Mainos

Suomalaisten geenisilta rakennettu Ruotsiin ja Viroon

Molekyylilääketieteen instituutin kokoama geeniatlas on muuttanut tutkijoiden käsityksiä suomalaisten alkuperästä. Olemme geneettisesti lähempänä esimerkiksi hollantilaisia kuin kielisukulaisiamme unkarilaisia.

Maantieteellisesti suomalaisista kaikkein kauimpana muusta Euroopasta ovat kainuulaiset. Länteen suomalaisten geenisilsilta kulkee Ruotsin kautta ja itään yllätyksellisesti Viron eikä Venäjän kautta, kuten aikaisemmin ajateltiin. Tiedot yllättivät myös tutkijat.

- Suomi on geneettisesti aikalailla erilainen kuin muu Eurooppa. Suomalaisten perimä on esimerkiksi erilainen kuin meitä lähellä asuvien venäläisten. Ja sitten on tämä kieliyhteys, sillä Unkariin me emme näe minkäänlaista geneettistä yhteyttä, selventää vanhempi tutkija Samuli Ripatti Suomen molekyylilääketieteen instituutista.

Myös suomalaisten välillä on Ripatin mukaan suuria eroja.

- Tästä selviää, että Itä-Suomessa asuvat savolaiset ja kainuulaiset poikkeavat esimerkiksi länsisuomalaisista, Vaasan seudusta tai Varsinais-Suomesta. Toisaalta tutkimus kertoo myös siitä, että Helsingin seudulla ollaan hyvin sekoittuneita. Me helsinkiläiset olemme aikojen kuluessa muutettu kuka mistäkin. Geenien suhteen helsinkiläiset edustavat oikeastaan koko Suomea.

Tavallisille suomalaisille geeniatlaksesta on tutkijan mukaan hyötyä hyvin konkreettisesti.

- Osaa näistä materiaaleista on vuosien saatossa jo käyetty paljon terveystutkimukseen. Nyt me tuomme laajassa mittakaavassa geneettisen informaation mukaan. Se on jo lähellä, että me pikkuhiljaa ymmärrämme suomalaisia kansantauteja sekä perimä- ja elitnapavaikutuksia niihin. Se tulee olemaa se suurin läpimurto tulevaisuudessa.

Syöpä selville veritestillä

Jo nyt on väläytelty esimerkiksi syövän ja sen sijainnin saamista selville pelkällä veritestillä. Tutkijan mukaan tämäkään ei ole kaukana.

- Joidenkin tekijöiden osalta me itse asiassa olemme jo siellä. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssitesti perustuu geenitestiin. Meidän ei enää tarvitse juoda sokerilitkua vaan tauti pystytään toteamaan yksinkertaisella geenitestillä.

Suomalaiset ovat jo vuosia olleet geenitutkimuksen huipulla ja alan kehitys on ollut hiumaa.

- Kymmenen vuotta sitten meillä oli mahdollisuus saadamitattua joitakin satoja geenejä kerralla. Nyt murto-osalla niistä kustanuksista pystytään lukemaan satojatuhansia geenimerkkejä. Kohta pystytään lukemaan koko perimä läpi. Se mullistaa sen tiedon perimästä, joka meillä ylipäätään on.

40000 suomalaisen perimätiedon sisältävä geeniatlas on koostettu viime viikolla edesmenneen akateemikko Leena Peltonen-Palotien ohjauksessa.

- Se työ mitä Leena on tehnyt geenitutkimuksen eteen on täysin poikkeuksellista, mittaamatonta. Suomalaisten terveystekijäkartoituksen ja perimänkartoituksen tekeminen ja tämän työn jatkaminen on todella tärkeää, Ripatti lisää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.