Suomalaisnainen keskellä aavikkovaltion sadekaaosta: "Mikään ei liiku, kivivyöryissä kuolonuhreja"

Sateet ovat sekoittaneet elämää Arabiemiraateissa 0:42

Arabiemiirikunnan asukkaiden arki on mennyt totaalisesti sekaisin, kun eilen yhdessä päivässä satoi enemmän kuin yleensä vuodessa. Poikkeukselliset sateet ovat aiheuttaneet myös kivivyöryjä, jotka ovat vaatineet kuolonuhreja.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat on yksi maailman kuivimmista valtioista, mutta viime vuorokauden aikana maassa on satanut raporttien mukaan 240 millimetriä vuorokaudessa. Se on kolme kertaa enemmän kuin maassa sataa tavallisesti vuodessa.

Arabiemiirikunnissa asuva suomalainen Outi Katajamäki kuvailee liikenteen pysähtyneen ja koulujen olevan suljettuina, koska tiet tulvivat kaupungeissa. 

"Poikkeuksellinen sademäärä"

Arabiemiirikunnissa sataa tavallisesti noin 80 millimetriä vuodessa, kun esimerkiksi Suomen vuotuinen sademäärä on 600 millimetriä. Eilisen aikana Emiirikunnissa on kuitenkin satanut yhteensä 240 millimetriä.

MTV:n meteorologin Visa Salojärven mukaan ukkoskuurojen aikaan suuret sademäärät ovat tyypillisiä, mutta tavallisesti hyvin kuivassa Emiirikunnissa sademäärä on poikkeuksellinen.

Vasta jälkikäteen on mahdollista selvittää, liittyvätkö poikkeukselliset sademäärät esimerkiksi El Niño -ilmiöön.

– Kauppa on 300 metrin päässä toisella puolella tietä enkä pääse sateella edes sinne, Katajamäki kertoo.

– Täällä ei ole minkäänlaista katuviemäröintiä eikä mene kauaakaan, kun tiet tulvivat.

Katajamäki asuu maan itäosassa Al Fujayrahissa, jossa tilanne ei ole yhtä paha kuin esimerkiksi Dubaissa. Vesi saadaan teiltä pois melko nopeasti, kun sade lakkaa.

Liikkuminen on siitä huolimatta hankalaa sateiden jälkeenkin. Ihmiset eivät ole tottuneet liikkumaan kävellen eivätkä ajamaan liukkailla teillä.  Liikenne on pysähtynyt.

Esimerkiksi koulu, jossa Katajamäki opettaa viestintää, on suljettuna toista viikkoa.

–  Koulumatkat ovat turvattomia. Jotkut ei pääse liikkumaan koulua päinkään ja onnettomuudet lisääntyvät, kun teillä on vettä.

Taloja sortunut – kivivyöryt uhkaavat

Al Fujayrahissa sateita on ollut jo kahden viikon ajan. Paikallisia taloja ei ole suunniteltu kestämään rankkasateita, joten taloja on Katajamäen mukaan sortunut.

– Osa taloista vaikuttaa suomalaisen näkökulmasta hiekasta rakennetuilta. Niiden perusrakenteet ovat heikkoja.

Vuorten katveessa olevassa Emiirikunnassa on toinenkin suuri uhka. Pienissä kaupungeissa on tullut kivivyöryjä ja tiet ovat lähteneet alta.

– Ihmiset asuvat tuolla vuoristossa, joten se on todella vaarallista.

– Toissaviikolla oli yksi perhe ajamassa vuoristossa. Sinne tuli rankkasade ja vesivyöry, ja perhe menehtyi. Lapset lähtivät veden mukana ja kesti hetki ennen kuin heidät löydettiin.

”Kuvia otetaan hengen uhalla”

Uhista huolimatta tunnelma kaupungissa ei ole vain synkkä. Paikalliset ovat Katajamäen mukaan myös innoissaan sateesta.

Rankkasateet kiusaavat Dubaita –"Toinen kerta kahteen vuoteen" 0:38

Innostuskin voi aiheuttaa vaaratilanteita.

– Paikalliset ovat niin innoissaan veden tulosta, että menevät ulos ottamaan kuvia ihan oman henkensä uhalla. Otetaan massiiviset kamerat ja jalustat mukaan, jotka toimivat ukkosenjohdattimina, Katajamäki selittää.

Viime viikkojen aikana vastaavia onnettomuuksia ei ole tapahtunut ja sääkin on Al Fujayrahissa jo laantumassa.

– Nyt näyttää siltä, että aurinko alkaa toimittaa ihan normaalia auringon hommaa täällä!

MTV:n meteorologin mukaan sateet ovat kuitenkin jatkumassa joissain osissa Arabiemiraatteja.

Lue myös:

    Uusimmat