Suomalaistutkimus: Koira on sinkun paras kaveri? Vähentää tehokkaasti yksinäisyyden tunnetta

Suomen Kennelliiton tekemän tutkimuksen mukaan koira vähentää yksinäisyyden tunnetta huomattavasti erityisesti naimattomien miesten ja naisten, sekä naisleskien kohdalla. 

Krooninen yksinäisyys on terveydelle haitallisempaa kuin ylipaino ja yhtä haitallista kuin tupakka. Suomen Kennelliiton tekemän tutkimuksen mukaan yksinäisyyteen voi olla hyvinkin yksinkertainen apu – koiran rakkaus. Eniten yksinäisyyden tunne väheni koiran avulla naimattomien miesten ja naisten sekä naisleskien kohdalla.

Nettikyselynä toteutetun tutkimuksen mukaan suhde lemmikkiin korvaa tehokkaasti muita sosiaalisia suhteita ja mitä parempi koirasuhde, sitä onnellisempi omistaja. Koiranomistajuuden kestoon nähden antoisin suhde oli niillä, joilla oli ollut koira yli 20 vuotta. 

Naisista noin 65 prosenttia koki koiran herättävän heissä myönteisiä tunteita erittäin paljon. Miehillä vastaava luku oli noin 37 prosenttia. Aktiivisemman elämän ja positiivisten tunteiden lisäksi erityisesti naiset kokivat koiran tuovan turvallisuutta elämään. 

Vain kuudesosa vastaajista kertoi koiran jollain tapaa rasittavan heitä, muun muassa sotkeminen ja haukkuminen koettiin ärsyttävinä asioina. 

Tutkimukseen osallistui noin 9 000 suomalaista, joista oli Kennelliiton jäseniä 95 prosenttia. Tutkimus toteutettiin avoimena nettikyselynä ja siihen vastanneista yli puolet piti itseään aktiivisena koiraharrastajana. 

Millainen koira sopii juuri sinulle? Katso video:

Lähde: Hyvää elämää koiran kanssa – Kennelliiton julkaisu

Lue myös:

    Uusimmat