Mainos

Suomalaisten kolarit tutkittiin: Tämä on todennäköisin aika, paikka ja tapa mällätä

Viime vuonna suomalaisten liikennevahingoista lähes puolet tapahtui parkkipaikalla. Todennäköisin hetki parkkipaikkakolariin on lounasaika.

Vuonna 2015 Suomessa sattui yhteensä 94 740 liikennevahinkoa. Vahinkoja sattui lähes 1 700 enemmän kuin edeltävänä vuonna. Viime vuosien leudot ja vähälumiset talvet ovat pitäneet vahinkojen kokonaismäärän alle sadassa tuhannessa vahingossa. Vahingoista miltei puolet (45 %) sattui pysäköintialueilla.

Luvut selviävät Onnettomuustietoinstituutin laatimasta vakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilastosta, johon on koottu kattavimmin kaikki vuoden aikana tieliikenteessä tapahtuneet onnettomuudet ja vahingot.

Pysäköintialueilla vahinkoja sattuu vuorokauden ajoista eniten lounasaikaan puolen päivän molemmin puolin. Pysäköintialueiden jälkeen yleisin paikka vahingon sattumiselle on taajama-alue ylipäänsä.

– Taajamissa on paljon meneillään. Moni aliarvioi kaupunkiajoon liittyvät riskit, koska alhaiset nopeudet tuntuvat turvallisilta. Kuitenkin havainnoitavaa ja kulkijoita on paljon, muistuttaa Onnettomuustietoinstituutin yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.

Yleisin liikennevahinko viime vuonna oli peruutusvahinko. Peruuttaessa vahinkoja sattui yhteensä 29 900, joka on noin kolmannes kaikista vahingoista.

Liukkaalla kelillä syntyy runsaasti liikennevahinkoja. Koko vuonna eniten vahinkoja (467 kpl) sattui tiistaina 13. tammikuuta 2015, kun lämpötila nousi nopeasti ja samaan aikaan satoi runsaasti lunta. Lisäksi tuuli voimakkaasti.

– Talvi ei yllätä autoilijoita, vaan liukkaus. Vahinkoja syntyy, kun kuljettajat eivät osaa sovittaa etäisyyksiä ja tilannenopeutta sään mukaiseksi, Koisaari analysoi.

Nuoret kuljettajat aiheuttivat tavallista vähemmän vahinkoja

Juuri ajokortin saaneet kuljettajat ovat valtaosin nuoria, hiljattain täysi-ikäistyneitä kuljettajia. Heidän aiheuttamiensa vahinkojen määrä verrattuna kokeneempien kuljettajien vahinkoihin oli viime vuonna selvästi alhaisempi kuin aiempina vuosina.

– Ajokortti- ja tutkintouudistusta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että juuri ajokortin saaneiden kuljettajien aiheuttamien vahinkojen määrä on nyt saatu laskuun. Ajo-opetuksella on suuri merkitys nuorten kuljettajien turvallisuuteen, liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari huomauttaa.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus / Onnettomuustietoinstituutti

***

0:14

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja