Suomalaishyttysestä on löytynyt uusi virus – ”Möhkö" voi aiheuttaa kuumetta

Suomessa itärajalla lentävästä hyttyslajista on löytynyt uusi virus, joka tarttuu myös ihmiseen.

Tieto viruksesta tuli julkisuuteen viime viikolla mikrobiologi Niina Putkurin väitöskirjasta. Professori Olli Vapalahden tutkijaryhmä oli löytänyt viruksen hyttysistä, joita oli kerätty vuosina 2007 ja 2008 Ilomantsista ja Sotkamosta Itä-Suomesta.

Uusi virus on Venäjällä yleisen Chatanga-viruksen suomalaissukulainen. Tutkijat nimesivät viruksen Möhköksi sen ilomantsilaisen löytöpaikan mukaan. Niin Chatanga kuin Möhkökin kuuluvat Kalifornian enkefaliittiryhmän viruksiin.

Möhkö-hyttysiä voi lennellä muuallakin Suomessa

Virus löytyi sattumalta.

– Meillä oli käynnissä isompi hyttysvirusten etsintäprojekti. Alun perin menimme Itä-Suomeen toisen, Sindbis-viruksen perässä. Sindbis-virus aiheuttaa Pogostan tautia. Tavoite oli katsella samalla kaikkia muitakin mahdollisia viruksia.

Möhkö-virusta esiintyy tällä tietoa Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa elävissä hyttysissä, mutta sitä voi olla muuallakin Suomessa.

– Asia on selvitetty nyt vasta Itä-Suomen osalta. Venäjällä virus on levinnyt laajalle, ja todennäköisesti sitä on Suomessakin myös muualla. Mutta jää nähtäväksi, miten laajasti sitä Suomessa lopulta esiintyy.

Möhkö voi aiheuttaa flunssaisen olon

Putkuri kertoo, että Möhkö-virus voi aiheuttaa ihmiselle flunssan kaltaisen kuumetaudin. Kuume voi nousta korkeaksikin. Tauti ei ole kuitenkaan ilmeisesti vaarallinen.

– Nykykäsityksen perusteella virus voi aiheuttaa aikuisella flunssan kaltaisia oireita, eli kuumetta, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Ainakin toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että tauti on useimmissa tapauksissa hyvin maltillinen.

Valtaosassa infektioista ihminen ei Putkurin mukaan oireile lainkaan.

– Käytännössä useampi ihminen kohtaa näitä viruksia kuin saa niistä minkäänlaista tautia.

Uuden viruksen löytyminen vahvisti arveluja

Uuden viruksen löytäminen kotoisesta hyttysestä oli tutkijoille suuri tapaus, vaikka täytenä yllätyksenä viruslöytö ei tullutkaan.

– Aiempien tutkimusten perustella meillä oli jo ennakkoon vähän osviittaa siitä, että Suomessa voisi elää jokin uusi Kalifornian enkefaliittiryhmään kuuluva virus. Mikään ei ollut kuitenkaan varmaa, ennen kuin olimme saaneet viruksen eristettyä.

Tulosten varmistuttua tutkijan olo oli “hieno”.

– Olihan se hieno tunne. Tavallaan siinä saatiin yksi tutkimuksen osa todistettua, eikä kyse ollut enää vain epäilystä, Putkuri toteaa.

Möhkö varmistuu vain Helsingissä tehtävissä testeissä

Möhköön mahdollisesti sairastuneet voivat saada varmistuksen taudista toistaiseksi vain Helsingissä tehtävistä testeistä.

– HUSLAB-laboratoriolla Helsingissä on diagnostinen testi tätä virusryhmää varten. Siellä sekä Inkoo- että Möhkö-virus pystytään detektoimaan verinäytteestä.

Useinkaan testin tekeminen ei ole tarpeellista.

– Valtaosa potilaista ei mene taudin saatuaan edes lääkärin vastaanotolle, ja usein he parantuvat levolla. Tuloksista on hyötyä, jos oireet pitkittyvät ja muuttuvat vakavammiksi. Ja onhan se ainakin pitkään sairastaneelle potilaalle helpotus, kun saa tietää taudin aiheuttajan.

Pogosta voi aiheuttaa niveltulehduksen, Inkoo aivotulehduksen

Suomalaishyttysissä esiintyy uuden Möhkö-viruksen ja entuudestaan tutun, Pogostan tautia aiheuttavan Sindbis-viruksen lisäksi Inkoo-virusta. Inkoo-viruksen löysi professori Markus Brummer-Korvenkontio vuonna 1964 kerätyistä Ochlerotatus communis- hyttysistä.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa, jossa Putkuri oli mukana, osoitettiin lisäksi, että Inkoo-virus on lasten enkefaliittien, eli aivotulehdusten, aiheuttaja.

– Meidän tutkimuksessamme kaikki alle 16-vuotiaat potilaat, joilla todettiin akuutti Inkoo-virusinfektio, joutuivat sairaalahoitoon. Erityisesti se siis pitäisi muistaa kesäisten infektioiden aiheuttajana, Putkuri tähdentää.

Pogostantautia eli nivelrokkoa esiintyy tällä hetkellä lähinnä Pohjois-Karjalassa, Savossa ja Keski-Suomessa syyskesällä. Tautiin liittyy pitkäkestoinen niveltulehdus. Taudin nimi tulee siitä, että tauti todettiin Suomessa ensimmäisenä Ilomantsissa, josta käytetään toisinaan nimitystä Pogosta.

Hyönteisistä myös punkki ja polttiainen voivat levittää tauteja. Polttiaisen levittämä Schmallenberg-virus löydettiin syksyllä 2011. Se tarttuu märehtijöihin ja leviää eläimestä toiseen hyönteisten välityksellä. Tiineysaikana saatu tartunta voi johtaa keskenmenoihin tai jälkeläisten epämuodostumiin. Schmallenberg-virus ei todennäköisesti tartu ihmiseen.

Putkuri uskoo, että hyönteisten levittämiä viruksia löytyy Suomesta vielä lisääkin.

– Se on kuitenkin toinen kysymys, onko niissä ihmisen tai eläinten kannalta merkittäviä taudinaiheuttajia.

Lue myös:

    Uusimmat