Suomalaisnainen muutti Italiaan 2-vuotiaan lapsensa kanssa ilman isän suostumusta, tuomittiin lapsikaappauksesta – mies ajoi lapsensa vuoksi autolla Euroopan halki

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 1980-luvulla syntyneen suomalaisnaisen lapsikaappauksesta.

Nainen oli vuonna 2017 muuttanut uuden miesystävänsä luokse Italiaan ja ottanut 2-vuotiaan lapsensa mukaan. Lapsen isältä ei ollut tähän lupaa. Miehellä ja lapsikaappauksesta tuomitulla naisella oli muuton aikaan yhteishuoltajuus.

Lapsi tuotiin takaisin suomeen heinäkuussa tänä kesänä, eli tilanne kesti noin kahden vuoden ajan. Tuomion perusteella nainen ei ollut tuona aikana ilmoittanut lapsen isälle tai viranomaisille asuinpaikkaansa tai halunnut turvata lapsen ja isän yhteydenpitoa.

Lapsen haki Italiasta isä itse. Hän ajoi lapsensa vuoksi autolla Euroopan halki.

Naisesta tehtiin pidätysmääräys

Nainen vastasi asiasta käräjäoikeudessa, sillä hänet oli luovutettu Suomeen eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla. Nainen vangittiin poissaolevana lapsikaappauksesta epäiltynä jo aiemmin tänä vuonna.

Oikeudessa nainen kiisti syytteen lapsikaappauksesta. Hänen mukaansa mies oli antanut kirjallisen suostumuksensa lapsen viemiselle Italiaan.

Oikeudessa kuitenkin selvitettiin, että nainen oli kertonut miehelle vievänsä lapsen lyhyehkölle lomamatkalle. Mies ei matkustuslupaa allekirjoittaessaan tiennyt, ettei lapsi tulisi takaisin.

Käräjäoikeus katsoikin, että lapsikaappaus oli suunnitelmallinen. Nainen oli oikeuden mukaan lähtenyt Suomesta välittömästi sen jälkeen, kun lapsen isä oli allekirjoittanut matkustusluvan.

Puoli vuotta ehdollista

Nainen tuomittiin lapsikaappauksesta 6 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Hänet määrättiin maksamaan kärsimyskorvauksia lapselleen 4500 euroa ja lapsen isälle 3500.

Lisäksi hän joutuu korvaamaan lapsen isälle lapsen noutamisesta koituneita kuluja liki 3000 euron edestä sekä maksamaan lapsen palautusprosessiin liittyneitä asianajokustannuksia yli 6500 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tuomiossaan oikeus huomioi, ettei lapsen turvallisuus tai terveys ollut millään tavoin vaarassa lapsikaappauksen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat