Tätä et tiennyt: Suomalaisissa sairaaloissa haavojen puhdistukseen käytetään oikeita toukkia – "Erittäin turvallinen ja kivuton hoitomuoto"

1900-luvun alussa toukkahoito oli paras hoitomuoto haavanpuhdistukseen. Moni ei kuitenkaan tiedä, että tätä samaa hoitomuotoa käytetään haavanpuhdistukseen vielä nykyäänkin.

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana ei juuri ollut haavanhoitoon tarvittavia nykyaikaisia tuotteita. Haavoittuneita sotilaita isoine avohaavoineen oli paljon ja huomattiin, että haavoihin ilmestyi nopeasti toukkia. Pian todettiin, että toukat eivät olleetkaan huono asia.

Toukkahoito on arkipäivää myös nykyään. 

Tämän tietää Kymenlaakson keskussairaalassa yli 30 vuotta perushoitajana työskennellyt Hannele Ahoniemi, joka törmäsi toukkahoitoon ensimmäistä kertaa vasta tänä kesänä.

– Olen tiennyt toukkahoidoista jo pitkään, mutta näin sen tapahtuvan ensimmäistä kertaa vasta tänä kesänä. Toukkahoito voi kuulostaa epämiellyttävältä, mutta toukat puhdistavat tulehtuneen avohaavan hirvittävän hyvin. Monesti esimerkiksi reidessä ollut avohaava on voinut olla auki jopa vuoden. Kun mikään haavanpuhdistus ei enää auta, haavassa olevat katteet on hyvä poistaa toukilla, Ahoniemi kertoo.

Toukat kasvatetaan laboratoriossa Saksassa

Toukkahoito tehdään aina lääkärin määräyksellä. Toukat eivät myöskään ole mitä tahansa toukkia, vaan laboratorio-oloissa kasvatettuja kärpästen toukkia.

– Toukat saapuvat pieniin purkkeihin pakattuina lentorahtina Saksasta. Ne eivät siis ole mitä tahansa toukkia. Toukkahoito on erittäin turvallinen ja biologinen hoitomuoto, hän selventää.

Monesti potilaan avohaava voi olla niin kipeä, että siinä olevaa katetta ei voida puhdistaa ilman anestesiaa. Potilas voi olla myös niin heikkokuntoinen, että häntä ei voida nukuttaa. Silloin toukkahoito on perushoitajan mukaan monesti paras vaihtoehto.

– Haavan täytyy puhdistua, jotta siihen voidaan tehdä esimerkiksi ihonsiirto. Toukat ovat harsomaisessa pussissa, jonka päälle laitetaan kosteat ja imevät sidokset, sekä päälle kierreside. Toukat eivät pääse pussista läpi. Potilas voi toimia yleiskuntonsa vaatimissa puitteissa normaalisti sidoksen ollessa paikallaan. Toukat syövät kuollutta kudosta ja jättävät terveen rauhaan. Se on kivuttomin hoitomuoto.

Toukkien toiminta perustuu siihen, että ne erittävät haavalle ruuansulatusnestettä, joka sisältää kasvutekijöitä, antiseptisiä aineita ja protelyyttisiä entsyymejä. Tutkimuksissa on havaittu, että toukkahoito puhdistaa haavoja jopa paremmin kuin muu klassinen haavanhoito.

– Toukat ovat työkykyisiä kolmesta viiteen vuorokautta. Sen jälkeen ne hävitetään pirtuun hukuttamalla.

"Toukkien näkeminen tuntui aluksi epämiellyttävältä"

Toukkahoitoja ei naisen mukaan tehdä paljon. Samaa hoitomuotoa käyttävät Ahoniemen mukaan esimerkiksi plastiikkakirurgit.

– Kun toukkahoito määrätään, se on yleensä siinä kohtaa jo välttämätön. Potilasta ei tarvitse nukuttaa hoidon ajaksi. Hän voi tietysti aina kieltäytyä hoidosta, mutta on vaikeaa sanoa, mitä sitten on enää tehtävissä. Monesti jatketaan mekaanista puhdistusta.

Kun Hannele Ahoniemi näki ensimmäistä kertaa toukkahoitoa käytännössä, toukkien näkeminen tuntui hänestä aluksi epämiellyttävältä. 

– Tuskin kukaan mistään toukista erityisemmin pitää, mutta hoidon tulokset ovat hyviä. Hoidon jälkeen haava puhdistuu ja potilas pääsee ihosiirteeseen.

Hänen mukaan ei ole tavatonta, että nykyäänkin vastaanotolle saapuu potilaita, joiden haavoissa on kotoa tullessa toukkia. Ne toukat eivät kuitenkaan liity sairaalahoidossa käytettäviin toukkiin.

– Nykyäänkin voi olla niin, että potilaalla on sairaalaan tullessaan avohaavassa toukkia. Sitä ei pidä ajatella lähtökohtaisesti huonona asiana. Toukat ilmestyvät luonnossa haavaan siksi, että ne puhdistavat kuollutta kudosta.

Koronaan vakavasti sairastunut saa helposti veritulpan – tässä ovat varoitusmerkit ja näin verisuonitukos hoidetaan sairaalassa 4:41
Katso myös: Koronaviruspotilas saa helposti veritulpan – tässä ovat varoitusmerkit ja näin tukos hoidetaan.

Lue myös:

    Uusimmat