Mainos

Asiantuntija yllättyi operaattorikaupasta: On riskinä että Telenorin vyöry saa DNA:n kadottamaan paikallisuutensa

OP:n analyytikko Kimmo Stenvall pitää yllätyksellisenä kauppaa, jossa norjalainen Telenor ostaa 54 prosentin osuuden teleoperaattorista DNA:sta. Hän ei kuitenkaan usko, että kauppa vaikuttaa lyhyellä aikavälillä Suomen telemarkkinoihin juurikaan.

– DNA on ollut hieno menestystarina. Telenorinkin intressissä on jatkaa samalla lailla. Jos Telenor jatkossa vyöryttää oman koneistonsa tänne niin toivotaan, että DNA:n oma paikallisuus ei katoa. Se on vähän riskinä pidemmällä aikavälillä, Stenvall sanoo.

Stenvallin mukaan parhaiten ovat menestyneet yhteen markkinaan keskittyneet operaattorit, kuten DNA ja Elisa.

– Sen sijaan yhteispohjoismaalaiset toimijat eivät ole samalla tavalla kyenneet luomaan lisäarvoa osakkeenomistajilleen.

Pohjoismaiden markkina-alueen sisällä eroja

Tänään ilmoitetussa kaupassa DNA:n suurimmat omistajat, sijoitusyhtiöt Finda ja PHP, luopuvat omistuksistaan kerralla. Stenvall pitää toimintatapaa sijoitusyhtiöiden kannalta järkevänä.

– Jos tätä osuutta olisi pikkuhiljaa myyty pois, se olisi painanut kurssia.

Stenvall pohtii, että yhteispohjoismaisella yhtiöllä on kansallista toimijaa syvemmät taskut investoida toimintaansa, esimerkiksi omien tv-sisältöjen tuottamiseen. Silti toisin kuin Telialla, Telenorilla ei ole hänen mukaansa toistaiseksi ollut suunnitelmia laajentaa toimintaansa teleoperaattoribisneksen ulkopuolelle. Stenvall huomauttaa, että vaikka Pohjoismaat on yhteinen markkina-alue, sen sisällä on suuria eroja.

– Puhumme eri kieliä, meillä on eri valuutat ja meillä on eri kiinnostukset viihteessä ja urheilussa. Markkinat ovat yksilöllisiä, vaikka myös yhdistäviä tekijöitä löytyy. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja