Suomalaispohatan mahtipontinen tarjous löi kaikki ällikällä – paljastaa valttikorttinsa ostokilvassa Manchester Unitedista

Cristiano Ronaldo antoi palaa oikein kunnolla – suorat sanat Manchester Unitedista avoimessa haastattelussa 5:05
Cristiano Ronaldo pelasi vielä alkukaudella Manchester Unitedissa, mutta lähti seurasta kesken kauden ovet paukkuen.

Suomalainen liikemies Thomas Zilliacus yllätti jalkapallomaailman torstaina, kun hän ilmoitti tehneensä ostotarjouksen maailman seuratuimmasta jalkapalloseurasta Manchester Unitedista. MTV Urheilu tavoitti yritysjohtajan, ja hän kertoi mistä tarjouksessa on kyse.

Zilliacuksen tarjous Manchester Unitedista on poikkeuksellinen konsepti, jossa tarkoitus on antaa päätäntävaltaa faneille.

– Jos fanit saataisiin mukaan tähän – ei vain omistajiksi mutta myös päättäjiksi. Haluan rakentaa sellaisen kuvion, että mitään päätöksiä ei tehdä ilman fanien enemmistön tukea. Jos enemmistö on jotain päätöstä vastaan, niin silloin sitä ei tehdä, Zilliacus kertoo konseptistaan.

– Lähtökohtaisesti minä ja minun ryhmäni rahoitetaan suurin osa, eli puolet, ja fanit tulisivat mukaan niillä summilla millä haluavat.

Zilliacuksen idea on vastaisku jalkapallossa vallaallaan olevalle ilmiölle, jossa seurat valuvat toinen toisensa jälkeen öljysheikkien, miljardöörien ja oligarkkien käsiin.

– Seurat ovat olleet heidän henkilökohtaisia leikkikalujaan, ja fanit on usein jätetty sivuun. Se on alkanut ärsyttää. Jalkapalloseura on fanien summa, ja ilman faneja ei ole seuroja, Zilliacus perustelee.

Zilliacus ja hänen tiiminsä on ollut suoraan yhteydessä Raine-investointipankkiin, joka hoitaa ostajaehdokkaiden kartoittamista Glazerin perheen puolesta.

– Meillä on suora keskusteluyhteys Raine Groupin kanssa. Seuraava askel toivon mukaan on se, että päästäisiin keskusteluyhteyteen Glazerin perheen kanssa.

Manchester Unitedin omistava Glazerin perhe on saanut kannattajilta paljon kritiikkiä vuosien varrella. Zilliacus toivoo, että nimenomaan fanien mukaan ottaminen voisi olla hänen tarjouksensa valttikortti.

– Toivon, että tarjoukseni rakenne olisi Glazerin perheen näkövinkkelistä paras vaihtoehto. Uskon, että he miettisivät sitä, että haluavat mennä historiaan perheenä, joka palautti seuran faneille.

– Pidän tarjousta realistisena, Zilliacus sanoo innokkaasti.

Yksityiskohdat auki

59-vuotias Zilliacus on luottavainen, että rahoituskuvioiden osalta projekti on mahdollinen toteuttaa.

– Eihän näissä projekteissa pelata omilla rahoilla, vaan rakennetaan rahoituskuviot. On julkisesti kerrottu, että on muutamia investointipankkeja, jotka ovat rakentaneet valmiit rahoituspaketit.

– Maailmahan on täynnä rahaa, ja jos on hyvä projekti, niin rahoitukseen se ei kyllä kaadu.

Yksityiskohdat ovat vielä avoinna, mutta viime vuosina Aasiassa vaikuttanut Zilliacus on luottavainen.

– Alustava kuvio, joka saattaa vielä muuttua, on se, että tehdään erillinen yhtiö vain tätä varten, ja fanit voivat siitä yhtiöstä ostaa osakkeita itselleen, Zilliacus sanoo.

– Voi olla, että joudumme rakentamaan sen niin, että ensin koko rahoitus tulee meiltä, ja fanit voivat myöhemmin tulla mukaan ja ostaa puolet.

Lopulta paljon on kiinni siitä, mitä nykyinen omistaja eli Glazerin perhe haluaa.

– On ollut tulkintoja, että he eivät halua myydä koko seuraa, vaan haluavat ottaa mukaan vähemmistöosakkaan. Siitä emme ole kovin kiinnostuneita, sillä päätäntävalta pysyisi silloin perheellä. Se ei sovi meidän kuvioon.

ManU vei sydämen Stadikalla

Thomas Zilliacus on pitkän linjan liikemies, joka vaikutti 1980-luvulla näkyvästi Suomessa. Hän on toiminut HJK:n hallituksessa ja ollut aikanaan mukana omistamassa jääkiekkoseura Jokereita. Zilliacus myöntää olevansa jalkapallomies ja erityisesti Manchester United -fani.

– Muistan, kun ManU pelasi HJK:ta vastaan Olympiastadionilla, kun olin pikkupoika. Siitä lähtien olen olut Manchester Unitedin fani.

Useita vuosia Singaporessa asunut Zilliacus kertoo, että hän on jo pitkään tutkinut mahdollisuuksia sijoittaa jalkapalloseuraan.

– Hyvän ystäväni perustama sijoitusyhtiö osti AC Milanin. Keskustelin heidän kanssaan, olisiko mahdollisuus tulla mukaan. Se oli puhdas finanssisijoitus, mutta tässä minua kiehtoi puhtaasti mahdollisuus, että fanit ovat mukana.

– Kun ManU on niin seurattu ja jalkapalloilijat ovat niin seurattuja, haluaisin että ManU olisi edelläkävijä, kun puhutaan erilaisten lieveilmiöiden karsimisesta.

Zilliacus ottaa esiin Manchester Unitedissa pelaavan Marcus Rashfordin, joka on toiminut erilaisten epäkohtien kukistamiseksi.

– Marcus Rashford on paljon puhunut siitä, miten hän on yrittänyt kitkeä sosiaalisesta mediasta pois rasismia ja vihapuhetta. Mielestäni seuran pitäsi edistää tällaista, koska sitä seurataan niin laajalti.

Zilliacuksen mukaan Manchester Unitedin markkina-arvo on tällä hetkellä noin 3,8 miljardia euroa. Qatarilaissheikki Hamad ibn Jassim al Thani on iskenyt jopa 5,5 miljardin tarjouksen pöytään, eikä hän ole ainoa, joka on tehnyt tarjouksen.

Myös brittimiljardööri Jim Ratcliffen kerrotaan valmistelevan ostotarjousta.

– Näillä näkymin on useita tarjoajia. Jos löytyy tahoja, jotka ovat valmiit tulemaan mukaan tällä minun konseptilla, en mitenkään sulje pois, etteikö heidän kanssaan voi tehdä yhteistyötä ja rakentaa yhteinen tarjous, jossa he olisivat mukana tässä yhtiössä.

– Edetään nopealla tahdilla. Ensi viikon aikana varmaan käydään, jos ei nyt lopullisia, niin ratkaisevia keskusteluja.

Lue myös:

    Uusimmat