Suomalaisoperaattori DNA siirtyy jättikaupalla norjalaisyhtiölle – nämä tahot omistavat eniten nyt myytäviä osakkeita

12:25
Norjalainen Telenor osti enemmistön suomalaisoperaattori DNA:n osakekannasta.

Norjalainen Telenor Group kertoo sopineensa teleoperaattori DNA:n osake-enemmistön ostamisesta DNA:n kahden suurimman omistajan eli Finda Oy:n ja PHP Holdingin kanssa.

Telenor Groupin ja DNA:n välisen tänään julkistetun kaupan arvo on noin 1,5 miljardia euroa. Finda on omistanut DNA:sta 28,26 prosenttia ja PHP Holding 25,78 prosenttia.

Näin ollen niiden osakkeet muodostavat noin 54 prosenttia DNA:sta. Telenor maksaa 20,90 euroa osakkeelta.

Findalla on 37 385 454 DNA:n osaketta ja PHP Holdingilla 34 105 827.

Näin ollen Findan osuus kaupan arvosta on reilut 781 miljoonaa euroa. PHP Holdingin osuus kaupan arvosta on lähes 713 miljoonaa.

Findan historia on länsirannikolla

Suomalaisoperaattori DNA:n tausta on paikallisissa puhelinyhtiöissä. Nyt osakkeensa myyvien Findan ja PHP molempien historia ulottuu paikallisten puhelinverkkojen varhaishistoriaan Suomessa.

Findan suurin omistaja on Rival-rahastot, joka omistaa eri rahastojen kautta yli neljänneksen yhtiön osakkeista.

Rival-rahastot on erikoistunut entisten alueellisten puhelinyhtiöiden osakkeisiin sijoittamiseen. Rahastoja on perustettu kaikkiaan 17 kappaletta ja niiden taustalla on vuonna 1999 perustettu Aurejärvi Group.

Rival-rahastoihin on sijoitettu kaikkiaan noin 250 miljoonaa euroa. Ne on tarkoitettu määräaikaisiksi ja osa niistä on jo purettu.

Toiseksi suurin omistaja on Telebusiness InWest Oy. Kolmanneksi suurin omistaja taas on Lakiasiaintoimisto Asiakasturva, jonka taustalla vaikuttaa helsinkiläinen ammattisijoittaja Timo Rautanen.

Rautanen on suoraan Findan kahdeksanneksi suurin omistaja. Porin kaupunki on kymmenenneksi suurin vajaan prosentin omistuksella.

Kaikkiaan Findalla oli viime vuoden lopussa yli 40 000 osakkeenomistajaa.

Suurin osa omistajista on henkilöitä, jotka ovat aikanaan omistaneet puhelinosakkeita tai osuuksia paikallisista puhelinyhtiöistä, -yhdistyksistä tai osuuskunnista.

PHP Holdingillä päijäthämäläisiä omistajia

PHP Holdingin historia taas palautuu Päijät-Hämeen paikallisten puhelintoimijoiden historiaan. Yhtiö on perustettu vuonna 1905 nimellä Lahden Keskinäinen Telefooniyhdistys.

Myös PHP Holdingin suurimpia omistajia ovat Rival-rahastot. Helsinkiläinen ammattisijoittaja Timo Rautanen on myös PHP:n kuudenneksi suurin omistaja.

PHP:n 20 suurimman omistajan listalla on myös päijäthämäläisiä toimijoita.

Muun muassa Lahden kaupunki, lahtelaistaustainen huonekaluyritys Isku, heinolalainen puunjalostusyritys Versowood oy, Lahti Energia oy ja Heinolan kaupunki kuuluvat PHP Holdingin omistajiin.

Telenor on kasvanut Aasiassa

Osakkeet ostava norjalainen Telenor on suuri toimija alalla. DNA-kaupan jälkeen yhtiöllä on liiketoimintaa kaikissa pohjoismaissa Islantia lukuunottamatta.

Telenor ei kuitenkaan ole vain pohjoismainen yhtiö vaan se on laajentunut voimakkaasti Aasian mobiilimarkkinoilla. Konserni omistaa mobiiliviestintää tarjoava yhtiöitä muun muassa Intiassa, Pakistanissa, Bangladeshissa, Thaimaassa ja Myanmarissa.

Esimerkiksi Pakistanissa toimiva tytäryhtiö Telenor Pakistan on maan toiseksi suurin matkapuhelinoperaattori.

Maailmanlaajuisesti Telenorilla on lähes 130 miljoonaa asiakasta.

Yhtiö toimi aiemmin myös Itä-Euroopan markkinoilla, mutta myi viime vuonna toimintonsa Unkarissa, Serbiassa ja Montenegrossa.

Telenor on myös vähentänyt voimakkaasti omistustaan venäläistaustaisesta, mutta Amsterdamissa pääkonttoriaan pitävästä Veonista. Veon tarjoaa mobiilipalveluita muun muassa entisen Neuvostoliiton maissa ja Afrikassa.

Telenor Group omistaa myös muun muassa viisi Thor- tietoliikennesatelliittia.

Enemmistön omistaa Norjan valtio

Telenorin osakkeista Norjan valtio omistaa suoraan reilut 54 prosenttia.

Toiseksi suurin omistaja on Folketryggfondet, joka on Norjan valtion eläkevaroja markkinoille sijoittava rahasto. Rahasto omistaa viisi prosenttia Telenorin osakkeista.

Loput noin 40 prosenttia osakkeista ovat yksityisessä omistuksessa.

Suurten yksityisten omistajien joukkoon kuuluu muun muassa suuria kansainvälisiä finanssikonserneja, kuten amerikkalaislähtöiset BlackRock Institutional Trust Company ja JPMorgan Asset Management.

Myös saksalaiset DWS Investment ja Allianz Global Investors sekä tanskalainen Danske Capital ovat Telenorin osakkeenomistajia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja