Mainos

Suomalaista HIV-rokotetta testataan ihmisillä

HI-viruksen tartunnan ehkäisevän rokotteen kehittely on jo pitkällä. Parin kuukauden päästä alkavaan ensimmäisen vaiheen potilaskokeiluun osallistuu parikymmentä HIV-positiivista henkilöä.

Kokeiluasteella oleva uusi rokote estää tervettä ihmistä saamasta HIV-tartuntaa, vaikka tämä joutuisikin tekemisiin viruksen kanssa. Aluksi tarkoitus on selvittää rokotteen turvallisuutta ja mahdollisia sivuvaikutuksia. Tutkimus on määrä aloittaa kahden kuukauden kuluessa Helsingin yliopistollisen keskussairaalan iho- ja sukupuolitautien klinikalla. Uusi rokote perustuu ns. geneettiseen immunisointiin. Potilasta ei rokoteta esimerkiksi heikennetyllä viruksella, vaan DNA-plasmidilla, jonka avulla hänen solunsa ryhtyvät tuottamaan viruksen vasta-ainetta.

Toimitusjohtaja Pekka Sillanaukee lääke- ja bioteknologian aloilla toimivasta Fit Biotech -yrityksestä sanoo, että rokotteesta odotetaan erittäin tehokasta ja se voisi olla käytössä jo vuoden 2007 jälkeen.

Maailmassa arvioidaan olevan yli 36 miljoonaa HIV-positiivista ihmistä. Rajuimmin HIV ja sen aiheuttama immuunikatotauti aids leviävät Afrikassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.