Suomalaisturisti Gambiassa: "On kyllä mukava päästä jo kotiin"

Kaikki kolmesataa suomalaisturistia lähtevät tänään iltapäivällä Gambiasta takaisin Suomeen. Suomen viranomaiset ja matkatoimisto Tjäreborg ovat tehneet paluupäätöksen myöhemmin kuin esimerkiksi Thomas Cook ja matkatoimisto Tui.

Suomalaisturisti Mariann Lundvall on tänään palaavien matkalaisten joukossa. Hän kiistää pelkäävänsä mutta myöntää, että paluulento tulee aika myöhään.

– Emme ole nähneet mitään poikkeuksellista, mutta on tietysti sanottava, että pari päivää on oltu pelkästään täällä hotellialueella eikä liikuttu täältä ollenkaan ulkopuolelle, Mariann Lundvall kertoo.

– Tiedämme kuitenkin, että Senegalin joukot on tulossa tännepäin.

4:00

Lundvall ei halua kritisoida matkatoimisto Tjäreborgia, vaikka suomalaiset kuljetetaankin pois maasta myöhemmin kuin esimerkiksi britit.

Yli 45 000 paennut Senegaliin

YK:n pakolaisjärjestön mukaan jo yli 45 000 ihmistä on paennut Gambiasta Senegaliin poliittisen kriisin takia. Lisäksi 800 ihmistä on paennut Guinea-Bissauhun.
Kriisi sai alkunsa, kun vaalit hävinnyt presidentti Yahya Jammeh kieltäytyi astumasta syrjään. Senegal ja neljä muuta Länsi-Afrikan maata on lähettänyt Gambiaan joukkoja uuden presidentin Adama Barrowin tueksi.
Jammehia on vaadittu luopumaan vallasta keskipäivään mennessä, tai muuten afrikkalaisjoukot puuttuvat tilanteeseen sotilaallisesti. (STT)

– Tänne jäi vain ruotsalaisia ja suomalaisia näille myöhäisemmille lennoille. Toissapäivänä lähtivät kaikki britit. Jos tänään on sotilasjoukkoja tulossa, niin siihen nähden tämä lähtö on tietysti aika aika myöhään, Lundvall myöntää.

Hän kuitenkin vakuuttaa ettei häntä ole pelottanut. Tunnelma suomalaisturistien keskuudessa on ollut rauhallinen.

– On kyllä mukava päästä jo kotiin.

Korvauspyynnöt mahdollisia

Lundvallin ja hänen seurueensa matkasta jää kaksi viikkoa pitämättä. Tilanteen ollessa päällä he eivät ole ehtineet kysellä mitään rahallisia korvauksia.

– Mutta kyllä ajateltiin jotain korvausta pyytää. Puolet matkastahan jäi pitämättä.

Eniten Lundvall sanoo surevansa gambialaisten itsensä puolesta.

– Se kyllä mietityttää, miten tämä vaikuttaa Gambiaan. Tämä maahan pyörii turismilla, ja sesonkikaudella monen paikallisen pitää saada koko vuoden tienesti kasaan. Monet tulee tänne töihin sesonkiaikaan. Kun turistit lähtevät, moni pelkää nyt koko elantonsa puolesta. Lundvall toteaa.

– Nyt paikalliset pelkäävät, mitä tuleman pitää.

Suomeen päästyään Lundvall aikoo viettää lomansa loppuajan kotimaassa eikä lähteä toiselle ulkomaanreissulle. 

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.