Suomalaisten etunimien määrä huimassa kasvussa

Suomessa nimien määrä on kasvanut huimasti. 1980-luvun alussa elossa olleella Suomen väestöllä oli 34 000 erilaista etunimeä, mutta 2000-luvulle tultaessa nimien määrä oli jo yli 50 000.

Nimien määrä on edelleen lisääntynyt, mutta tarkat luvut puuttuvat viime vuosilta. Vaikka nimiä on määrällisesti paljon, niiden suosio jakautuu epätasaisesti. Etunimistössä korostuu tietyt suosituimmat nimet.

– Suomalaisessa nimipäiväkalenterissa on vähän yli 800 nimeä, mutta sekin vastaa aika hyvin väestöä. Jos on syntynyt vuonna 1965 tai sen jälkeen, niin sen ikäisistä suomalaisista 85 prosenttia pystyy viettämään nimipäiväänsä ensimmäisen etunimen mukaan, Helsingin yliopiston nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Nimistön kirjavuutta lisää Suomessa tyypillinen moninimisyys. Monissa muissa Euroopan maissa annetaan vain yksi etunimi, mutta Suomessa suunta on päinvastainen. Viime vuosina on vieläpä yleistynyt kolmen etunimen antaminen.

– Viime vuonna tytöistä kolminimisiä oli jo 40 prosenttia ja pojista 45 prosenttia. Vielä 60-luvulla valtaosa oli kaksinimisiä ja kolminimisyys oli paljon harvinaisempaa.

Suomessa suvussa kulkevia nimiä annetaan yleensä toiseksi tai kolmanneksi nimeksi. Ruotsi on lähellä suomalaista nimikulttuuria, kun taas Norjassa yksinimisyys on paljon yleisempää kuin Suomessa.

Etunimien määrän lisääntymisen lisäksi nimistöä leimaa kansainvälistyminen. Saarelma-Paukkala sanoo, että esimerkiksi kahden kulttuurin perheiden yleistyminen näkyy kansainvälisen nimistön yleistymisenä Suomessa.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Mari Mäkinen / MTV3

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja