Suomalaista perhekahvilatoimintaa ihastellaan jenkkimediassa: ”He auttavat ratkaisemaan vanhemmuuden isoja ongelmia”

Miten Suomesta tehdään lapsimyönteisempi?"On käsitys, että olisimme tässä mallimaa, mutta..." 7:56
Miten Suomesta tehdään lapsimyönteisempi? "On käsitys, että olisimme tässä mallimaa, mutta emme välttämättä ole..."

Amerikkalainen Quartz-verkkolehti jakoi artikkelin Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvilatoiminnasta. Sivuston toimittaja ylisti perhekahvilaa fiksuna ideana, joka auttaa erityisesti yksinäisiä vanhempia. 

Quartz-sivuston toimittaja Annabelle Timsit vieraili Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) perhekahvilassa Kotikolossa Espoossa. Timsit kirjoittaa ihastuneensa Kotikolon toimintaan.

– He auttavat ratkaisemaan vanhemmuuden isoja ongelmia, Timsit kirjoittaa artikkelissaan.

Kotikolon perhekahvilaa pyörittää MLL:n Nöykkiön yksikkö Espoossa. MLL:n perhekahvilat pyörivät vapaaehtoisten työntekijöiden avulla ympäri Suomea ja niihin on vapaa pääsy.

Paikka, jossa jaetaan lapsiarjen ilot ja murheet

Timsit kehuu perhekahvilan ideaa. Kahvilat tarjoavat aikuisille juttuseuraa ja lapsille leikkikavereita. Kahviloissa vanhemmat kahvittelevat yhdessä samalla, kun heidän lapsensa leikkivät. 

Artikkeli tuo esille erityisesti tuoreiden äitien yksinäisyyden, jota perhekahvilat voivat helpottaa.

– Tuoreena vanhempana oleminen voi olla joillekin todella yksinäinen kokemus. Aamuneljän herätykset, jatkuvat vaippojen vaihdot, imetys… Kaikki se vaatii paljon vanhemmilta, kertoo Timsit.

– Yksinäisyyden on tutkittu liittyvän myös masennukseen.

Timsit mainitsee artikkelissa myös Suomen pitkän äitiysvapaan. Timsitin mukaan se on hieno asia, josta moni muu maa saisi ottaa mallia. Timsit tuo esille kuitenkin myös pitkän äitiysvapaan mahdollisen yksinäisyyden.

– Perhekahvila tarjoaa mahdollisuuksia yksin kotona oleville vanhemmille tutustua toisiin vanhempiin.

Toimintaa ympäri Suomen aina Hangosta Utsjoelle

MLL:n perhekeskustoiminnan koordinaattori Liisa Ylikojola kertoo MTV Uutisille, että perhekahviloista saatava vertaistuki auttaa normalisoimaan arjen haastavia tilanteita. Muillakin vanhemmilla on välillä pinna kireällä.

– Perhekahvilat ovat kaikille avoimia kohtaamispaikkoja. Ne ovat pääosin vapaaehtoisten ohjaamia, jotka ovat usein itsekin pienten lasten vanhempia. Vaikka perheet ovat erilaisia, löytyy paljon myös yhdistäviä asioita, kommentoi Ylikojola.

– MLL:n perhekahviloita löytyy sananmukaisesti Hangosta Utsjoelle, yhteensä 655 perhekahvilaa ympäri Suomen.

Vuonna 2018 MLL järjesti yli 25 tuhatta kahvilatapaamista, joihin osallistui lähestulkoon 400 000 aikuista ja lasta.

”Toiminnan loppuminen olisi menetys kaikille”

Vuoden 2018 ja 2019 välillä MLL teetti kyselyn, jossa kysyttiin yli 408 vanhemmalta, miksi he osallistuvat perhekahviloihin.

Yli 70 prosenttia kertoi osallistuneensa perhekahviloihin saadakseen uusia ystäviä, ja 67 prosenttia kertoi etsivänsä lapselleen ystäviä.

Nykypäivänä länsimaisessa yhteiskunnassa on yhä yleisempää, että vanhemmat yksin kasvattavat lapsen.

– Suomi on todella yksilöpainotteinen yhteiskunta, ja meillä on usein vaikeuksia kysyä apua, kommentoi Ylikojola.

– Meillä on tapana ajatella, että me selviämme yksin. Mutta vanhemmuus on yhteistyötä.

MLL:n perhekahvila kyselyn mukaan monelle kotona lasta hoitavalle vanhemmalle perhekahvila on tärkeä sosiaalinen ympäristö. Perhekahvilan merkittäviä vaikutuksia ovat olleet sosiaalisen verkoston laajeneminen, alueen lapsiperheisiin tutustuminen sekä uudet ystävät. 

Timsit toteaa artikkelissaan, että perhekahvilat voivat olla monelle yksinäiselle vanhemmalle pelastus. 

– Tämmöisen toiminnan loppuminen olisi menetys kaikille, Timsit kommentoi. 

Kahvila avoin kaikille

Nöykkiön paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Dima Latvalahden mukaan Kotikolon perhekahvilaan ovat kaikki tervetulleita.

Kotikolon asiakaskunta on pääsääntöisesti sen alueen asukkaita, niin isejä kuin äitejä. Lasten ikähaarukka menee yleensä vauvasta taaperoon.

– Kahvilamme on kaikille avoin, ja totta kai saa tulla myös muualta, kertoo Latvalahti MTV Uutisille.

Kotikolon toiminta pyörii vapaaehtoistoiminnalla. Ohjaajia on noin 5–10, ja jokaisella kerralla on aina kaksi vetäjää. Latvalahdella on kaksi pientä lasta, ja hän päätyi itsekin toimintaan mukaan kouluttautumalla ensin ohjaajaksi. Ohjaajan työssä on tärkeintä toivottaa kaikki tervetulleeksi, saada vierailijoille mukava kokemus ja olla tukena vanhemmille.

– Ohjaajan työ on antoisaa. On ihana huomata, miten pienilläkin asioilla voi saada toiselle ihmiselle hyvän mielen, Latvalahti kommentoi.

"Jokainen saa olla oma itsensä"

Timsitin mukaan Kotikolon kahvilassa on rento meininki. Kotikolo on auki perjantaiaamuisin. Sen ohjelmaan sisältyy vapaata seurustelua, kahvittelua, lasten leikkimistä. Toisinaan voi olla räätälöityä ohjelmaa, kuten ensiapukursseja tai askartelua.

Latvalahti vinkkaa, että Kotikolon Facebook-sivuilta voi tarkastaa kahvilan tulevista tapahtumista, jos haluaa tietää, mitä siellä on tarjolla.

Latvalahti kehottaa rohkeasti vierailemaan perhekahviloissa, vaikka ei tuntisi ennestään ketään. 

– Kannattaa ehdottomasti tulla käymään! Täällä voi jakaa toisten vanhempien kanssa lapsiarjen ilot ja murheet.

– Ja ei ole mitään paineita, jokainen saa olla oma itsensä.

Isät rohkeammin mukaan  

Perhekahviloissa käy eniten äitejä, mutta myös isejä kaivattaisiin rohkeammin mukaan.

Ylikojola kertoo, että isät ovat tänä päivänä keskimäärin hyvin kiinnostuneita lapsen kasvusta, kehityksestä ja hyvinvoinnista.

– Ehkä isiä saisi paremmin mukaan nimenomaan sillä, että kerrotaan perhekahvilatoiminnan hyödyistä ihan pienillekin lapsille tai sylivauvoille, kommentoi Ylikojola.

– Perhekahvilan ohjelman suunnittelussa kannattaa huomioida lapsen näkökulma. Jos nimittäin kysymyksessä on taapero, on keskeistä lapsen into lähteä perhekahvilaan. Jos siellä on mukavaa toimintaa, lapsi haluaa sinne ja ”vetää” isän mukanaan. 

Lue myös:

    Uusimmat