Asiantuntija hämillään "kohtalaisen negatiivisesta" miljardikaupasta: DNA:sta maksetaan liikaa

Norjalaisen investointipankin Arctic Securitiesin teleanalyytikko Henriette Trondsen arvioi Dagens Næringsliv -talouslehdelle tiistaina, että Telenor maksaa DNA-hankinnasta hieman liian korkean hinnan.

Trondsen olisi myös toivonut, että Telenor olisi mieluummin maksanut osakkeenomistajille osinkoja kuin käyttänyt rahat hankintaan, jota hän pitää ”kohtalaisen negatiivisena”.

Telenor ilmoitti tiistaina ostavansa DNA:n suurimpien omistajien Finda Telecoms Oy:n ja PHP Holding Oy:n omistukset DNA:sta.

Telenor maksaa DNA:sta 20,90 euroa osakkeelta. DNA:n maanantainen päätöskurssi oli 19,46 euroa eli yrityskaupan preemio on 7,40 prosenttia.

Toisaalta kauppahinnassa on noin 21,2 prosentin preemio verrattuna kaupan julkistusta edeltävän kolmen kuukauden kaupankäyntimäärillä painotettuun ja osinkokorjattuun keskikurssiin.

Analyytikon mukaan Telenorin DNA:sta maksama hinta on ”jonkin verran korkea” sektoriin verrattuna, mutta suhteellisen kohtuullinen verrattuna muihin suomalaisiin teleoperaattoreihin. Suomen teleala on hänen mukaansa ollut kallis yleisesti sektoriin verrattuna.

Kauppahinta on yhteensä noin 1,5 miljardia euroa.

Telenor ilmoittaa tekevänsä ostotarjouksen myös lopuista osakkeista 20,90 euron osakekohtaiseen hintaan. Sen tavoitteena on kuitenkin pitää DNA listattuna Helsingin pörssiin.

Täydennystä Suomesta

DNA täydentää Telenorin läsnäoloa Pohjoismaissa.

Telenor on viime vuosikymmenet keskittynyt jalansijan kasvattamiseen kehittyvillä markkinoilla perustamalla yhtiöitä ja ostamalla kilpailijoita.

Yhtiö on kuitenkin viime aikoina vetäytynyt Keski-Euroopasta ja myynyt asteittain omistustaan Veonissa (ent. Vimpelcom). Omistus on nyt 8,9 prosenttia.

Pohjoismaiden lisäksi yhtiö on keskittynyt Itä-Eurooppaan ja Aasiaan.

Liikevaihdosta tulee Pohjoismaista 39 prosenttia, kehittyneestä Aasiasta 29 prosenttia ja kehittyvästä Aasiasta 23 prosenttia. Viisi prosenttia tulee broadcast-liiketoiminnasta ja muista 4 prosenttia.

Veonin toimintamaat ovat Venäjä, Ukraina, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Armenia, Georgia, Kirgistan, Algeria, Bangladesh, Pakistan ja Italia.

Toimintamaita Aasiassa ovat esimerkiksi Pakistan, Myanmar, Bangladesh, Thaimaa, ja Malesia.

Lue myös:

    Uusimmat