Mainos

Suomalaismiesten syöpäkuolleisuus EU:n matalinta – sydänsairaudet tappavat edelleen monia

Syöpä miesten kuolemansyynä on Suomessa selvästi harvinaisempi kuin muissa EU-maissa. Ainoastaan Ruotsissa ja Kyproksella miesten kuolleisuus syöpään on samalla tasolla kuin Suomessa, ilmenee Eurostatin laajasta tietopaketista Naisten ja miesten elämä Euroopassa – tilastollinen muotokuva.

Syövät ovat tärkein kuolemansyy EU-maissa. Syövät vievät ihmisiä hautaan yli kaksi kertaa enemmän kuin sydänsairaudet ja yli kolme kertaa enemmän kuin aivoverisuonitaudit.

Tilastokeskuksen julkaisema Eurostatin tilastollinen muotokuva on tuhti tilastopaketti eurooppalaisten elämän eri puolista. Tietoja on koottu muun muassa erilaisista elämän virstanpylväistä kuten terveydestä, tyytyväisyydestä elämään, asumisesta, koulutuksesta, tuloista, työllisyydestä, ruokailusta ja liikunnasta, kulttuuritottumuksista ja sosiaalisista suhteista.

Suomessa kuoli vuonna 2014 syöpiin 283 miestä sataatuhatta kohti. Eniten syövät veivät unkarilaismiehiä, 479. Tilanne oli synkin muutenkin itäisessä Keski-Euroopassa ja Baltiassa. EU:n keskiarvo oli 349 miestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijaprofessori Mika Gissler muistuttaa, että suomalaismiehet kuolevat syövän sijasta sydänsairauksiin useammin kuin EU:ssa keskimäärin.

– Kun kuolema jossakin vaiheessa tulee, sydänsairaus on pääsyy siihen, Gissler sanoo.

Vuonna 2014 Suomessa kuoli sydänsairauksiin 286 miestä sataatuhatta kohti eli liki saman verran kuin syöpiin.

Ruotsalaisnaiset kuolevat syöpiin

Naisten kuolleisuus syöpiin on selvästi pienempää kuin miesten kaikkialla EU:ssa. Eräissä maissa kuolleisuus on jopa puolet miesten kuolleisuudesta.

Muihin EU-maihin verrattuna suomalaisnaisten suhteellinen asema on heikompi kuin miesten. Ero miehiin on EU:n kapeimpia. Toki suomalaisnaisetkin menehtyvät syöpään selvästi harvemmin kuin EU-naiset keskimäärin.

Syövissä ruotsalais- ja suomalaismiehet ovat tasoissa, mutta Ruotsissa naisten kuolleisuus syöpiin on jopa hieman yleisempää kuin EU:ssa keskimäärin.

Eurostatin tilastopaketista ilmenee, että tupakkaa suomalaiset ja ruotsalaiset polttavat nykyään vähiten EU:ssa. Ainoana EU-maana ruotsalaisnaiset tupakoivat kuitenkin miehiä enemmän. Alkoholin juojina ruotsalaisnaiset ovat viidenneksi ahkerimpia EU-naisista, mikä on selvästi enemmän kuin alkoholia viikoittain käyttävien suomalaisnaisten osuus.

Gisslerin mukaan ruotsalaisnaisten syöpäkuolemia selittää runsas tupakointi pari vuosikymmentä sitten. He polttivat jopa kaksi kertaa enemmän kuin suomalaisnaiset. Myös alkoholin käyttö vaikuttaa asiaan.

Suomalaiset EU:n liikkuvimpia

Elintapatilastoista ilmenee, että suomalaismiehet harrastavat liikuntaa eniten koko EU:ssa. Suomalaisnaisetkin ovat kakkosena tanskalaisten jälkeen. Myös ruotsalaiset liikkuvat paljon.

Sen sijaan hedelmien ja vihanneksien syöjinä suomalaiset eivät ole kovin kummoisia, mutta eivät ole ruotsalaisetkaan. Listaa hallitsevat Etelä-Euroopan maat.

Juopoimpia EU:ssa ovat britit ja irlantilaiset. Tanska, Ruotsi, Saksa, Belgia, Suomi ja Tshekki ovat muita kärkimaita.

Painoindeksillä mitattuna suomalaiset ovat ahkerasta liikunnasta huolimatta hieman ylipainoisempia kuin muiden EU-maiden kansalaiset keskimäärin.

Tilastot ovat pääosin vuosilta 2014–2016.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja