Suomalaismeppien mukaan EU ei voi jatkaa nykyisellään – tulevaisuuden suunnasta erimielisyyttä

Suomalaisten europarlamentaarikkojen kannat siitä, mitä Euroopan unionin kannattaisi tulevaisuudessa olla, vaihtelevat odotetusti paljon. STT:n kyselyssä mepit arvioivat, ettei Suomen kannata valita yhtä skenaariota, jota ajaa EU-pöydissä, vaan poimia komission eri ehdotuksista palasia.

EU-komissio esitteli muutama päivä sitten viisi erilaista skenaariota tulevaisuuden EU:ksi. Vaihtoehtoja olivat: 1. jatketaan entisellään, 2. laitetaan sisämarkkinat etusijalle, 3. annetaan toisten edetä nopeammin, 4. tehdään vähemmän, mutta tehokkaammin 5. tiivistetään integraatiota.

SDP:n mepit Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri tiivistäisivät integraatiota kaikkien EU-maiden kesken.

– Maailmanpolitiikka on epästabiilissa tilassa, eikä EU:n todellakaan kannata nyt ryhtyä itse heikentämään itseään, Kumpula-Natri perustelee.

Osa mepeistä pitää kaikkien EU-maiden välistä integraation tiivistämistä kuitenkin epärealistisena. Nils Torvalds (r.), Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Henna Virkkunen (kok.) uskovat, että on realistisempaa hyväksyä EU-maiden eteneminen eri tahtiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että halukkaat EU-maat voivat edetä muita nopeammin esimerkiksi puolustusyhteistyössä tai sopia tietojenvaihdosta terrorismin torjunnassa.

Eritahtisuus on todellisuutta jo nyt, sillä kaikki EU-maat eivät kuulu euroon tai Schengen-alueeseen. Halukkaat maat voivat edetä myös pienemmissä uudistuksissa kuten on käymässä esimerkiksi EU:n syyttäjänviraston perustamisessa.

Kukaan europarlamentaarikoista ei kannattanut vaihtoehtoa, jossa EU jatkaisi kuten ennenkin.

Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Merja Kyllönen (vas.) ja Petri Sarvamaa (kok.) keskittyisivät pienempään määrään asioita, kunhan asiat tehdään samalla tehokkaammin.

Sarvamaa perustelee tätä EU:n yhtenäisyydellä. Hänestä on parempi, että jäsenmaat etenevät samassa tahdissa, vaikka vain hitaasti.

– Erivauhtinen EU saattaisi ruokkia hajaannusta, mutta tärkeimpien yhteisten asioiden osoittaminen hitsaa yhteen.

Keskustan Hannu Takkula keskittyisi sisämarkkinoihin, sillä se tarkoittaisi hänestä paluuta "EU:n juurille".

– EU:n pitäisi keskittyä sisämarkkinoiden toiminnasta huolehtimiseen, yhteiseen kauppapolitiikan vahvistamiseen sekä EU:n kehittämiseen arvoyhteisönä.

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) ei halua valita vain yhtä komission skenaarioista eikä sitä pitäisi hänestä tehdä hallituksenkaan.

– Suomen pitäisi pyrkiä edistämään kansallisia etuja nykyrakenteen sisällä varautuen silti siihen vaihtoehtoon, että EU hajoaa, Ruohonen-Lerner sanoo.

STT ei tavoittanut Jussi Halla-ahoa (ps.), Paavo Väyrystä (kesk.) ja Heidi Hautalaa (vihr.).  

EU-parlamentaarikko:"Naisten kuuluu tienata vähemmän, koska he ovat pienempiä ja tyhmempiä" 1:16

Lue myös:

    Uusimmat