Jokerit haltuunsa ottanut Jari Kurri jatkaa yhä vanhassa tehtävässään – venäläiset eivät katoakaan kokonaan

Jääkiekkoliiga KHL:ssä pelaava Helsingin Jokerit tiedotti tänään perjantaina uusista omistusjärjestelyistä. Jokerit kertoi seuran siirtyvän 100-prosenttisesti Jari Kurrin haltuun. Kuvio herättää kuitenkin useita kysymysmerkkejä.

Jokerit oli aiemmin 51-prosenttisesti Harry ”Hjallis” Harkimon omistuksessa. Hieman vajaat puolet, 49 prosenttia, oli venäläisomisteisella Arena Eventsillä.

Uuden omistajan Kurrin mukaan koko omistuksen siirtyminen on ollut tapetilla vasta viime aikoina.

– Tässä on ollut erilaisia skenaarioita puolentoista vuoden aikana. Tämä (idea) tuli sitten tuossa loppumetreillä – kuukausi tai pari sitten. Tänään sitten laitettiin nimet papereihin, uusi omistaja Kurri sanoo MTV Urheilulle.

Kurri viittaa puolellatoista kuukaudella aikaan, jolloin Jokerit on ollut julkisesti "myynnissä".

Aiempi pääomistaja Harkimo halusi luopua omistuksesta muun muassa hänen Liike nyt -poliittisen ryhmittymän kiireiden takia.

Myyntiaikeiden keskellä Jokereiden omistajaksi on huhuttu muun muassa Teemu Selännettä ja Kurria. Nyt julki tuotiin Kurrin nimi, joka harkitsi pitkään isoa liikettä.

– Mun piti saada itselleni mielikuva ja varmuus siitä, että mitä Jokerit on tästä eteenpäin, kun se siirtyy niin sanotusti minun hartioille. Mulla on kuitenkin aika iso vastuu tästä lähtien. Näitä asioita on puitu pitkään ja käyty läpi. Uskon, että tästä saadaan hieno juttu aikaiseksi. Jokereilla on hieno tulevaisuus, Kurri vannoo.

Kurrin uusi omistajuus ei kuitenkaan vaikuta hänen aiempaan rooliin.

– Minä toimin GM:nä ja Janne (Vuorinen) on pelaajakoordinaattorina, Kurri sanoo Jokereiden urheilujohtamispuolesta.

– Olemme tehneet yhteistyötä jo viisi vuotta. Ei tämä varmaan tule muuttumaan siitä, Kurri jatkaa.

Ei Liigaan

Yksi Jokereiden KHL-taipaleen iso kynnyskysymys on liittynyt seuran todellisiin menestymismahdollisuuksiin. KHL:ssä isot ovat todella isoja. Jokerit taas painii omien talousrajoitteiden kanssa.

– Ei me siitä kärjestä hirveän kaukana olla. Tuo viime vuosi tasoitti kärkeä – ja taustalla otetaan sitä koko ajan kiinni. Kyllä me ollaan myös siinä ryhmässä, joka kuroo sitä eroa kiinni. Eihän me mikään suurseura olla – meillä on tietty budjetti ja se tietää sitä, että meidän pitää vain löytää urheilupuolella oikeat pelaajat ja ottaa niistä kaikki irti. Tämä on oikeanlainen ja mukava haaste, Kurri sanoo KHL-menestymisestä.

Samalla Kurri teilaa yhden ison puheenaiheen, joka on liitetty Jokereihin.

Eli sen, milloin seura palaa takaisin kotimaiseen SM-liigaan?

– Jokerit jatkaa KHL:ssä. Ei ole mitään aikomuksia ja suunnitelmia palata Liigaan, Kurri sanoo suoraan.

Taloudellinen riski

Kurrin omistajuuskuvion varmistuttua iso kysymys on hyvin yksinkertainen:

Mikä järki?

Miksi ottaa noin iso riski? Jokerit kun on tehnyt vuodesta toiseen valtavia, useiden miljoonien eurojen tappioita.

– En varmasti seisoisi tässä, jos en tietäisi, että kaikki tulee onnistumaan hyvin, Kurri sanoo riskeistä.

Hänen mukaansa Jokerit käy parhaillaan neuvotteluja useiden eri tahojen kanssa rahoitusratkaisuista.

– Uskon, että niistä tullaan kesän aikana paremmin ulos, kun on tiedotettavaa. Haetaan suomalaisia kumppaneita ja ne kuviot tulevat tapahtumaan jossain vaiheessa. Siitä ei kannata kantaa huolta.

Kurri ei kiertele yhtään, kun häneltä kysytään Jokereiden viime vuosien taloudellisesta kädenjäljestä.

– Meidän pitää tehdä parempaa työtä sillä osastolla. Se on yksinkertainen vastaus. Meidän pitää löytää keinoja, jotta me voimme tehdä taloudellisesti parempaa jälkeä. Sen suhteen tehdään tässä suunnitelmia, mennään eteenpäin ja ruvetaan työstämään asioita.

Venäläiset?

Taustalla yksi asia ei muutu. Hartwall Arena, joka siirtyi lokakuussa 2013 Jokereiden omistajuuskauppojen yhteydessä venäläisten omistukseen, pysyy edelleen samalla taustayhtiöllä, eli Arena Eventsillä.

– Joo. Se ei muutu, Kurri myöntää.

– Heidän mielestä tämä kuvio, jossa Jokerit siirtyy suomalaiseen omistukseen, on positiivinen juttu. Arena Eventsin kautta Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg (yhtiön omistajat) ovat olleet niin hyvin hengessä mukana kuin olla ja voi. Meillä täällä Suomessa on ollut vähän väärä kuva siitä heidän toiminnasta tai ylipäätänsä hyvin vastakkainen suhtautuminen. Meillä on ollut työrauha ja tuki sieltä päästä. Hattua pitää nostaa siitä, että olemme saaneet toimia täällä omalla tavalla ja suomalaisella tyylillä, Kurri kiittelee.

Koko venäläinen omistuskuvio ja muun muassa Timtshenkon pakoteasiat ovat tuoneet oman, hyvin negatiivisen leiman Jokereiden kylkeen. Kurri toivoo, että uusi kuvio helpottaa yhteistyötä muun muassa suomalaisten yritysten kanssa.

– Meillä on ollut vaikeuksia määrätyissä asioissa – se ei ole mikään salaisuus. Toivon, että tämä antaa meille uusia mahdollisuuksia.

Kurri kiistää vahvasti sen, että venäläinen rahoitus olisi Jokereiden arjessa mukana myös jatkossa.

– Ei, ei ole, Kurri vastaa.

Itse jatkoa ajatellen Kurri toivoo, että uusi omistajaratkaisu tuo erilaista kulttuuria Jokereiden ympärille.

– Seurasta on kirjoitettu ja puhuttu niin negatiivisesti joka puolella, että totta kai sillä on ollut vaikutusta toimintaan, ilmapiiriin ja kaikkeen. Toivon, että tähän saataisiin positiivisempi kulma ja juttu. Sen takia olen todella ylpeä, että seura saadaan nyt suomalaiseen omistukseen.

– Eikä tämä pelota mitenkään. En olisi tässä, jos pelottaisi, Kurri sanoo, aloittaessaan Jokereiden pääomistajana. 

Lue myös:

    Uusimmat