Suomalaiset toivovat hallituksen keskittyvän terveydenhuollon haasteiden ratkaisemiseen

Kyselyssä luottamus Suomen hallitukseen, poliittisiin puolueisiin ja mediaan on hieman laskussa.

Suomalaiset toivovat hallituksen keskittyvän etenkin terveydenhuollon haasteiden ratkaisemiseen. Asia käy ilmi valtioneuvoston kanslian Kansalaispulssi-kyselystä.

Kyselyn mukaan 60 prosenttia vastaajista nosti toimivan terveydenhuollon hallituksen tärkeimmäksi teemaksi. Kestävää julkista taloutta tärkeimpänä pitää 41 prosenttia vastaajista ja laadukas koulutus ja varhaiskasvatus on tärkein teema 38 prosentille kyselyyn osallistuneista.

Kansalaispulssi-kyselyssä kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa, mihin yhteiskunnallisiin teemoihin hallituksen pitäisi erityisesti kiinnittää huomiota lähitulevaisuudessa.

Hallituksen toivotaan keskittyvän myös ilmastotoimien edistämiseen, syrjäytymisen ehkäisemineen ja työllisyyden parantamiseen.

Kysymys etuusleikkauksista osana valtionvelan pienentämistä jakoi suomalaiset kahtia.

Luottamus hallitukseen ja mediaan laskenut

Suomen hallitukseen sanoo luottavansa reilu 40 prosenttia kyselyyn vastaajista. Luottamus on alhaisempi kuin edellisessä mittauksessa, joka on tehty ennen hallitusneuvotteluja. Jonkin verran on laskenut myös luottamus poliittisiin puolueisiin ja tiedotusvälineisiin.

Yhä useampi (60 prosenttia vastaajista) on kohdannut harhaanjohtavaan tietoon perustuvia vaikutusyrityksiä internetissä ja sosiaalisessa mediassa verrattuna alkuvuoteen.

Tuki Ukrainalle on Kansalaispulssi-kyselyn mukaan edelleen vahvaa. Euroopan unionin Venäjälle asettamia talouspakotteita tukee yli 85 prosenttia ja ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamista vajaat 75 prosenttia vastaajista.

Huoli suomalaisten omasta toimeentulosta on kyselyssä hieman lieventynyt verrattuna alkukesän tilanteeseen.

Kansalaispulssi-kyselyn avulla selvitettiin kansalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajien omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista.

Kyselyn toteutti Tilastokeskus. Elokuun kyselyyn vastasi runsaat tuhat 15–74-vuotiasta mannersuomalaista.

Lue myös:

    Uusimmat