Suomalaistuomari Jyri Rönniltä väkevä linjaus Leijonien kohujäähystä – tämä vihellyksessä arvelutti: "Silloin on suuri vaara"

Tämä kyseenalainen jäähy ratkaisi Ruotsi-trillerin 0:26
Tämä kyseenalainen jäähy tarjosi Ruotsille ratkaisuun johtaneen ylivoiman MM-puolivälierässä. Videolla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mistä kohdasta vastustajan mailaa Konsta Helenius otti omalla mailallaan kiinni.

Pitkän kansainvälisen uran tehnyt jääkiekkotuomari Jyri Rönn jäi pohtimaan, näkikö Leijonille jatkoajalla jäähyn viheltänyt tuomari todellisuudessa rikkeen vai puuttuiko arvaus peliin.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Ruotsi pääsi ratkaisemaan jääkiekon MM-kisojen puolivälieräottelun 2–1-jatkoaikamaalilla sen jälkeen, kun Leijonien 18-vuotias Konsta Helenius oli määrätty jäähylle koukkaamisesta.

Tilanteessa Helenius joutui häiritsemään puolittain irti päässyttä Ruotsin Adrian Kempeä. Ottelun erotuomari näki tapauksen koukkaamiseksi, vaikka sääntökirja sallii mailalla mailaa vastaan pelaamisen, kunhan maila ei osu vastustajan käsiin ”tai niiden lähelle”.

Useat arvokisat urallaan tuominnut SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn näki tapauksen selkeänä.

– En olisi viheltänyt jäähyä, Rönn toteaa suoraan.

– Pelataan mailalla mailaa alakäden alapuolelta. Okei, se saattoi hyvin kevyesti osua jossain kohtaa käteen, mutta ei siinä todellisuudessa pelata kättä, vaan mailalla mailaa, hän perustelee.

Esimerkiksi SM-liigassa koukkaamissäännössä tarkkaillaan nimenomaan kohtaa mailasta, johon pelaaja kohdistaa kontaktinsa mailallaan. Alakäden alapuolelta saa ottaa kiinni, käsien välistä tai yläkropasta ei.

Näkikö vai arvasiko tuomari rikkeen?

Tilanteessa Helenius oli jäänyt Kempen taakse ja joutui puolustamaan hankalasta asemasta. Tämä saattoi aiheuttaa ennakko-olettaman, että tällöin puolustava pelaaja syyllistyy herkästi rikkeeseen. Jäähyn viheltänyt tuomari katsoi tilannetta kuitenkin päädystä suoraan tai hieman viistosta Kempen etupuolelta.

Rönn jäi puolestaan pohtimaan, mitä rangaistuksen viheltänyt tuomari todellisuudessa näki ja mitä oletti.

– Vaikka tuomari oli siinä lähellä, hän oli sellaisella puolella, että kun tuo on nopea tilanne, niin näkeekö hän todellisuudessa sen vai arvaako hän tilannetta.

– Aina kaikki ei ole sellaista, että tuomari tulkitsee väärin, vaan joskus hän vain näkee väärin. Silloin hän on lähtenyt arvaamaan tilannetta. Silloin on suuri vaara, että tulee huono jäähy, Rönn kommentoi.

Rönnin mukaan ottelussa tuominneiden latvialaisen Andris Ansonsin ja yhdysvaltalaisen Sean MacFarlanen tuomarilinja ei muuten ollut mitenkään poikkeuksellinen.

– Se on nopea peli, ja ainahan sieltä jotain voi löytyä. Sanoisin, ettei linja minun mielestäni muuten ollut mitenkään ailahteleva. Joku kiinnipitäminen siellä mielestäni jäi viheltämättä, mutta en nyt muuten sanoisi, että siellä mitään ihan älytöntä ollut.

– Tietysti tuossa rajapinnassa on aina näkemyksiä, että miten kukin näkee ne tilanteet.

Rönn kuului vuosina 2016–21 Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n erotuomarikomiteaan. Nykyisin komiteassa ei ole lainkaan suomalaisedustusta.

Lue myös:

    Uusimmat