholmia ja Raymond Granholmia epäillään kolmestatoista murhan yrityksestä Porvoossa ja Pirkanmaan seuduilla.

Veljesten epäillään ensin ampuneen poliiseja Porvoon teollisuusalueella sunnuntain 25. elokuuta vastaisena yönä.

Tämän jälkeen he lähtivät pakomatkalle, joka päättyi sunnuntai-iltana Ikaalisiin. Pakomatkalla miehet ajoivat poliisiautoja päin ja ampuivat niitä kohti.

Murhan yrityksistä kaksi tapahtui Porvoossa, kolme Hämeenkyrössä ja kahdeksan Tampereella. Todennettuja laukauksia veljekset ampuivat esitutkinnan mukaan 20, mahdollisesti sitäkin enemmän.

MTV:n tietojen mukaan ainakin osamotiivina ja alkuperäisenä tavoitteena on ollut viedä poliiseilta aseet. Porvoossa he saivatkin mukaansa toisen poliisin käsiaseen.

Poliisit pyydettiin paikalle hätäkeskuksen kautta Koneistajantie 1:een väitetyn omaisuusrikoksen takia.

Partion saavuttua kohteeseen heihin kohdistui välitön aseellinen väkivallan uhka. Poliisien tilanteen mukainen määrätietoinen toiminta mahdollisti heidän poistumisensa paikalta.

Molemmat poliisit saivat tilanteessa ampumavammoja. Välikohtaus Koneistajantie 1:n pihassa oli ohi noin kolmessa minuutissa.

Lue myös:

    Uusimmat