Suomalaisten sotasankaruusmyytit ovat sitkeitä

Suomalaiset katsovat yhä käyneensä sotiaan eri tavalla kuin muut kansat. Emeritusprofessori Heikki Ylikankaan mukaan sankaruusmyyttejä on poikkeuksellisen vaikeaa murtaa Suomessa.

- Suomalaisten katsotaan taistellen jollain tapaa urhoollisemmin tai inhimillisemmin, Ylikangas sanoo.

Hän toteaa, että suomalainen tutkimus on jo päässyt suurvalta-ajan sotien myyttien yli, mutta viime sotia koskevia myyttejä on vielä voimissaan.

- Esimerkiksi Ruotsissa historiankirjoituksella on väljempi liikkumatila, mikä johtuu pitkästä rauhan ajasta, Ylikangas sanoo.

Ruotsalainen historioitsija Peter Englund muistutti eilen 45 minuuttia -ohjelmassa, että suomalaisten sankaruus suurvalta-ajan taisteluissa on enemmänkin kansallinen myytti kuin tosiasia. Englund viittasi muun muassa suomalaisten laajaan sotakarkuruuteen.

Ylikangas huomauttaa, että karkuruutta oli yleensäkin paljon, sillä taisteluja käytiin kaukana Keski-Euroopassa.

- Sotimisen suomalaiset hoitivat samalla tavalla kuin muutkin joukot.

Ylikankaan mukaan suurvalta-ajan sotien sankaruusmyytin taustalla on Zacharias Topeliuksen teos Välskärin kertomuksia 1800-luvun lopulta, joka loi käsityksen suomalaisen ratsuväen poikkeuksellisuudesta. 1900-luvulla myytin ylläpitoon osallistuivat esimerkiksi historioitsija Arvi Korhosen teokset 1930-40-luvuilla.

Lue myös:

    Uusimmat