Mainos

Suomalaisilla huonon viinapään lisäksi huono viinamaksa

Suomalaisilla on muita suurempi riski sairastua alkoholiperäisiin maksasairauksiin.

Suomalaisella on pienemmällä alkoholinkulutuksella suurempi riski saada alkoholiperäinen maksasairaus kuin henkilöllä, joka on peräisin niin sanotuista perinteisistä viinimaista.

Esimerkiksi noin 8 litran vuotuisella alkoholikulutustasolla tapahtuu kansainvälisessä vertailussa kesimäärin viisi maksakuolemaa 100 000 asukasta kohden. Suomessa sama suhdeluku on lähes kolminkertainen.

Alkoholi on Suomessa suurin maksasairauksien aiheuttaja. Noin 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia.

Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjistä sairastuu alkoholirasvamaksaan.

Osa sairastuu myös alkoholihepatiittiin eli maksatulehdukseen.

Runsas ja pitkään jatkunut alkoholin käyttö aiheuttaa maksasolujen pitkittyneen tulehduksen, joka vuosien mittaan johtaa sidekudoksen muodostumiseen eli kirroosiin.

Alkoholinkäyttö voi johtaa maksasyöpään. Maksasyöpätapausten määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. 

Lähde: Munuais- ja maksaliitto.

Suomalaisilla on siten moninkertainen riski sairastua maksasairauteen, vaikka kulutetun alkoholin määrä olisi eurooppalaisten viinimaiden kulutusta matalampaa.

HYKS:n elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan ylilääkärin Helena Isoniemen mukaan suomalaisten herkempi altistuminen sairastumiselle on mysteeri.

– Emme tiedä, onko syy sille, että kehitämme herkemmin kirroosin, perimässä vai jossain muussa. Meillä ei ole syystä selkeää tietoa.

Alkoholinkulutus on noussut Suomessa 60-luvulta lähtien ja samalla maksakirroosien määrä on kasvanut. Suomalaisten maksan tila onkin huolestuttavin Pohjoismaissa ja koko EU:n alueella.

– Suomalaisilla on huono viinapää ja huono viinamaksa, Isoniemi kuvaa.

Vuonna 2011 alkoholisairauksiin kuoli Suomessa 2584 ihmistä. Heistä vajaa puolet, 1043 henkilöä, menehtyi alkoholin aiheuttamaan maksasairauteen. Suomalaisten naisten ja miesten maksasairauskuolleisuus on EU:n korkein.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.