Suomalaiset ovat tehneet tänä vuonna jo 1400 ilmoitusta digihuijauksista – näin uhriksi voi joutua, vaikka uskoo tunnistavansa petoksen jo kaukaa

Ulkomailta tulevat huijauspuhelut lisääntyneet – puhuvat nyt myös suomea 1:57
Kerroimme aiemmin: Ulkomailta tulevat huijauspuhelut lisääntyneet – puhuvat nyt myös suomea.

Poliisin tietoon tulleiden netti- ja puhelinhuijausten uhriksi on joutunut jo tuhansia suomalaisia. Pelkästään tänä vuonna rikosilmoituksia tällaisista petoksista on tehty noin 1400 kappaletta ja rahaa on rikollisille päätynyt 23 miljoonaa euroa. Poliisi avautuu ongelmasta blogitekstissään.

Jo 1990-luvun alussa suomalaisia huijattiin niin sanotuilla nigerialaiskirjeillä – kömpelöillä sepustuksilla, joilla yritettiin kalastella rahaa kuvitteelliseen tarinaan nojaten.

Poliisi muistuttaa, että nämä kirjeet ovat vuosien kuluessa muuttuneet sähköposteiksi ja keinot ovat yhä kirjavampia.

– Teknologian edelleen kehittyessä vaara saattaakin vaania yhden puhelinsoiton tai klikkauksen päässä missä tahansa sovelluksessa tai somekanavassa.

– Osalle uskotellaan puhelimessa hakkerien vallanneen tietokoneen ja moni erehtyy antamaan petostelijoille pääsyn etäkäyttöohjelman avulla verkkopankkiin ja korttitietoihin.

Huijauksen tunnistaminen ei ole niin helppoa kuin luulisi

Moni uskoo tunnistavansa rikollisten kalasteluyritykset helposti, mutta todellisuudessa se ei aina ole helppoa – viestit on voitu naamioida näyttämään siltä kuin ne tulisivat joltain tunnetulta yritykseltä.

– Tämän kaltaisia viestejä on liikkunut vuosien saatossa runsaasti muun muassa Postin, Finnkinon ja eri kauppojen nimissä.

Rikollinen saattaa myös esiintyä IT-tuen Helpdesk -palvelijana ja puhelu voi kuulostaa hyvinkin uskottavalta.

Rikolliset saattavat myös ohjata uhrin kirjautumaan väärennettyyn verkkopankkiin, joka on täysin aidon näköinen. Tällöin rikollinen saa käsiinsä verkkopankin tunnukset ja rahaa on jo onnistuttu siirtämään varoja uhrien pankkitileiltä ulkomaille.

– Valeverkkopankkeihin on kirjautunut tänä vuonna jo satoja suomalaisia ja rikoksilla on aiheutettu tähän mennessä yli 8,5 miljoonan euron vahingot. 

Kaikki eivät tee rikosilmoitusta

Poliisi kertoo, että läheskään kaikki uhrit eivät syystä tai toisesta tee rikosilmoitusta. 

– Osa uhreista ei välttämättä edes ymmärrä tai halua myöntää tulleensa huijatuksi, joten rikokset voivat tulla poliisin tietoon viiveellä.

– Poliisin tietoon tulee mahdollisesti vain jäävuoren huippu ja rahaa valuu rikollisille hurjia summia.

Usein uhreiksi mielletään vanhukset, mutta ongelma koskettaa poliisin mukaan kaikkia.

– Paras tapa suojautua petoksilta on pitää pää kylmänä – pysähtyä ja miettiä hetki ennen toimintaa. Lähtökohtaisesti rahaa ei kannata antaa missään tilanteessa kenellekään, jota ei ole tavannut henkilökohtaisesti.

Jos erehdyt näpyttämään pankkitunnuksesi valesivustolle, poliisi kehottaa olemaan pankkiin yhteydessä mahdollisimman nopeasti.

– Tässä kohtaa on turhaa enää miettiä. Mitä nopeammin toimit, sitä suuremmat mahdollisuudet pankilla on saada rahasi takaisin ja minimoida vahingot. Tee rikosilmoitus vasta sen jälkeen, kun olet ottanut yhteyden pankkiisi.

Lue myös:

    Uusimmat