Luottamus terveydenhuoltoon, hallitukseen ja puolueisiin mittaushistorian heikointa – ero Marinin hallitukseen valtava

Kansalaisten luottamus Suomen hallitukseen, poliittisiin puolueisiin ja terveydenhuoltoon on laskenut mittaushistorian heikoimmalle tasolle, selviää valtioneuvoston kanslian tilaamasta ja Tilastokeskuksen tekemästä Kansalaispulssi-kyselystä. 

Kyselyä on toteutettu vuodesta 2020.

Melko paljon tai täydellisesti hallitukseen luottaa vain 38 prosenttia suomalaisista. 

Poliittisiin puolueisiin luottaa vielä pienempi osuus, eli 28 prosenttia, ja terveydenhuoltoon 58 prosenttia.

Orpon hallitukseen luottaa puolet kansasta

Luottamus pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitukseen oli sen aloittaessa vain vähän korkeampi kuin nyt, mutta talvella luottamus kohentui ja noin puolet suomalaisista kertoi luottavansa siihen ainakin melko paljon. 

Edellisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) hallitukseen luotti heikoimmillaankin yli 60 prosenttia suomalaisista.

Luottamus poliittisiin puolueisiin on noudatellut samanlaista käyrää kuin luottamus maan hallitukseen, mutta koko ajan huomattavasti alhaisemmalla tasolla.

Terveydenhuoltoon luotti parhaimmillaan koronavuoden 2020 aikana yli 90 prosenttia suomalaisista, mutta sen jälkeen lasku on ollut liki jatkuvaa.

– Uusimmat muutokset luottamuksessa terveydenhuoltoon - - eivät ole kovinkaan suuria, mutta huolta herättää pidempiaikainen trendi. Vielä kaksi vuotta sitten kansalaisten luottamus oli hyvin vahvaa, mutta sen jälkeen suunta on ollut selvästi alaspäin, sanoo tiedotteessa Juho Jyrkiäinen, johtava asiantuntija valtioneuvoston kansliasta.

Kyselyyn vastasi 1 100 ihmistä, ja vastaukset painotettiin edustamaan 15–74-vuotiaita mannersuomalaisia.

Lue myös:

    Uusimmat