Suomalaistutkijat vetoavat maskien käytön puolesta – selkeät perustelut suosituksille: "Yksi kustannustehokkaimmista tavoista"

Hallitus pääsi sopuun lisätalousarviosta – katso tiedotustilaisuus 43:18
Hallitus pääsi sopuun lisätalousarviosta – katso tiedotustilaisuus

Suomalaistutkijat vetoavat keskiviikkona julkaistussa avoimessa kirjeessä sen puolesta, että kasvomaskeja käytettäisiin myös Suomessa väestötasolla koronapandemian tukahduttamiseen.

– Tämänhetkinen tutkimus viittaa vahvasti siihen, että maskien käytöstä on hyötyä ja että maskit ovat yksi hyödyllisimmistä ja kustannustehokkaimmista toimista COVID-19-epidemian hallinnassa, Eroon koronasta -työryhmä kirjoittaa.

Tutkijoiden mukaan maskien käyttö vähentää sekä oireellisten että oireettomien kantajien ympäristöönsä levittämien virusten määrää. Siten se vähentää käyttäjien todennäköisyyttä tartuttaa muita.

Kirjoittajien mukaan jo kertynyt tutkimusaineisto osoittaa sen, että ihmiset ovat tartuttavimmillaan infektion alkuvaiheessa, jolloin oireita esiintyy vähän tai ei lainkaan.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa taloustieteen nobelisti Bengt Holmström, Helsingin ja Stanfordin yliopistojen genetiikan ja epidemiologian tutkija Hanna Ollila sekä kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin.

Maski suojaa ensisijaisesti muita

Kirurgisten suu-nenäsuojusten ohella myös kangasmaskeista on hyötyä tautia levittävien pisaroiden pysäyttämisessä.

– Niissä tilanteissa, joissa maskien käyttö on velvoitettua tai muuten yleistä, on sen osoitettu suojaavan kanssakäymisessä tapahtuvilta tartunnoilta, tutkijat kirjoittavat.

Maskien käyttö olisi tutkijoiden mielestä hyödyllisintä silloin, kun suurin osa ihmisistä julkisissa tiloissa käyttää maskia. VTT:n julkaiseman tutkimuksen mukaan kangasmaskien tärkein vaikutus on muiden suojaaminen tartunnalta.

Maskit siis suojaisivat niitäkin, jotka eivät voisi esimerkiksi terveydentilansa tai muun syyn vuoksi itse käyttää maskia. Mitä suurempi määrä ihmisiä käyttää mahdollisimman tehokkaita ja puhtaita maskeja asianmukaisesti, sitä tehokkaammin epidemian leviäminen hidastuu, kun muita tukahdutustoimia käytetään maskien rinnalla.

Hallituksen asettama tiedepaneeli suositteli tiistaina niin ikään kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä koronavirustartuntojen torjumiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viime viikolla julkistaman selvityksen mukaan näyttö kasvosuojusten vaikutuksesta on vähäinen.

Lue myös:

    Uusimmat