Suomalaiset paljastavat: Näin törkeästi äitejä arvostellaan

Kykenemättömyys lapsen hoitoon, imetyksen puute, oman ajan viettäminen – moni suomalaisäiti kertoo saaneensa osakseen valtavasti arvosteluja äitiyden tiellä. Lue, kuinka suomalaisia äitejä on arvosteltu!

Suomalaiset äidit paljastivat kyselyssä kohdanneensa raskauden aikana ja lapsen synnyttyä paljon arvostelua. Tulosten perusteella monella tuntuu olevan vahva käsitys siitä, millainen on hyvä äiti – eikä tätä suinkaan pelätä sanoa ääneen.

Kyselyyn vastanneista 59 prosenttia kertoi saaneensa osakseen arvostelua kasvatusperiaatteidensa ja toimintatapojensa vuoksi. 41 prosenttia kertoi säästyneensä kritiikiltä äitiyttä koskien.

Sekä lähipiiri että tuntemattomat arvostelevat äitejä

Kyselyyn vastanneet paljastivat, että kritiikkiä on tullut sekä läheisiltä ja sukulaisilta että tuntemattomilta ihmisiltä. Moni koki, että ennen lapsen syntymää kohdatut arvostelut olivat osoittautuneet täysin perusteettomiksi.

"Lapseni oli viikonlopun isovanhemmillaan ja vaikka minulla oli häntä kova ikävä, nautin silti omasta ajastani. Ystävälläni ei ollut tuolloin edes mahdollisuutta saada lasta hoitoon muualle kuin isälleen silloin tällöin, mutta hän koki asiakseen kertoa, ettei hän edes voisi kuvitellakaan olevansa erossa lapsestaan "niin pitkään kuin minä". Kumma juttu, että nyt kun niitä mahdollisuuksia on hänelläkin, on lapsi hoidossa aina kuin mahdollista. Taisi olla vain kade. Mutta kyllä tuo kommentti silloin harmitti ihan vietävästi ja sai pohtimaan, olenko nyt ihan huono äiti."

"Olen saanut arvosteluja osakseni varsinkin mieheni äidiltä, joka tosin alkoi ennen jo raskautta, eli minun ei olisi pitänyt luoda uraa, ei muuttaa työn perässä, ei tehdä yhtään mitään kuin olla aivoton ei itsenäinen subjekti. Silti en köyhän taustani vuoksi ole koskaan kelvannut heidän täydelliseen perheeseen. He eivät halua nähdä tai hoitaa lapsenlastaan koskaan ja kun näkevät lasta, eikä tämä tunnista, silloin kuuluu kommentti, että tietenkään ei tunnista kun ei koskaan näe isovanhempiaan. Eli syy onkin minussa."

"Odotin 25-vuotiaana esikoistani ja yhdessä oman äitini kanssa katselin äitiyspakkauksen tavaroita ja pohdin, minne järjestän mitäkin, kun äitini sanoi minulle, että: "Mahdatkohan sinä edes osata hoitaa tuota vauvaa?". Hämmennyin täysin ja taisin vain mutista vastaukseksi jotain, että: "En varmaa sen paremmin, kuin muutkaan esikoisensa saavat, mutta kyllä minä parhaani aion yrittää" .Ilmeisesti kuitenkin onnistuin sen verran hyvin, ettei hän ole toisen lapsen synnyttyä edes uskaltanut lasta hoitoonsa ottaa, saati ruveta neuvomaan!".

"Olen saanut arvostelua puolitutuilta ihmisiltä imettämiseen liittyen. Lapseni on ensimmäisistä elinpäivistään saakka saanut lisämaitoa pullosta, suurimman osan koko maitomäärästä. Imetys loppui kokonaan lapsen ollessa 4,5:n kuukauden ikäinen. Puolitutut ihmiset ovat kokeneet oikeudekseen kommentoida pullosta syöttämistä harkitsematta sitä, että en ehkä omasta halustani ole imettämättä."

"Tulin raskaaksi ollessani 17-vuotias, joten joka suunnalta sai kuulla olevansa huono äiti, joka ei tulisi mitenkään pärjäämään lapsensa kanssa. Sitä sanottiin niin neuvolassa, kotoa ja täysin tuntemattomat ihmisetkin tulivat usein kertomaan mielipiteensä. Hyvin ollaan kuitenkin pärjätty, eikä muutamien ensimmäisten kuukausien jälkeen ole enää tullut valitusta kuin lähinnä tuntemattomilta."

"Kyllä anoppi arvosteli aika rankastikin. Lapseni ei ollut yhtä kiltti kuin hänen omat lapsensa."

"Kerroin, että lapsi itki nukkumaan mennessä sängyssä. Sain kuulla kaverilta, että itketän lasta tahallani. Kun suunnittelimme lopettavamme yösyötöt lapsen ollessa yli puolivuotias, sain kuulla samalta kaverilta, että se on kidutusta, koska lapsi joutuu itkemään."

"Oma äiti arvostellut omaa lastenkasvatustani ja todennut, että oma lapsikin pelkää minua äitinä."

Erilaiset äidit AVAlla maanantaisin klo 21.

Katso Erilaiset äidit -sarjan edellinen jakso: Perhe Karppanen-Pihlajamaa

Lue myös:

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat