Suomalaista parisuhdesovellusta hehkutetaan maailmalla – laitoimme sen tositestiin, näin kävi

Voiko parisuhteen pelata onnellisemmaksi? Laitoimme maailmallakin hehkutetun We Did It -parisuhdesovelluksen testiin.

"96,4 prosenttia käyttäjistä kokee menetelmän lisänneen onnellisuutta parisuhteessa jo ensimmäisen viikon aikana."

Näin kerrottiin viime keväänä, kun Teknologian tutkimuskeskus VTT julkaisi tutkimuksensa suomalaisen Olento Lifen kehittämän sovelluksen vaikutuksista sitä käyttäneiden pariskuntien kokemaan onnellisuuteen.

Tutkimus noteerattiin maailmallakin, kun se julkaistiin kansainvälisessä International Journal of Scientific and Technical Research In Engineering (IJSTRE) -julkaisussa helmikuussa 2017.

Pelimäisyyttä, dataa ja analytiikkaa sekä tehtäviä yhdistelevä sovellus haastaa Olento Lifen toimitusjohtaja Peeter Langen mukaan pariskunnan osapuolia kommunikoimaan uudella tavalla. Sovelluksessa kaivellaan esiin parisuhteen haasteita ja avataan syvimpiä tuntoja toiselle osapuolelle erilaisten tehtävien avulla.

Sovellus julkaistiin reilu vuosi sitten. VTT:n tutkimus antoi hehkutetun arvion sovelluksen tuomista tuloksista: tutkimuksen mukaan jokainen sovelluksen kolmen viikon ohjelmaa kokeillut pariskunta koki onnellisuutensa parisuhteessa kasvaneen keskimäärin kolmannekselle.

Erityistä kasvua oli tutkimuksen mukaan kolmella parisuhdearjen osa-alueella: tyytyväisyydessä kotitöiden määrään ja jakautumiseen, keskinäisessä kommunikoinnissa ja tyytyväisyydessä kosketukseen ja seksiin.

VTT:n tutkija Kaisa Vehmas arvelee, että parisuhde sopii erityisesti heille, jotka eivät usko tai uskaltaudu pariterapiaan.

– Vaikka parisuhteen tila olisi ”ok”, voi pienilläkin arjen muutoksilla saada positiivisia muutoksia aikaan. Sovelluksen käyttöönotolla on varmasti matalampi kynnys kuin ajan varaamisessa parisuhdeterapiaan. Samoin testiryhmässäkin, monet olivat aluksi epäuskoisia ja suhtautuivat epäluuloisesti.

Vehmas antaa sovellukselle pisteitä myös helppokäyttöisyydestä. Jos osaa käyttää älypuhelinta, osaa käyttää sovellustakin.

– Sovellus perustuu positiiviseen psykologiaan ja kognitiiviseen käyttäytymistieteeseen, jolloin taustalla on joukko alan asiantuntijoita, sanoo Vehmas.

Kolme pariskuntaa testasi kolmen viikon parisuhdeohjelman – näin kävi

Jos näpräämällä älypuhelinta voisi myös kasvattaa onnellisuuttaan ja parantaa parisuhdettaan, on sovellus kokeilemisen arvoinen. Kolme erilaista pariskuntaa otti sovelluksen testiin kolmeksi viikoksi.

Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi, ja sitä voi käyttää veloituksetta parisuhteen tilan testaamiseen tai monitorointiin esimerkiksi perinteisen terapian tehon selvittämiseksi. Sovelluksesta löytyy lisäksi maksullinen kolmen viikon ohjelma, johon VTT:n tutkimustuloksetkin perustuvat. Langen mukaan ohjelma haastaa pariskunnan osapuolia kertomaan omista tarpeistaan ja haaveistaan parisuhteessa. Sovelluksen tehtävien avulla tämä tuodaan osaksi jokapäiväistä arkea.

Mutta millaista sovelluksen tuominen pariskunnan kolmanneksi pyöräksi oikeasti on? Lue alta, kuinka testipariskunnillemme kävi.

Nainen, 36 vuotta ja mies, 40 vuotta. Parisuhteessa 9 vuotta, naimisissa 4,5 vuotta. Yksi lapsi.

”Toimiva suhde, jossa toki lapsen saamisen ja perhearjen myötä alkuhuuma on jo haihtunut. Yhdessä on hauskaa eikä suurempia ongelmia ole, mutta romantiikka olisi toki aina tervetullutta.”

Kolmen viikon jälkeen...

”Odotukset peliä kohtaan olivat kovat, mutta jälkikäteen ajateltuna selkeästi epärealistiset. Mies ei sen sijaan ollut asiasta kovin innostunut. Hän koki pelaamisen työläänä ja teennäisenä. Ehkä kehitettävä puoli sovelluksessa on se, kuinka saada kummatkin yhtä lailla panostamaan vastaamiseen.

Tuntuu, että mies hoiti sen enemmän ’vasemmalla kädellä’ ja velvollisuudesta. Hänen mukaansa kysymyksiä oli liikaa ja niihin oli hankala vastata.

Huomasin kyllä itsekin valitsevani tehtävistä ne, jotka oli helpoin ja varmin toteuttaa. Itse tehtävien laatiminen tai toteuttaminen ei sinänsä vienyt kauheasti aikaa. Ja ehkä oli vähän hankala luonnehtia omaa tyytyväisyyttään eri asioihin prosentteina (parisuhdeanalyysi). Tässä voisivat olla jonkinlaiset kirjalliset lauseet tai väittämät parempia.

"Tarvittaisiin varmasti todellinen taikaväline, joka saisi ne ei-niin-innostuneet mukaan täysillä"

– Nainen, 36 vuotta

Varmasti sovellus on juuri sellainen kuin tällainen sovellus voi olla. Yleisesti ottaen tuntuu kuitenkin, että naiset ovat kiinnostuneempia parisuhteen tilasta ja valmiimpia täyttämään tällaisia tehtäviä ja kysymyksiä, mutta miehet tarvitsisivat vieläkin ’helpomman mallin’. Mikä se sitten olisi? No, ei hajuakaan! Vasta testin aikana itsekin tajusin, että on varmasti mahdotonta tehdä sellaista sovellusta, joka oikeasti saisi ihmiset innostumaan.

Tämä toimiikin varmasti juuri sellaisilla, jotka jo valmiiksi hoitavat parisuhdettaan hyvin tai ovat kumpikin äärimmäisen kiinnostuneita panostamaan siihen.

Voi tosin olla, että heille sovellus ei sitten kuitenkaan ole niin tarpeellinen. Sen sijaan tarvittaisiin varmasti todellinen taikaväline, joka saisi ne ei-niin-innostuneet mukaan täysillä. Eli itse sovelluksessa ei varsinaisesti ole mitään moitittavaa, mutta emme varmaankaan olleet ihan oikeanlainen pariskunta sen käyttäjiksi.”

Nainen, 29 vuotta ja mies, 32 vuotta. Yhdessä runsaat yhdeksän vuotta, naimisissa muutaman kuukauden. Kotona asuu myös koira.

”Meillä on tiivis suhde – molemmilla on omia harrastuksia ja kavereita, mutta vietämme paljon aikaa myös yhteisten ystävien kanssa ja kahdestaan leffaillen, telkkaria katsellen, koiran kanssa retkeillen ja matkustellen. Suhteemme on vain parantunut ajan myötä.”

Kolmen viikon jälkeen...

”Aloitimme kokeilun, mutta emme päässeet aloitustehtävää pidemmälle. Se johtui ihan saamattomuudesta sekä siitä, että motivaatiota tällaisen analyysin säntilliseen suorittamiseen ei vain juuri nyt ollut. Itse asiassa kirjoitin jo ennen ensimmäisenkään (ja ainokaiseksi jääneen) tehtävän tekemistä seuraavasti: ’odotuksia pelille ei oikeastaan ole, koska vastanaineina elämme suhteessa muutenkin onnellista aikaa’.

En ole ollenkaan sitä mieltä, että applikaatiota kokeilevilla pitäisi olla parisuhde huonossa jamassa, päinvastoin. Ja sinänsä vähän harmittaakin saamattomuutemme, koska uskon, että kokeilu olisi voinut oikeasti olla aidosti hauska ja hyödyllinen. Mutta ehkä omalla kohdalla jonkinlainen tyytymättömyys nykytilanteeseen olisi kuitenkin tuonut lisädraivia muistaa appi ja sitoutua tehtäviin – kyllähän tämä oikeasti vaatii sitä, että laitetaan vaikka kalenteriin muistutus asiasta ja istutaan alas säännöllisesti.

Kerrotaan nyt kuitenkin vähän siitä aloitustehtävästä, jonka siis suoritimme ja joka käsittääkseni on kaikille ilmainen: tässä vaiheessa siis molemmat osapuolet tekevät tahoillaan (puhelimillaan) analyysin parisuhteen tilasta. Tarkoituksena on analysoida esimerkiksi suhteen onnellisuutta ja läheisyyttä ja seksielämää vetämällä prosentit nollasta sataan sinne, missä oikealta tuntuu.

Kun olin itse tehnyt aloitusanalyysin, tehtävänäni oli kutsua kumppani mukaan. Tässä vaiheessa jo ensimmäinen stiplu applikaatiolta: kutsu meni miehellä roskapostiin. Mies pääsi kuitenkin tekemään omaa analyysiaan, ja ainakin itse odotin innolla kumppanin vastauksia: vähän jännitti, menevätkö arviomme yksiin.

Mutta heti perään seuraava miinus applikaatiolle: analyysissa lukee tulosten kohdalla vain ’tulossa’ ja ’käytät 0 prosenttia parisuhteesi potentiaalista’. Emme siis saa tuloksia, ja joudumme aloittamaan alusta: poistamaan profiilit ja tekemään analyysin uudelleen. Ärsyttää vedellä prosentteja uudestaan, koska se menee sen verran summamutikassa fiilispohjalta, että uskon niiden eroavan jo jonkin verran ensimmäisellä kerralla tehdyistä. Tällä kertaa kuitenkin saamme tulokset ja pääsemme keskustelemaan toistemme arvioista. Tästä syntyy ihan hyvää, ajatuksia herättävää keskustelua.

”Parisuhdetta ei kuulu mitata millään Excel-taulukoilla”

– Mies, 32 vuotta

Kun tarkastelemme prosenttiarvioitamme, emme kuitenkaan pääse palaamaan kohtien määritelmiin. Tarkoitan sitä, että kun alun perin annoimme prosenttiarviot vaikka suhteemme laatuajasta, niin kyseisen kysymyksen kohdalla applikaatiossa myös selitettiin muutamalla lauseella, mitä laatuajalla tarkoitetaan. Tuon selityksen ansiosta arvion pystyi tekemään paremmin ja sitä saattoi ajatella joidenkin konkreettisten asioiden kautta. Mutta kun tuloksia katsoessamme näemme, että olemme arvioineet tyytyväisyytemme laatuaikaan niin ja niin monella prosentilla, niin emme enää muista, mitä tarkalleen tuolla laatuajalla tarkoitettiin ja mitä ME sillä tarkalleen tarkoitimme. Mielestämme selitys pitäisi siis näkyä edelleen vaikka klikkauksen kautta.

Niin – olikohan näin jälkikäteen ajatellen myös näillä alun teknisillä ärsytyksen aiheilla osuutta siihen, ettemme jatkaneet kokeilua? Sekä ehkä sillä, että mieheni sanoi (suora lainaus): ’minun mielestäni parisuhdetta ei kuulu mitata millään Excel-taulukoilla’.”

Nainen, 29 vuotta ja mies, 26 vuotta. Yhdessä kohta yhdeksän vuotta, joista naimisissa kaksi ja puoli vuotta.

"Vuosien saatossa räiskyvä suhteemme on asettunut uomiinsa ja kummallekin on selvää, mitä toinen haluaa ja tarvitsee. Meillä on hyvin selkeät roolit, joiden puitteissa sekä arki että juhla sujuu keveästi."

Kokeilu epäonnistui

"Epäilin jo heti aluksi, että en usko saavani miestäni suostumaan osallistumaan parisuhdesovelluksen testaukseen, sillä hän on hyvin perisuomalainen mies, joka ei usein vastaavista innostu. Periksiantamattomasta ylipuhumisesta huolimatta en saanut häntä ylipuhuttua, enkä päässyt testaamaan sovellusta.

Ennen kuin lähtee kokeilemaan hehkutetun sovelluksen testaamista, suosittelen huolehtimaan ensin kumppanin ylipuhumisen, jos tuntuu, että tälle saattaa olla tarvetta."

Lue myös:

    Uusimmat