Suomalaisnuoret ottavat kuolemanvaarallisia riskejä

Suomessa kuolee joka vuosi noin viisikymmentä 15-19-vuotiasta nuorta erilaisissa liikenneonnettomuuksissa.

– Jokainen näistä kuolemista on turha kuolema. 90 prosenttia niistä olisi estettävissä, sanoo tutkija Jaana Markkula Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tapaturmien ehkäisyn yksiköstä.

Se, miten nuorten liikenneonnettomuuksia voitaisiin estää, onkin toinen juttu.

Tutkijat ovat nuorten liikenneonnettomuuksien määrästä hämmentyneitä: vaikka Suomi on Euroopan kärkimaita mopoilun turvallisuuden edistämisessä, mopo- ja moottoripyöräonnettomuuksissa kuolee nuoria enemmän kuin muualla.

Suomea alemmaksi sijoittuvat näissä kuolleisuustilastoissa vain Espanja, Liettua ja Kroatia.

Suomalaiset nuoret ottavat tutkijan mukaan liikaa turhia riskejä.

– Riskinotto toki kuuluu nuoruuteen, mutta kannattaisi silti miettiä, mikä riski on ottamisen arvoinen. Kannattaako ottaa sellaisia riskejä, joita ottamalla voi menettää henkensä, Markkula sanoo.

Kypärä pakollinen, kypärää ei käytetä

Suomessa lait ja säädökset ovat kunnossa; mopoja ei saa virittää ja pyöräilykypärää on pakko käyttää. Alkoholia ei saa ostaa alaikäiselle.

Käytännössä nuoria kuitenkin kuolee juuri siksi, että heillä ei ole kypärää, he eivät ole käyttäneet turvavyötä ja ajavat liikenteessä alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisina.

– Tutkimuksissa esimerkiksi kahdeksasluokkalaisista vain joka kymmenes ilmoittaa käyttävänsä aina pyöräilykypärää, vaikka se on ollut meillä pakollista jo kohta kymmenen vuotta. Mopojen virittäminen on laissa kielletty, mutta joissakin tutkimuksissa on ilmennyt, että jopa puolet mopoista on viritettyjä. Vanhemmat jopa osallistuvat niiden virittämiseen, Markkula sanoo.

Yksi perinteinen syy suomalaisnuorten onnettomuuksiin on humalahakuinen kulttuurimme.

– Noin joka kolmas liikenteessä kuolleista on päihteiden vaikutuksen alainen. Kuolemat liittyvät nuorten yhdessäoloon. Vietetään aikaa, otetaan muutama olut ja sitten lähdetään kaahaamaan liikenteeseen. Jotta tilanne muuttuisi, muutoksen pitäisi lähteä myös nuorista itsestään, Markkula sanoo.

Tapaturmiin Suomessa kuolee keskimäärin 90 lasta ja nuorta vuosittain sekä väkivaltaan tai itsemurhiin 50. Noin 80 prosenttia kuolleista on 15–19-vuotiaita ja noin 70 prosenttia poikia.

Tiedot käyvät ilmi European Child Safety Alliancen politiikka-arvioinnin tuloksista.

Lue myös:

    Uusimmat