Mainos

Suomalainen Minna poikkeustilan julistaneessa Gambiassa: "Vauvan- ja koiranruoat loppu"

Suomalainen Minna Gikineh kertoo tunnelman länsiafrikkalaisessa Gambiassa olevan odottava. Maahan julistettiin eilen poikkeustila vallan vaihdoksen takia ja tilannetta on kuvailtu sekavaksi.

– Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi. Täällä on aavemaista ja hiljaista. Ihmisiä ei ole kaduilla ja esimerkiksi tuore kala on loppumassa, koska ei ole kalastajia ja sokeri on monin paikoin loppu. Paikallisille sokeri on kovaa valuuttaa. Myös vauvanruuat, koiranruuat ja esimerkiksi aamiaismurot ovat loppu, kuvailee Gikineh.

– Ihmiset pysyvät kodeissaan. Normaalisti täällä on mieletön meteli, mutta nyt päivällä ei kuulu mitään. Ihmiset pelkäävät nyt sitä, että tänne tulee ryöstelijöitä. Ihmisillä on jopa isompi huoli ryöstelijöistä kuin hallituksen toimista.

Presidentti Yahya Jammehin mukaan poikkeustila on tarpeen, koska ulkovallat ovat sekaantuneet Gambian sisäisiin asioihin. Jammehin on määrä astua virastaan huomenna, koska joulukuiset vaalit voitti Adama Barrow.

Minna Gikineh asuu lähellä paikkaa, jossa suomalaisturistit majoittuvat. Matkanjärjestäjä Tjäreborgin kautta maassa on noin 300 suomalaista.

Tjäreborg ilmoitti eilen hakevansa noin 200 matkailijaa pois ja peruvansa tulevat matkat. Gikinehin mukaan hänen silmiinsä matkanjärjestäjä on reagoinut myöhässä maan vallanvaihdokseen.

– Vielä viime viikolla matkanjärjestäjä kertoi, että retkiä ei järjestetä, kun täällä juhlitaan. Ei täällä juhlita, täällä on sisällissodan uhka päällä.

Matkatoimisto Tjäreborg on todennut seuraavansa Gambian tilannetta tarkasti ja on yhteydessä jatkuvasti maan kohdehenkilökuntaansa.

Kymmeniä koneita lähtenyt maasta

Gikineh kertoo, että eilen rakennusmateriaaleja myyvässä kaupassa luultiin jo, että kaikki turistit ovat lähteneet.

– Täältä lähti eilen todella paljon lentokoneita. Normaalisti tuosta pään päältä lentää kymmenkunta konetta vuorokauden sisään, niin eilen lähti noin kolmekymmentä lentokonetta.

Minna Gikineh on asunut Gambiassa reilut kymmenen vuotta. Hän kertoo, että osa ulkomaalaistaustaisista Gambiassa asuvista ihmisistä on itsekin lähtenyt pois.

– Itse en ole lähdössä täältä yhtään mihinkään.

– Tuntuu, että asiaa spekuloidaan ulkopuolella paljon enemmän mitä täällä Gambiassa. On sanottu, että täällä on poikkeustila, mutta ei sitä kyllä missään täällä ole sanottu. 

Ulkoministeriö ei toistaiseksi ole päivittänyt Gambian matkustustiedotetta.

1:54

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja