Suomalaistutkimus löysi uuden tavan lievittää masennusta – käytössä jo kuulovamman hoidossa

Uraauurtavassa suomalaistutkimuksessa selvisi, että aiemmin aivoinfarktin ja kuulovamman hoidossa käytetty JNK-estäjä säätelee myös tunnepohjaista käyttäytymistä. Tieto saattaa auttaa masennuslääkkeiden kehittämisessä.

Masennuksen ja ahdistuksen hoidossa voitaisiin käyttää samaa JNK-estäjämolekyyliä kuin aivoinfarktin ja kuulovamman hoidossa, kirjoitetaan suomalaistutkimuksessa.

Turun yliopiston ja Åbo Akademin omistamassa Turun biotekniikan keskuksessa tunnistettiin, että molekyyli lievittää ahdistusta ja masennukseen liittyvää käytöstä.

– Aiemmin tuntematon mekanismi tuo uutta tietoa siitä, miten aivot toimivat säädellessään mielialaa ja osoittaa, että JNK-estäjä saattaa tarjota uusia väyliä masennuksen ja ahdistuneisuushäiriön lääkityksen kehittämiseen, kertoo tutkimusjohtaja  Eleanor Coffey.

Jyrsijöillä tehdyissä kokeissa selvitettiin, että JNK-estäjän toiminta näkyi hippokampuksessa eli aivojen osassa, joka kontrolloi tunne-elämää ja oppimista. JNK-estäjä kontrolloi uusien hermosolujen syntymistä hippokampuksessa.

JNK-estäjä on jo kliinisessä käytössä aivoinfarktin ja kuulovamman hoidossa.

– Aiemmin ei ole tiedetty, että JNK säätelee tunnepohjaista käyttäytymistä, Coffey sanoo.

Seuraavaksi selvitetään, voisivatko JNK-estäjät tukea jo käytössä olevien masennuslääkkeiden tehoa.

Tutkimustulos on julkaistu Molecular Psychiatry -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat