Suomalaisnuoret hurmasivat maailmankuulussa konserttihallissa

Suomalaisnuoret hurmasivat maailmankuulussa Carnegie Hallissa Sibeliuksella ja kanteleella 2:16
MTV haastatteli Carnegie Hallissa musisoineita suomalaisnuoria

Itä-Helsingin musiikkiopiston nuoret saivat yllätyskutsun esiintyä arvostetussa konserttitalossa ja oppilaat esittelivät kansainväliselle yleisölle Jean Sibeliuksen lisäksi suomalaisen kansallissoittimen, kanteleen. MTV Uutiset seurasi nuorten ikimuistoisen konserttipäivän.

16-vuotiaat Jemena Anttila ja Senny Herler jaksavat harjoitella viime hetkille saakka. Hotellin loungessa Manhattanin kattojen yllä Herler tarttuu viuluun, Anttila istuu kanteleen taakse ja pian Sibeliuksen Novelette peittää kauniisti ruuhkaisen kaupungin melun.

– Kerrotko minulle, miten sinä valitsit instrumentiksi kanteleen?

– Hain musiikkiluokalle ekalla luokalla ja siellä oli viisi instrumenttia valittavana ja yksi niistä oli kantele ja se sieltä valikoitui. Siinä on tosi kaunis soundi ja sillä voi tehdä paljon eri tyyppistä musaa. Tykkään siitä, Anttila kertoo MTV Uutisille.

Itä-Helsingin musiikkiopisto sai poikkeuksellisen esiintymiskutsun kansainvälisen musiikkikilpailun johtajalta ja soittajaksi valittiin koulun seitsemän lahjakasta nuorta. Esiintymisiä järjestettiin viikonvaihteessa kahden päivän ajan ja jännitystä kevennettiin hengittäen ja tanssien.

– Olin hyvin vaikuttunut koulun opetuksen tasosta, opettajat ovat mielettömiä ja oppilaat fantastisia. Koulun rehtori Minna-Maria Pesonen kysyi, mitä haluan kuulla ja sanoin, että suomalaista musiikkia. Rakastan kanteletta ja nyt he ovat täällä, Crescendo International Competisionin johtaja Alex Babayev iloitsee.

Carnegie Hall on kiistatta yksi arvostetuimmista New Yorkissa ja maailmankuulu. Paikallisten musiikin opiskelijoiden keskuudessa konserttipaikasta kuuluu sanonta tai leikinlasku, joka kuuluu vapaasti käännettynä näin:

– Miten löydät perille Carnegie Halliin?

– Harjoittelemalla, harjoittelemalla, harjoittelemalla.

– Kyllä tämä on iso juttu. Varsinkin tässä vaiheessa, kun (Suomessa) yritetään purkaa kaikkea sitä musiikkikasvatuksen perustaa, mitä on rakennettu 70-luvulta asti, sanoo pianonsoiton lehtori Kristiina Junttu Itä-Helsingin musiikkiopistosta.

Junttu muistuttaa, että harjoittelun lisäksi korkean tason esiintyjiltä vaaditaan poikkeuksellista rohkeutta.

– Siinä vaaditaan rohkeaa sielua, että haluaa esittää, uskaltaa laittaa sielunsa peliin ja olla sen musiikin kanssa yhtä, Junttu sanoo.

Nuorin Carnegie Hallissa soittanut suomalaissoittaja oli juuri 13-vuotta täyttänyt alttoviulisti Ellen Herler.

– Tämä on tosi hienoa, että pääsin tänne soittamaan. Tosi upea mahdollisuus. Aion nauttia tästä, muistaa sen aina ja ottaa kaiken irti, Herler fiilistelee.

New Yorkia Herler pitää matkan arvoisena kaupunkina, missä on paljon nähtävää. Siivittikö New Yorkin esitys suurempia ajatuksia maailmanvalloituksesta?

– Ehkäpä, Herler naurahtaa.

Carnegie Hallissa esiintyivät Anttilan ja Herlereiden lisäksi Natália Hódi, Hilma Kolunen, Martta Polonen ja Inari Puhakka.

Lue myös:

    Uusimmat