Suomalaisten suosikkijoulupuu on perinteinen metsäkuusi – näin ostat laadukkaan

Moni suomalainen arvostaa perinteistä joulua, mikä näkyy myös joulupuun valinnassa. Trendikkäät sypressit ja itse rakennetut puut ovat harvojen valinta.

Joulupuuseuran puheenjohtaja Hanna Holma sanoo, että 80 prosenttia Suomessa myytävistä kotimaisista joulupuista on perinteistä metsäkuusta. Tämä eroaa muusta Euroopasta selvästi, sillä metsäkuusi ei menesty kaikkialla luontaisesti. Muualla Euroopassa käytetäänkin enemmän pihtoja.

Kuusen valintaan vaikuttavat etenkin puun ulkonäkö ja hinta. Ulkomaisia kuusia voi saada huokeammin kuin kotimaisia, mutta Holma suosii kotimaisia kuusia, joita valtaosa kuusimarkkinoilla myytävistä kuusista onkin. Holma sanoo, että Suomessa käytetään vuosittain noin 1,5 miljoonaa puuta, joista noin 200 000 tuodaan ulkomailta.

– Kotimaisessa kuusessa on selviä hyviä puolia. Ensinnäkin ne ovat niitä kuusia, joihin Suomessa on totuttu. Ne ovat perinteisiä ja tuoksuvat oikealta joulupuulta. Suomessa kuuset myös pystytään kaatamaan suhteellisen myöhään verrattuna isompiin viljelmiin, eikä niitä säilötä niin tiiviisti lämpimissä olosuhteissa. Tällöin saa varmimmin tuoreen ja laadukkaan puun.

Kotimainen kuusi on ekologinen valinta

Holma kehottaa ottamaan ympäristötekijät huomioon kuusta hankittaessa.

– Kun puu tuodaan läheltä, se rasittaa ympäristöä vähemmän.

Tarkan markan kuusen hankkijan kannattaa Holman mukaan kääntää katseensa mieluummin luonnonkuusiin kuin kasvatettuihin kuusiin, sillä ne ovat halvempia. Kaupunkien toreilla myytävät kuuset pyörivät usein kovissa hinnoissa, joten mikäli mahdollista, kuusta voi lähteä hankkimaan noutomyynnistä, jossa kuusi kaadetaan itse. Maalla kuusen voi saada täysin ilmaiseksi joko omasta tai naapurin metsästä – luvan kanssa tietysti. Holman mukaan kuusien hintahaitari onkin todella laaja kuusista ja paikoista riippuen, noin kahdestakymmenestä eurosta pitkälti yli sataan euroon.

Pidä nämä säännöt mielessä kuusikaupoilla

– Jos kuusi on pussissa, pyydä kauppiasta ottamaan se esiin. Iske kuusen kanta maahan. Jos kuusesta varisee neulasia, se ei ole tuore.

– Tuore kuusi on kauniin vihreä ja tuoksuva. Hailakka väri kielii siitä, että puu on vanha.

– Kuusen laatua voi testata myös näppituntumalla. Vedä oksa sormiesi läpi. Jos neulaset eivät irtoa, puu on hyvä.

Lue myös:

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat