Suomalaiset paljastavat: Näin monet kengät omistan

Lenkkarit, tennarit, nilkkurit, korkokengät, ballerinat, sandaalit, nahkasaappaat, kumisaappaat – AVA selvitti, kuinka monet kengät suomalaisten kaapeista löytyy.

Suomalaiset vastasivat AVAn kyselyyn ja kertoivat, kuinka monta kenkäparia heidän kaapeistaan löytyy. Selvisi, että valtaosan kaapeissa on 10–20 paria kenkiä.

"Omistan 1–5 paria kenkiä"

Vastaajista 14 prosenttia kertoi omistavansa 1–5 paria kenkiä. Korkeintaan viisi kenkäparia omistaneet painottivat sitä, että oikein huoltamalla kengät voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä.

"Turhaa rahan tuhlausta omistaa esimerkiksi 100 paria kenkiä joista kuitenkin käyttää vaan 7–8 paria. Vaikka nainen olenkin, niin siltikin omistan vaan tasan kaksi paria kenkiä: yhdet nahkakengät arkikäyttöön ja yhdet korkokengät juhlakäyttöön Niillä olen pärjännyt ihan hyvin. Ostan uudet kengät sitä mukaan kun edelliset hajoavat käyttökelvottomaksi. Turhaa kenkiä on pelkästään kaapin täytteeksi pölyttymään ostaa."

"Omistan yhdet talvikengät, yhdet nilkkurit, kahdet kesäkengät ja kahdet vapaa-ajan kengät. Pärjään mainiosti ja huollan kenkiäni säännöllisesti, niin ne kestävät pitkään. Värinä musta, joka sopii oikeastaan kaikkien vaatteiden kanssa."

"Omistan 5–10 paria kenkiä"

Kyselyyn vastanneista 22 prosenttia ilmoitti, että kaapeista löytyy 5–10 kenkäparia. Korkeintaan kymmenet kengät omistaneet vastaajat korostivat sitä, että kenkien kohdalla määrää tärkeämpää on korkea laatu.

"Minulla on niin vähän kenkiä siksi, että kauniita, kestäviä ja sopivankokoisia kenkiä on vaikea löytää."

"Minulla taitaa olla seitsemän paria kenkiä käytössä säännöllisesti. Siinä on mukana hyödylliset "feikki-crocsit", kumisaappaat, vaelluskengät ja lenkkaritkin mukana sandaalien ja avokkaiden lisäksi. En koe tarvitsevani paljon kenkiä, vaan ne tärkeimmät. Mitä turhaa olla useita erilaisia kenkiä, jotka turhaan lojuvat kaapin perällä käyttämättöminä, kun on ostanut ne vain siksi, että ne ovat vain hienot kenkähyllyssä."

"Omistan 10–20 paria kenkiä"

Peräti 26 prosenttia vastaajista paljasti, että kaapista löytyy 10–20 paria kenkiä. Moni maksimissaan 20 kenkäparia omistaneesta vastaajasta uskoi, että kotoa löytyvien kenkäparien määrä on kaikkein otollisin.

"Ostan kengät usein muutamalla eurolla kirpputoreilta. Korkolapun hajottua kenkiä ei kannata enää säilyttää, koska korkolapun laitattaminen suutarilla maksaa moninkertaisesti uusiin kenkiin nähden. Kerralla omistan käyttökelpoisia kenkiä reilut kymmenen paria.

"Omistan kenkiä mielestäni jokaiseen tarpeelliseen tilaisuuteen. On yhdet juhlakengät, parit kesäsandaalit sekä tukevia kävelykenkiä cityyn ja luontoon vuodenaikojen mukaan. Muuttaessani yksiöön jouduin karsimaan kenkäpareja ja olen siihen tyytyväinen, sillä nyt kerkeän käyttämään niitä kaikkia."

"Räväkkänä pukeutujana tykkään, että on vaihtoehtoja jokaiselle asutyypille: esimerkiksi korkokengät hameen kanssa ja ihan vain tennarit farkkujen kanssa. Päivän asun ja kenkäparin mallin on toimittava yhdessä. Yleensä bongailen kenkiä kirpputoreilta, joten vain sen takia minulla on noinkin usea pari. Harmittava ostos ei tunnu läheskään niin pahalta, kun tietää ettei pulittanut täyttä hintaa."

"Omistan 20–30 paria kenkiä"

Kunnioitettavat 20–30 paria kenkiä myönsi omistavansa 20 prosenttia vastaajista. Aktiivinen elämäntapa vaatii usein kulutettavaksi useammat kenkäparit vuodessa.

"En ole varma kuinka kenkävalikoimani on kasvanut käsittämään 20–30 kenkäparia. Ehkä se on johtunut siitä, että tyylini on melko vaihteleva ja pidän hiukan erilaisista kengistä, joita ei voi yhdistää aivan minkä tahansa kanssa. Koen myös, että kenkiä pidetään niin kauan, kunnes ne melkein hajoavat käsiin. Eli osa kengistäni on monen vuoden takaa ja niillä on tunnearvoa. Pidän kauniista kengistä ja minusta on hauskaa, että valinnanvaraa löytyy. En tunnustautuisi itse kenkäfriikiksi, mutta ehkä oikeasti sellainen olenkin."

"Jo vuodenaikojen vaihtelu vaatii erilaisia kenkiä. Kuitenkin kävelen mieluiten paljain jaloin aina kun mahdollista. Ehkä tästä syystä kenkäni kuluvat hitaasti, ja vanhimmat ovatkin jo yli 30 vuoden takaa. Suurin osa kengistäni on mallia "käytännöllinen". Koreilutarkoituksiin omistan viisi paria korkokenkiä, yhdet ballerinat ja yhdet korolliset nilkkurit. Kaikkiaan minulla pitäisi olla tallella nelisenkymmentä paria kenkiä, mutta osa niistä lienee pakattu johonkin perimmäiseen varastonurkkaan jonkin muuton yhteydessä. Aktiivikäytössä minulla on noin 7–8 paria."

"Kenkäkokoelmani olisi paljon isompi, jos jalkani vain olisivat isommat. Rakastan kauniita korkokenkiä, mutta nyt voin tepastella koroissa vain villasukkakautena. Kesäkeleillä kuljen halpistennareissa, joita on kiva ostaa kauden väreissä, ja niitä talsin kesän aikana helposti kaksi paria puhki."

"Omistan 30–50 paria kenkiä"

Noin 30–50 kenkäparia myönsi omistavansa 10 prosenttia kyselyyn vastanneista. Joillekin kenkien ostaminen on harrastus – tai tärkeä osa harrastusta.

"Arvioisin omistavani päälle nelisenkymmentä kenkäparia. Jos rehellisiä ollaan, en ole edes uskaltanut laskea! Osa kengistä odottaa kiltisti kellarissa tulevia talvipakkasia ja pakkasin juuri ballerinat kenkälaatikoihin odottamaan tulevaa kesää. Minua on kiusoiteltu siitä, että omistan hurjasti kenkiä: omasta mielestäni kenkiä ei vain voi olla liikaa! En omista kenkiä, joita ei voi yksinkertaisesti käyttää, kaikille niille on omat käyttötarkoituksensa. Ja myönnän, että kenkien tilaaminen netistä on kasvattanut kenkäkokoelmaani varsin reippaasti tässä parin vuoden sisällä. Aina kuitenkin tuntuu siltä, että minulta puuttuu vielä ne tietyt yhdet kengät: ne naiselliset, sirot, mutta yltiömukavat. Vielä metsästän niitä.."

"Harrastuksia ja erilaisia tilaisuuksia tuntuu olevan niin paljon, että miltei 50 paria kenkiä tuntuu aktiivisen naisen tavanomaiselta kenkävarastolta. En koe, että minulla olisi jotenkin erityisen paljon kenkiä, vaikka niitä kymmeniä onkin."

"Omistan enemmän kuin 50 paria kenkiä"

Peräti 7 prosenttia vastaajista kertoi, että omaan kenkävarastoon kuuluu yli 50 paria kenkiä. Muutama vastaaja myönsi omistavansa yli 100 kenkäparia.

"Rakastan kenkiä ja jopa uusien kenkien tuoksua! Kenkiä pitää olla useassa värissä joka tilaisuuteen ja sääoloon. Kaapista löytyy sekä käytännöllisiä että todella epäkäytännöllisiä, mutta niin kauniita kenkiä. Tässä asiassa järki ei aina vie voittoa, vaan tunne johtaa kenkäostoksilla."

"Aina vaan löytyy toinen toistaan ihanampia kenkiä, en vaan voi sille mitään. Eri asusteisiin täytyy olla aina sopivat kengät ja laukku."

"Rakastan kenkiä: kauniita korkokenkiä, seksikkäitä, naiseuden korostavia, ihanuuksia."

"Omistan yli 100 paria kenkiä. Kokoelma on kertynyt vuosien varrella ja käytän edelleen sekä 10 vuotta vanhoja kenkiä että tänä kesänä ostettuja pareja. Käytän kenkiä myös paljon suutarilla, enkä heitä niitä menemään ennen kuin suutari antaa lopullisen tuomion. Erilaisia malleja, korkoja ja värejä löytyy jokaiseen tilanteeseen ja jokaiselle vuodenajalle ja säälle. Tällä hetkellä tilanpuute rajoittaa kenkäharrastustani, mutta onneksi kätevä mieheni rakentaa kengilleni uusia säilytysratkaisuja."

Lue myös:

Kyselyyn vastasi 591 AVAlaista.

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja