Suomalaishakkeri poliisin vanha tuttu – KRP tutkii, onko syytä epäillä rikoksesta

Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan, onko Sonyn Playstation-verkon hakkerien edustajana esiintynyttä suomalaismiestä syytä epäillä Suomessa tapahtuneesta rikoksesta.

Mies oli poliisille tuttu jo entuudestaan, kertoi rikoskomisario Tero Muurman STT:lle.

KRP on selvittänyt asiaa yhdessä Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa. Suomen poliisilla on toimivaltaa tutkia asiaa vain, jos Suomessa on tapahtunut rikos.

– Ensin pitää selvittää, onko tapahtunut rikosta Suomessa. Teot ovat kohdistuneet ulkomaiseen yritykseen, joka sijaitsee ulkomailla. Meidän pitää selvittää, onko tämä suomalainen henkilö osallistunut siinä määrin tekoon, että häntä on syytä epäillä.

Rikosnimike voisi olla törkeä tietojärjestelmän häirintä. Tästä rikoksesta voidaan tuomita neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.  
Playstation-pelikonsolin verkkopalvelu on Sonyn mukaan tänään toiminut jälleen normaalisti.

"Ryan" on suomalainen

Sonyn palvelimet joutuivat hakkeriryhmän iskun kohteeksi joulupäivänä. Hakkeriryhmä Lizard Squad on sanonut olevansa häiriön aiheuttaja. Se on hyökännyt Sonya vastaan aiemminkin.

Ainakin yhden hakkeriryhmän jäsenen on arveltu olevan suomalainen. Brittiläinen Sky News haastatteli lauantaina Ryaniksi kutsuttua miestä, joka väitti ryhmänsä kaataneen verkot sekä huvin vuoksi että paljastaakseen konsoliyhtiöiden heikot turvajärjestelyt.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen mukaan yhtiö on varmistanut omissa tutkimuksissaan, että "Ryan" on suomalainen.

– Se pohjautuu meidän omaan tiedustelutietoon ja on ollut tiedossa jo ennen haastattelua, Hyppönen sanoo.

Hyppösen mukaan iskun tekijäksi ilmoittautunut Lizard Squad on ollut aiemmin esillä nimenomaan pelipalveluservereihin kohdistuvissa hyökkäyksissä.

– Kyseessä ei ole mikään murtoryhmä. He eivät ole erikoistuneet murtautumaan palveluihin sisään vaan ylikuormitushyökkäyksiin. He eivät hyödy hyökkäyksistä mitenkään.

Aiemmin tässä kuussa ryhmä teki iskun Electronic Arts -peliyhtiön Battlefield-sotapelin palvelimiin, jotka sijaitsevat Ruotsissa. Battlefieldin iskut häiritsivät Telian verkkoa laajasti. Hyökkäys oli niin laaja, että se säteili Ruotsin runkoverkkoon ja sieltä myös Suomeen asti.

Lue myös:

    Uusimmat