Mainos

Kuvat: Suomalaisnainen keskellä Houstonin katastrofia: "Tilanne näyttää pahalta, vesi uhkaa vielä nousta"

Hurrikaani Harvey on iskenyt poikkeuksellisen rajusti myös miljoonakaupunki Houstoniin Texasissa lähellä Meksikonlahtea. Houstonin esikaupunkialueella asuva Tuija Kalpala kuvaa tilannetta vakavaksi, ja se uhkaa yhä pahentua. 

– Vuorokauden sisällä on tullut 60 senttiä vettä. Viime yö oli tosi paha. On ennustettu, että vettä voi tulla jopa metri lisää lähipäivien aikana, Kalpala kertoo MTV:n Uutisille. 

Nesteen Houstonin toimistossa kaupallisena kehityspäällikkönä työskentelevä Kalpala asuu perheineen Grand Missionin kaupunginosassa Richmondissa Houstonin metropolialueella, jolla asuu yli kuusi miljoonaa ihmistä.  

Uusi infrastruktuuri ei kestä 

– Tilanne näyttää aika pahalta. Voi sanoa, että täällä on Houstonin paras infrastruktuuri. Asumme uudella alueella, missä on rakennettaessa otettu huomioon kaikki viimeisimmät (tulva)määritykset viemäröinneissä, ja on lampia ja altaita, joihin tulvavesiä voidaan kerätä. Ja meidän alueella ne kaikki ovat jo täynnä. Kaikki tiet ovat jo veden vallassa.

Hurrikaanin sisämaahan työntämällä vedellä ei ole yksinkertaisesti paikkaa minne mennä. 

Kalpaloiden talo on metrin, puolentoista metrin korkeudella tien pinnasta, sikäläisittäin "mäellä". Grand Missioniin ei ole vielä tullut vapaaehtoista tai pakollista evakuointikäskyä. 

Kalpalat kävivät tänään katsomassa autollaan lähialueiden tilannetta.

Vain jeepillä pääsee enää ajamaan

– Meillä on korkeapohjainen jeeppi, sellainen on lähes ainoa auto, jolla pääsee enää liikkumaan. Tässä naapurustossa on taloja, jotka ovat lähellä jokia tai bayou'ita (matalilla alueilla hitaasti liikkuva virta tai joki), ja heillä jo tosi lähellä, ettei tule vesi sisään. 

Kalpala kertoo, että joillakin lähialueilla viranomaiset ovat jo kehottaneet ihmisiä siirtymään suojiin, ja jotkut ovat ovat jo siirtyneet. Jotkut kuitenkin ovat aikeissa siirtyä pohjoisemmaksi, missä heillä asuu ystäviä ja sukulaisia.

– Tähän siirtymiseen on nyt viime hetket, Kalpala sanoo. 

He itse ovat varustautuneet pysymään kotona. Vedenpinnan nousu metrillä kuitenkin aiheuttaisi ongelmia.

Kalpalat varautuneet hyvin tulviin

– Meidän pitää kotona miettiä, että pitää siirtää tavaroita yläkertaan. Vettä ja ruokaa meillä on muutamaksi viikoksi, ja autojen tankit täynnä bensaa. Sähköt toimivat myös ihan hyvin.

Moni houstonilainen suhtautuu tilanteeseen periamerikkalaiselle optimismilla. Kyseessä on kuitenkin osavaltion historian pahin hurrikaani. 

– Moni kollega ja ystävä on vähän sitä mieltä, että tätä liioitellaan, että ei tämä ehkä ole niin paha kuin annetaan ymmärtää.  

Harveyn aiheuttamat aineelliset vahingot ovat todennäköisesti erittäin suuret. Kalpalan mukaan aivan Teksasin rannikolla kuten Galvestonissa hurrikaanivakuutus on pakollinen. Se maksaa paljon.

Hurrikaanivakuutukset erittäin kalliita

– Puhutaan sadoista dollareista kuussa, se voi olla jopa viisi sataa dollaria. Niinpä normaalisti ihmisillä ei niitä täällä ole. 

Tulvavakuutuksia asukkaat ovat ottaneet, koska tulvat eivät ole tavattomia. Ongelma vakuutusyhtiöiden kanssa voi nousta siitä, korvaako tulvavakuutus hurrikaanin aiheuttaman tulvan vahingot, Kalpala pohtii. 

– Sanovatko ne (vakuutusyhtiöt), että tämä on force majeure, ettei hurrikaanin aiheuttamia tulvia korvata lainkaan. Odotan mielenkiinnolla miten Donald Trumpin hallinto suhtautuu. Mitä apua tänne tulee heille, jotka ovat menettäneet tai heitä uhkaa kotinsa menettäminen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.