Suomalaiset saavat kohta historiallista olutta – rajoitettu erä markkinoille

Laivayhtiö Viking Line lanseeraa Stallhagenin historiallisen oluen. Rekonstruoitu hylkyolut ilmestyy markkinoille näillä näkymin kesällä.

Kesällä 2010 Ahvenanmaan saaristosta löydettiin vanha laivanhylky, jossa oli 145 samppanjapullon lisäksi viisi pulloa 1840-luvulta peräisin olevaa olutta. Teknologian tutkimuskeskus VTT analysoi oluen tarkoituksena luoda tuote uudelleen. Ahvenanmaalainen panimo Stallhagen on nyt yhteistyössä kansainvälisen tiimin kanssa onnistunut rekonstruoimaan oluen, jota pidetään yhtenä maailman vanhimmista säilyneistä oluista. Historiallinen olut lanseerataan markkinoille näillä näkymin kesällä 2014.

2000 numeroitua pulloa

Stallhagens Historic Beer 1842 -pulloja valmistetaan yhteensä 2000 kappaletta ja ne ovat numeroituja. Osa erästä tulee myyntiin Viking Linelle.

Pullo numero 1 tullaan huutokauppaamaan Viking Line Ahvenanmaan Facebook-sivulla. Päivämäärä huutokaupalle on 1.4. - 1.9.2014.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaan osa historiallisen oluen myyntituloista luovutetaan meriarkeologiselle tutkimustyölle.

Olutpullot ovat käsin puhallettuja, samppanjakorkilla suljettuja ja väriltään ruskeita. Ne muistuttavat hyvin paljon hylystä löytyneitä olutpulloja. Jokainen pullo myydään puulaatikossa. Muista pulloista osa voidaan ostaa ennakkotilauksena Viking Linen kautta, ja kun tuotanto saadaan käyntiin, niitä tulee myös laivoille. Suunnitelmien mukaan oluen pitäisi valmistua kesäksi.

Tuotanto perustuu laajaan kehitystyöhön

Stallhagen on yhdessä suomalaisten ja belgialaisten tutkijoiden kanssa johtanut kehitystyötä, johon kuuluu analyyseja, useita koe-eriä ja makuraateja.

Tutkimukset osoittivat, että kysymyksessä on kolme erityyppistä olutta; kaksi kirkasta ja kullankeltaista ja yksi tummempi. Kemiallisten analyysien mukaan ainakin yhdessä oluessa on selkeästi ollut ruusun, mantelin ja mausteneilikan vivahteita.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat