Suomalaisyritykset sinnittelevät Venäjällä: "Kertoo yritysten aggressiivisuudesta"

Vienti Venäjälle väheni 2:07

Suomalaiset yritykset pysyvät sitkeästi Venäjällä. Näin siitä huolimatta, että suomalaisyrityksillä on nyt poikkeuksellisen tahmea näkemys Venäjän talouden kehityksestä. Edes finanssikriisin jälkeen odotukset eivät olleet yhtä kehnoja.

– Kaikesta huolimatta yritykset ovat Venäjälle investoimassa, kertoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Mirja Tiri.

– Viidennes vastaajista tekee uusinvestointeja ja tytäryrityksiä, myymälöitäkin perustetaan. 

Sinnikkyys saattaa johtua siitä, että yritykset odottavat nykyisen kriisin päättyvän parissa vuodessa. 

– Se kertoo yritysten aggressiivisuudesta. Yritykset ovat halukkaita pysymään Venäjällä ja hyödyntämään niitä markkinoita tulevaisuudessakin, arvioi Tiri.

Öljyn hintaromahdus kohtalokas Venäjälle

Venäjän asioita liki kolme vuosikymmentä työkseen seurannut alivaltiosihteeri Matti Anttonen on todistanut uransa aikana kolme isoa talouskriisiä Venäjällä. Hän muistuttaa, että öljyn hinnasta riippuvainen Venäjä on suhdanneherkkä talous. Yleensä kriisit tulevat yllättäen ja niistä saatetaan myös toipua yllättäen.

Anttonen tähdentää, että nykyinenkään öljyn hinta ei ole halpa, mutta Venäjälle romahdus on kohtalokas.

– Tämä 80 dollarin öljyn hinta ei ole mitenkään erityisen halpa historiallisesti, vaan itse asiassa aika korkea. Jos se nyt asettuu tähän väliin, niin sillä on vaikutusta Venäjän talouteen, sanoo Anttonen.

Lisäksi Krimin haltuunottoa väkisin ei unohdeta lännessä. Se vaikuttaa Euroopan Unionin ja Yhdysvaltain sekä Venäjän väleihin pitkään.

-Tämä kriisi on pidempiaikaisempi kuin vuoden 2009 kriisi, joka aika nopeasti öljyn hinnan noustua hälveni, arvelee Anttonen.

Maailmanpankki ennustaa Venäjälle 0,5 prosentin bruttokansantuotteen kasvua useiksi vuosiksi. 

– Viime vuosikymmen oli Venäjän taloushistorian ehkä hienoin vuosikymmenen. BKT kasvoi melkein kymmenen vuotta 2008 kriisiin asti noin 7 prosenttia vuodessa ja kansalaisten ostovoima yli 10 prosenttia. 

– Lähivuosien näkymät ovat aivan erilaisia, paljon harmaampia. 

Ukrainan kriisi jarruuttaa uudistuksia

Suomalaisyritykset ovat havainneet, että Venäjällä bisnekset ovat nyt jääneet Ukrainan kriisin jalkoihin. Se vie poliitikkojen ajan.

– Tällä hetkellä kaikki seisoo sen takia, että duuma käsittelee siellä Krimiä ja puhutuaan vaikka median rajoittamisesta. Muut asiat odottavat  ja siirtyvät jonossa taaksepäin, sanoo STR Tecoil -yrityksen kehitysjohtaja Pekko Kohonen.

STR Tecoil havittelee pääsyä Venäjän valtaville voiteluöljyn kierrätysmarkkinoille. Suomeen verrattuna markkina on moninkertainen. 

– Suomessa on 60 tuhatta tonnia käytettyä voiteluöljyä vuodessa, Venäjällä on 1,5 miljoonaa tonnia, arvioi Kohonen.

Teknologiavienti ei onnistu koska kierrätystä koskeva lakiesitys on juuttunut duumaan.

- Lakiesitys on olemassa, mutta  se odottaa niitä kaikkia muita lakeja mitä siellä viedään läpi.

Vaikka laki menisi läpi, vienti törmäisi rahoitusongelmiin. Kansainvälinen rahoitus on ehtynyt ja valtion raha virtaa Anttosen venäläiskontaktien mukaan Krimin jälleenrahoitukseen.

Lue myös:

    Uusimmat