Suomalaistutkija teki läpimurron kimalaisilla – tämä video näyttää, mistä on kyse!

Suomalaistutkija teki läpimurron – kimalaiset oppivat käyttämään työkalua 1:12

Tutkija Olli Loukola on tehnyt merkittävän tieteellisen havainnon työssään kimalaisten kanssa. Ilahtunut ja yllättynyt Loukola oli haaveillut vastaavanlaisesta löydöstä, mutta ei ollut ihan uskaltanut toivoa sellaista.

Viimeiset puolitoista vuotta tutkija Olli Loukola on tutkinut lontoolaisen Queen Maryn yliopistolla kimalaisten käyttäytymistä ja sosiaalista oppimista.

Kimalaisen aivot ovat nuppineulan pään kokoiset, ja arvostetussa Science-tiedejulkaisussa julkaistu Loukolan tutkimus, Bumblebees show cognitive flexibility by improving on an observed complex behavior, osoittaa, että kimalaiset kykenevät monimutkaisiin kognitiivisiin toimiin.

Tutkimuksen mukaan kimalaiset eivät ainoastaan opi käyttämään työkaluja, vaan kykenevät myös parantamaan opittua käytöstään.

– Se, että kimalaiset pystyivät parantamaan toimintaansa näkemänsä perusteella, oli odottamaton tulos, Loukola kertoo innoissaan tutkimustuloksista.

Loukola kertoo haaveilleensa vastaavanlaisesta löydöstä mutta ei uskaltanut toivoa sellaista. Tulos oli siis jonkinasteinen iloinen yllätys myös 35-vuotiaalle tutkijalle.

Tutkimuksen alkuperäinen idea oli tutkia, kykenevätkö hyönteiset oppimaan työkalun käytön. Työkalun käyttöä pidetään yleisesti indikaattorina älykkyydestä.

– Testasin erilaisia objektiiveja, ja päädyin pallon liikutteluun. Pitää testata jotain, joka on täysin uutta eläimille. Alunperin tutkimusobjektiksi kokeiltiin muun muassa paperin paloja, mutta ne osoittautuivat liian kevyiksi.

Kimalaiset oppivat myös oppimaan

Tutkimustulos oli siis se, että kimalaiset oppivat liikuttamaan palloa saadakseen sokeripalkinnon.

Loukolan mukaan tästä voidaan päätellä, että kimalaiset kykenevät monimutkaisiin päättelyketjuihin ja pystyvät oppimaan jotain niille täysin uutta ja tietyllä tapaa luonnotonta.

– Meillä oli myös toinen koe, jossa koulutettiin ihan oikeita kimalaisia liikuttamaan palloa. Sitten kun nämä oikeat kimalaiset liikutti sitä, uudet yksilöt seurasivat opetettuja yksilöitä.

– Lisäksi nämä uudet yksilöt eivät vain pystyneet seuraamaan opettajaansa, vaan myös parantamaan omaa suoritustaan sen perusteella, Loukola intoilee.

Tämä Loukolan mukaan osoittaa sen, että kimalaiset eivät kykene ainoastaan joustavaan oppimiseen, vaan myös joustavaan päätöksentekoon.

Tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Ilkka

Pääkuvan videolta voit katsoa, kuinka kimalaiset liikuttelevat tutkimuksen aikana palloa. 

Lue myös:

    Uusimmat