Karu tulos: Jo puolet suomalaisista saanut hämärän huijauspuhelun – näin montaa vedettiin nenästä

Suureen huomioon nousseet "teknisen tuen" Microsoft-huijauspuhelut ovat riivanneet suomalaisia viime syksynä ja tänä vuonna.

Puheluja tehtaillaan erityisesti Microsoft-teknologiayrityksen nimissä. Yhtiö onkin nyt tutkinut, kuinka monelle "teknisiä tukipuheluja" on tullut sekä sitä, kuinka moni on narahtanut huijaukseen.

Microsoftin teettämän tutkimuksen mukaan puolet Suomessa asuvista aikuisista on altistunut teknisen tuen huijauksille, ja kolme prosenttia vastaajista on menettänyt rahaa näissä huijauksissa. 12 prosenttia vastaajista on jatkanut keskustelua huijarin kanssa, mutta he ovat perääntyneet ennen huijauksen tapahtumista.

Maailmalla huijataan vielä enemmän

Suomen tulokset alittavat kuitenkin maailmanlaajuisen keskiarvon, sillä globaalilla tasolla 59 prosenttia vastaajista oli joutunut huijauksen kohteeksi ja 7 prosenttia menettänyt niiden yhteydessä rahaa.

Yli puolessa puhelinhuijausyrityksistä huijari esiintyy Microsoftin edustajana. Huijarit hyödyntävät puhelinyhteydenottojen lisäksi myös esimerkiksi ammattimaisen näköisesti tehtyjä ponnahdusikkunoita, sähköpostiviestejä ja sivustojen uudelleenohjausta uhriensa tavoittamiseen, Microsoft kertoo.

– Suomessa tilanne on kohtalaisen hyvä, mutta tulokset osoittavat, että meillä on vielä opittavaa tietoturvasta. Eri kanavissa tapahtuvien yhteydenottojen kanssa pitää olla aina varuillaan, sanoo Microsoft Oy:n teknologiajohtaja Juha Karppinen yhtiön tiedotteessa.

Microsoft teetti 12.4–7.5.2021 YouGovilla kyselyn, jossa kartoitettiin yli 16 000 aikuisen internet-käyttäjän kokemuksia teknisen tuen huijauksista. Suomesta vastaajia oli 1 000.

Monet eivät uskalla lopettaa puhelua

MTV Uutiset haastatteli toukokuussa Digi- ja väestöviraston johtavaa asiantuntijaa Kimmo Rouskua erilaisista huijauksista. Tuolloin hän sanoi, että Microsoft-tukihuijauspuhelut ovat edelleen käynnissä ja niitä tulee edelleen valtava määrä.

– Monet eivät uskalla lopettaa Microsoft-huijauspuhelua, koska pelkäävät, ettei se ole kohteliasta. Me olemme liian kohteliaita näille rikollisille, Rousku sanoi.

Erittäin pirullisen huijauksista tekee kotimainen numero, sillä Rouskun mukaan huijauksia tulee myös suomalaisista numeroista. Rouskun mukaan numeroita voidaan väärentää.

– Monesti ensimmäinen soitto on ollut ulkomailta. Jos siihen erehtyy vastaamaan, ja sopii, että voi jatkossa soittaa uudelleen, sitten käytetään suomalaisia numeroita, Rousku totesi tuolloin.

Uutisen otsikkoa muutettu kello 15.47: Jätetty Microsoft-maininta pois, sillä tutkimus käsitteli kaikkia huijauspuheluja.

Katso myös toinen video ja lue juttu: MTV Uutisten toimittaja sai huijauspuhelun suomalaisesta numerosta – tältä kuulostaa, kun niin sanotut Microsoftin tukihenkilöt soittavat

MTV Uutisten toimittaja sai huijauspuhelun suomalaisesta numerosta – Tältä kuulostaa, kun niin sanotut Microsoftin tukihenkilöt soittavat 3:45

Lue myös:

    Uusimmat