Vakuutusyhtiöltä varoitus yleistyneistä autovahingoista – "Helposti parikin tuhatta euroa"

Peruuttaminen parkkipaikalla 2:16
Ole tarkkana, kun peruutat parkkipaikalla. Näillä vinkeillä vältät kolhut ja vaaratilanteet.

Vakuutusyhtiö toivoo autoilijoilta malttia parkkipaikoilla, joilla syntyvät pienet kolhut ovat yhä yleisempiä. Niiden korjaaminen voi olla myös kallista.

Onnettomuustietoinstituutin vahinkotilastojen mukaan 46 prosenttia kaikista liikennevahingoista tapahtui vuonna 2021 pysäköintialueilla, huoltoasemilla ja pihoilla.

Pohjola Vakuutuksen tiedotteen mukaan melkein 60 prosenttia kaikista parkkipaikoilla ja -halleissa sattuvista vahingoista on sellaisia, että ajoneuvo on ollut parkissa ja tuntemattomaksi jäänyt henkilö kolaroi sitä tai kuljettaja itse kolaroi omaa ajoneuvoaan.

Yhtiön ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo tiedotteessa, että osuus on harmillisen suuri. Erityisen kurja tilanne on silloin, kun auton kolhija on vain poistunut paikalta.

– Näille tilanteille on usein yhteistä se, että näkyvyys ei ole loistava tai siinä on katvealueita ja samanaikaisesti tapahtuu paljon asioita, jotka voivat muodostua häiriötekijäksi. Kuljettaja voi esimerkiksi säätää auton toimintoja, puhua kanssamatkustajien kanssa tai yrittää havainnoida muita liikkujia, Hiljander sanoo.

Klassinen tilanne

Pysäköintialueilla sattuvista vahingoista valtaosa syntyy vakuutusyhtiön tietojen mukaan ruokakauppojen parkkipaikoilla, ostoskeskusten parkkihalleissa sekä taloyhtiöiden pysäköintialueilla.

Useimmiten autoilijat törmäävät parkkipaikan kaiteeseen, pylvääseen tai sähkötolppaan, mutta talvella datassa näkyvät myös lumipenkat ja lumen peittämät kivet. 43 prosentissa parkkipaikkavahingoista kolari tapahtuu kolmannen osapuolen kanssa.

– Klassinen tilanne on se, että toinen peruuttaa ruudusta ja toinen ajoneuvo törmää peruuttavaan ajoneuvoon. Toistaiseksi kuljettajaa avustava teknologia, kuten peruutustutkat, ei vielä näy vahinkojen vähenemisenä tilastoissa. Välillä sen vaikutus tuntuu olevan päinvastainen, Hiljander sanoo.

Parin tonnin lasku syntyy helposti

Onnettomuustietoinstituutin tilaston mukaan 46 prosenttia kaikista liikennevahingoista tapahtui vuonna 2021 pysäköintialueilla, huoltoasemilla ja pihoilla. Yli puolet pysäköintialueilla tapahtuneista vahingoista oli peruutusvahinkoja. Usein parkkipaikoilla tapahtuvissa kolareissa korjauskustannukset jäävät huomattavasti maltillisemmaksi verrattuna tavanomaisiin törmäysvahinkoihin. Aina näin ei kuitenkaan ole.

– Jos esimerkiksi auton sivupeili ja kylki osuu parkkihallin tolppaan, niiden korjaaminen voi maksaa autosta riippuen helposti parikin tuhatta euroa. Pieneltä vaikuttavan törmäyksen kustannukset saattavat yllättää autoilijan, jos vaikka kallista tekniikkaa menee rikki, Hiljander sanoo.

Pohjola Vakuutuksen tietojen mukaan parkkialueilla sattuneiden pysäköintivahinkojen ja alhaisissa nopeuksissa sattuneiden törmäysvahinkojen keskimääräinen korjauskustannus on noin 1600 euroa. 

Lähde: Pohjola Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat