Näin karusti vapaaehtoisesti lapsetonta kohdellaan: "Minulle on kerrottu, etten tarvitse hautakiveä, koska ei ole lapsia, jotka kävisivät haudalla"

Vapaaehtoista lapsettomuutta pitää edelleen selitellä sekä suvulle että työkavereille. Usein "koska teille tulee pikkuinen" -tenttaaminen alkaa jo varhain.

Lapsettomuuden vapaaehtoinen valitseminen herättää yhä ihmettelyä.

Kysyimme lukijoiltamme, miten heidän vapaaehtoiseen lapsettomuuteensa on reagoitu. Tällaisia vastaukset olivat!

"Aina, täysin aina minulle on todettu, kuinka tulen olemaan hyvä äiti ja alettu heti 18-vuotispäivän kynnyksellä kyselemään, milloin löydän miehen ja teen lapsia, alkaisi kohta olla kuitenkin jo aika."
– Nimimerkki Linski

"Painostusta sukujuhlissa puolituttujen ja sukulaisten taholta. Vanhemmille vaikein pala kun kun lastenlasta ei olekaan tulossa. Kukaan ei ole kertaakaan kysynyt omia toiveitani asian suhteen."
– Nimimerkki Uranainen 32v.

"Olen 'maho lehmä, en ole nainen, olen vastuuton, hedonisti'. Olen 'väärällä alalla' (lastensuojelussa), koska ei ole omia lapsia."
– Nimimerkki Pirtee

"Yleensä lapsettomuuteeni ja haluuni elää ilman omaa lasta suhtaudutaan kummeksuen. Olen kuullut sääliviä kommentteja, 'kyllä sun mieli vielä muuttuu', on kutsuttu maanpetturiksi ja sanotaan, etten voi koskaan kokea oikeaa onnea."
– Nimimerkki Jessy

"Pahin kommentti, joka läheltä on tullut on ollut 'eiköhän sitä halua pitäis alkaa herätellä', kun avauduin naiselle siitä, etten halua lapsia – enkä ole koskaan halunnutkaan. Tämä kommentti aiheutti suurta raivoa ja loukkasi nimenomaan siksi, että se tuli naisen suusta! Naisten todella pitäisi olla solidaarisempia toisiaan kohtaan. Yhtä hyvin minä voisin arvostella heitä, jotka hankkivat lapsilauman, mutta miksi niin tekisin? Sivistynyt ihminen ei arvostele toisen valintoja. On niin monta tapaa elää."
– Nimimerkki Perhonen

"Tunnistan tilanteen, jossa hiljaisuus laskeutuu, kun naisporukassa kerron olevani onnellisesti vela (eli vapaaehtoisesti lapseton). Olen huomannut jopa hieman nauttivani siitä, kun ihmiset hämmentyvät. Hyvä vaan, onkin aika viedä velana olon ilosanomaa eteenpäin! Itse ainakin kerron kaikille teini-ikäisille tuttavilleni ja muille (vielä) lapsettomille, että hei, sun elämäsi voisi olla vielä antoisampaa, jos et tekisikään niin kuinka muka 'kuuluu tehdä', valitsisitkin vapaaehtoisen lapsettomuuden.

Ympäristö todellakin kiittää. En ole koskaan ymmärtänyt miten velat olisivat jotenkin 'itsekkäitä' tai 'vastuuntunnottomia'. Itsekästähän se on tehdä väkisin mini-ihminen kuormittamaan muutenkin täysin väestöräjähdyksen partaalla olevaa maapalloa.

Äitini ei ole koskaan koittanut kääntää päätäni, isäni useinkin.

Eniten veloja vastaan hyökkävät sellaiset, joilla on paljon muksuja. Joka on aika huvittavaa. Tuntuu, että he osittain katuvat omia valintojaan, koska ovat nyt lapsikatraan kanssa motissa. Kateutta veloja kohtaan esiintyy paljon. On kuitenkin tabu katua omia lapsiaan. Siitä ei saa puhua kuin ehkä kerran viikossa suljettujen ovien takana terapeutin luona.

Minusta tuntuu, että suuri osa tuttavistani luulee, etten saa lapsia. Ihan hyvä niin, vaikka toisaalta haluan viedä juuri vapaaehtoisen lapsettomuuden ilosanomaa eteenpäin, en halua pahoittelua tai muuta siksi, että kärsisin jotenkin lapsettomana asian ollessa juuri päinvastoin.

Velana minulla on enemmän aikaa tehdä juuri sitä, mitä haluan, kantaa vastuuta läheisistä, vieraistakin. hoitaa vanhuksia sekä vähäosaisia. Nautin kun perheemme tuottaa vähemmän jätettä ja saastetta kaikinpuolin. Koen vahvasti, että minä ja mieheni muodostamme täydellisesti ihan oikean perheen."
– Nimimerkki Happy-vela 34 v.

"Koen, että lapsi olisi ainoastaan riippakivi ja siinä parisuhde jää taustalle helposti. Haluan elää nyt, enkä käyttää vähäisiä varoja jonkun ylimääräisen tekemiseen. Vapaaehtoisesti lapsettomat pariskunnat ovat ekoteko maapallolle."
– Nimimerkki Jane

"Minulla on paljon sisaruksia, jotka ovat jo hankkineet perheenlisäystä, joten omilta vanhemmilta olen saanut olla rauhassa uteluilta. Sen sijaan puolisoni (mies) on ainoa lapsi, ja hänen vanhempansa, sekä joskus jopa muut sukulaiset tiedustelevat, milloinkas se lapsi olisi ajankohtainen. Olen tähän suoraan sanonut, että tällä hetkellä tuntuu siltä, että ei ikinä, mistä yleensä seuraa leikkimieliseksi naamioitua syyllistämistä. Se tietenkin tuntuu pahalta, en koe olevani kenellekään velkaa lapsia.

Puolisoni ei halua lapsia myöskään, mutta tuntuu, että syyllistäminen tapahtuu aina minun suuntaani."
– Nimimerkki Kuiske

"Sukulaisille asia on ok, mutta ihmisille, joille lapsettomuuden ei pitäisi vaikuttaa (työkaverit, tuttavat) asia voi olla hyvinkin suuri. Olen kuullut kyllästymiseen asti 'kyllä se mieli vielä muuttuu' -fraasia. Minulle on jopa kerrottu, etten tarvitse hautakiveä, koska minulla ei ole lapsia, jotka kävisivät mun haudalla."
– Nimimerkki Tiina

"Kun mieheni kanssa olemme olleet koko elämämme samoilla linjoilla, että emme halua kumpikaan lapsia, niin eräs lapsirakas sukulainen ei sulattanut tätä asiaa omassa mielessään. Hän oli puhunut muille meidän lapsettomuuden syyksi, että minä en ole halunnut lapsia. Pitihän syntipukki etsiä jostain, kun ei omaan sukuun saatu lisää lapsia meidän kautta."
– Nimimerkki Suvuton

"Olen aika kaapissa asian suhteen. Kun vanhempien kanssa tulee puhe lapsista, yritän vaihtaa aihetta. En ole vielä valmis kertomaan, etteivät he tule saamaan minun lapsia heidän lapsenlapsiksi. Uskon, että se satuttaisi heitä, enkä ole valmis tekemään sitä."
– Nimimerkki Liikaatyötä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja