Suomalaiset kehuvat lempilähiöitään: Täällä on paras asua

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan mielipidettä Suomen parhaasta lähiöstä. Vastaajat arvostivat lähiöissä kaunista luontoa, vehreyttä, rauhallisuutta sekä sitä, että kaikki tarvittava löytyy läheltä.

Turku

Harittu-Koivula

Ihmiset täällä ovat ihanan ystävällisiä, luonto on lähellä ja kaikki palvelut. Kaupungin upeimmat luontopolut aivan vieressä. Voi mennä Turkuun tai Kaarinaan pyörällä, hyvät pyörätiet.

Varissuo

Varissuo on oma pienoismaailmansa, mielenkiintoinen suurkaupungin pienoismalli.

Kotka

Karhuvuori

Siellä kaikki palvelut ovat lähellä ja kulkuyhteydet myös toimivat. Ei liian tiukkaan rakennettu niin kuin eräät suurempien kaupunkiemme lähiöt. Mainettaan monin verroin kauniimpi!

Joensuu

Noljakka

Noljakassa on kaikki lähellä; kantakaupunki, metsät lenkkipolkuineen, järvi rantoineen... Lisäksi täällä on hyvät joukkoliikenneyhteydet kantakaupungille ja kaikki palvelut lähellä.

Jyväskylä

Kortepohja

Turvallinen ”kupla” lapsiperheille. 

Juankoski

Juankosken keskusta

Naapurikunnan lähiö. Eihän sitä voi omaansa kehua, joten sen vuoksi naapurissa on paras.

Espoo

Olari

Mukava, kaunis, luonnonläheinen, hyvä arkkitehtuuri ja kestävä rakennuskanta. Paljon erilaisia palveluita, väki mukavaa ja maanläheistä.

Porvoo

Gammelbacka

Historiallisessa kartanomiljöössä sijaitseva, Alvar Aallon alun perin suunnittelema, hienon historian omaava lähiö miltei meren rannalla. Ihmisille harrasteita ja yhteisöllisyyttä tarjoava seurakuntakeskusrakennus entisen kartanon paikalla. Lähiö, jossa kerrostalojen asukkaat ovat alkaneet ottaa ympäristöä omakseen siistimällä ympäristöä, istuttamalla kasveja ja kohentamalla talkoilla omaa asuinympäristöään ja jonne kaupunki on alkanut tuoda yhteisöllisyyttä rakentavia hyvinvointipalvelujaan. Kuinka moni lähiö Suomessa on kartanopuistossa, satumetsän laitamilla ja kivenheiton päässä merelle johtavalta Porvoonjoelta!

Vantaa

Kartanonkoski

Uniikki miljöö kaiken keskellä.

Koivukylä

Se on vaan paras.

Se on mesta missä aina tapahtuu (niin hyvässä kuin pahassakin).

Löytyy kaikki palvelut ihan vierestä.

Martinlaakso

Luonnonläheinen ja rauhallinen, palvelujakin tarpeeksi.

Myyrmäki

Hyvin suunniteltu, kehittyvä. Urheilullinen nuorten lahjakkaiden ihmisten virikkeellinen lähiö, suora yhteys kehäradalla ympäri mailmaa.

Seutula

Upea maaseutumainen lähiö pikkukylineen.

Ylästö

Luonnonläheinen pientaloalue.

Lohja

Ojamo

Täällä on kaikki. Ruoka-kauppoja neljä, postipalvelut, pankkiautomaatteja, ravintoloita, kirjasto, koulu, päiväkoteja kaksi, elektroniikka liikeitä kaksi, eläinkauppa, huonekalukauppoja 2, rautakauppa, terveyskeskus, sairaala, seurakuntakoti, kampaamoita, ja paljon muuta. Ja jos vielä kaipaa jotakin niin Lohjan keskustaan on noin 4 km.

Rauma

Lajo

Missään ei arkkitehtooniset arvot ja luonto ole yhtä harmoonisesti asettuneet.

Kouvola

Eskolanmäki

Se on sopivan lähellä keskustaa ja palvelut toimivat ihan mukavasti, luonto on lähellä.

Kauniainen

Kasavuori

Luonto, ihmiset, yhteisöllisyys, kauneus, rauhallisuus, palvelut, kantakaupungin läheisyys.

Helsinki

Alppila

Linnanmäki!

Arabianranta

Maasto on ihanteellinen, merellinen ja tasainen. Helppo kulkea myös rollaattorilla ja pyörätuolilla ja kävellen, juosten ja pyöräillen. Kaikki palvelut löytyvät ja pääsee raitsikalla kotiin. Sopii lemmikeille, lapsille ja vanhuksille – siis kaikille.

Aurinkolahti

Ei tarvitse perusteluita, jos on epäilystä, niin käykää tutustumassa alueeseen.

Herttoniemenranta

Kaunis, puistomainen, onnistunut ja arvostettu lähiöarkkitehtuuri, ranta, metsä, luontopolut, 10 min keskustaan tai Itikseen... Lenkkipolut, ruokakaupat ja kioskit, tunnelma, Tullisaari, Marjaniemi yms naapurissa.... Uimahallia vain odotellaan..

Jakomäki

Mainettaan parempi ja historiaa täynnä jääkaudesta ensimmäiseen maailmansotaan.

Olen käynyt siellä ja on loistava paikka ja mukava ja viettää aikaa siellä.

Mainettaan turvallisempi, viihtyisä asuinlähiö. Julkisivuaan viime vuosina ehostanut ja kuitenkin yhä asuinkunnaltaan kirjava ja silti toimiva lähiö.

Kannelmäki

Oppii ottamaan iskuja vastaan.

Antaa vakaan kasvuympäristön.

Kivihaka

Rauhallinen, luonto ja keskusta lähellä, edulliset asuntojen hinnat ja sopivasti lintuja ja eläimiä.

Kontula

Täällä ja lähistöllä on kaikki tarvittava.

Lauttasaari

Asun viiden talon yhteisössä, joka on kuin pieni, ihana kylä. Talonnaisemme hoitaa taloja, pihoja ja meitä fantastisesti. Ja pitää meitä asukkaita vähän "herran nuuhteessa". Ihania, auttavaisia, kohteliaita ja hauskoja naapureita. Asun nyt Lauttasaaressa neljättä kertaa (ekan kerran vuosina 1958-61). Tyttäreni perheineen muutti myös tänne tämän vuoden toukokuun alussa. Sanomme kaikki (monien eri asuinpaikkojen kokemuksella): Lauttasaari on paras!

Länsi-Pasila

Hyvä sijainti. Luonto lähellä.

Maunula

Maunula on vehreä, sen talot ovat kodikkaita ja luonto ulkoilumahdollisuuksineen on vieressä, ja sieltä on lapsuudenmuistot.

Mellunmäki

Täällä on aina ihanan tuulista, eli ilma pysyy raikkaana. Liikenneyhteydet ovat hyvät. Tosiasiassa tietenkin siksi, että en tunne muita lähiöitä, asuin aiemmin Kalliossa, joka kait luetaan kantakaupunkiin.

Munkkivuori

Rauhallisuus ja luonnon läheisyys, hyvät lähipalvelut, mukavat asukkaat, hyvät kulkuyhteydet ja rannan läheisyys, golf, tennis, keilaus, liikuntapuistot kävelyetäisyydellä. Metsäjänis pihalla ja lintujen liverrys sekä vehreys.

Se on lähellä luontoa. Kaupatkin on lähietäisyydellä. Jos haluaa lähteä keskustaan, sekin onnistuu, kävelyä 10min. Munkkiniemeen 4-ratikalla. Koulut naapurissa, ei tarvitse kulkea ajotien yli. Hyvä päiväkoti. Oma kirkko. Talin golfkenttä vieressä.

Paloheinä

Jokaisessa lähiössä on oltava palveluja ja Paloheinästä löytyy kauppoja, kirjasto ja terveyskeskus. Hyvät liikuntamahdollisuudet kesät talvet. Mukavaa pientaloaluetta, rauhallinen, vakiintunut asukaskunta. Vähän vaihtuvuutta. Paloheinässä on vihreyttä ja viihtyisyyttä.

Pasila

Pihlajamäki

Aito stadilainen 60-luvun lähiö. Suojelukohde ja lähellä Helsingin keskustaa.

Kerrostuma kaikista yhteiskuntaluokista. On omistus- ja kaupungin vuokra-asuntoja. Rivitaloja, kerrostaloja. Pieni ostari keskellä kylää. Kirkko, terveyskeskus, sosiaalitoimisto. Viikin yliopiston opiskelijoita. Palveluita tarpeeksi.

Pihlajamäkeä ei voi pilata kuin väliaikaisesti. Itse asuin siellä 60-70-luvuilla, käyn siellä edelleen silloin tällöin. Asukkaat tekevät vain hetken tunnelman. Kaavat sekä Pihlajamäki-seura vaikuttaa, miten näet paikkakunnan. Perustaa ei voi muuttaa, kun kaikki kunnolla suunniteltu.

Pitäjänmäki

Vehreys, hyvät liikenneyhteydet niin julkisilla kuin omalla autolla, hyvän matkan päässä keskustasta, sopivasti palveluja lähellä.

Tammisalo

Kaunis, laadukas asuinympäristö, rauhallinen, vanha asuinalue. Tammisalossa on on paljon kolmannen ja neljännenkin polven tammisalolaisia, eli useimmat tuntevat toinen toisensa. Tammisalosta on vain noin 7 km Helsingin ydinkeskustaan... mitä ei uskoisi kun rauhallisella saarella asuu.

Vesala

Edulliset asuntojen hinnat. Mainettaan parempi. Kaunis luonto. Hyvät liikenneyhteydet.

Vuosaari

Täällä on pisin uimaranta, luontoa, on Uutelaa, Kallahden luonnonsuojelualuetta, on koteja kerrostalosta Suomen korkeimpaan tornitaloon, meri.

Vuosaari on lähes itsenäinen kaupunki. Vuosaaresta ei ole tarvetta poistua muualle minkään palvelun vuoksi, ja harrastusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Kaunis, merellinen, oikeaa metsää ja paljon vihreää. Monipuolinen, moniarvoinen, erilaisia ihmisiä.

Mahtavat ulkoilumaastot ja luonto, monikulttuurinen ja suvaitsevainen, leirintäalue, metro, hyvät palvelut.

Tampere

Hervanta

Asun edelleen Hervannassa, muutin tänne vuonna 2006, kerran olen muuttanut ja asuntojen välillä on matkaa vain 500m. Kuin kaupunki kaupungin sisällä, kerrostaloalueeksi varsin viihtyisä, luonnon ympäröimä ja siten hyvät harrastus- ja ulkoilumahdollisuudet, monipuolinen palvelujen tarjonta, kaikki välttämätön kävelymatkan päässä. Tampereen keskustaan matkaa n.10 km, eli lähiö ei liian kaukana eikä liian lähellä.

Härmälä

Härmälässä on kaikkea; luonto, järvi ja kallio. Se on kaupunki kaupungissa. Härmälä on kehittynyt nopeasti teollisuus alueesta viihtyisäksi asuinalueeksi.  Uusin asuinalue, Härmälänranta on osoitus tästä kehityksestä.

Irjala

Siellä on rauhallista.

Kaleva

Kalevan kaupunginosa Tampereella on mielestäni Suomen paras lähiö,koska siellä olen asunut 50-60-luvuilla, käyden keskikoulun ja lukion Sammon Yhteislyseossa. Asuin perheeni kanssa Sorsapuiston laidalla olevassa kerrostalossa. Vieressä puisto penkkeineen, puineen, pensaineen, kukkaistutuksineen sekä lintuja häkeissä. Keskellä puistoa lammikko ja lasten leikkipaikkoja. Nykyään Tampere-talo ja Tampereen Yliopisto. Kalevassa on myös Kalevan kirkko. Kalevassa asuu mukavia ja ystävällisiä ihmisiä. Kaleva on Suomen mukavin lähiö, vaikka olenkin asunut jo yli 40 vuotta länsirannikolla.

Lentävänniemi

Täällä on luontoa ja vettä joka puolella, lenkille pääsee kotiovelta, liikenne on rauhallista kaikki palvelut 2km päässä, puhdas ilma, liikenneyhteydet keskustaan hyvät.

Messukylä

En itse asu, mutta siellä on Tampereen paras asukasyhdistys ja rauhallinen paikka asua, ei ole rikollisia, ei juoppoja ja ottavat heti kantaa asioihin. Samoin on vehmainenkin.

Vuores

Tampereella sijaitseva lähiö keskellä metsää, mutta keskellä kaikkea. Keskustaan on vain 10 km matka ja Hervantakin on aivan lähellä. Alue on täynnä lenkkipolkuja, pieniä kauniita lampia ja järviä. Mets reittejä joiden varrelta löytää mustikoita, metsämansikoita ja sieniä. Lähiötä on alettu rakentamaan vasta muutama vuosi sitten joten kaikki on uutta ja raikasta, ihmiset ovat mukavia ja ystävällisiä, sekä alueella on todella rauhallista. Kauniit talot sekä monet puistot tekevät Vuoreksesta idyllisen ja mahtavan paikan asua. Olen onnellinen ollessani vuoreslainen.

Lähiöfestivaalit

Lähiöfestivaalia vietetään Vantaan Mikkolassa 8.-15.8.2015. Mistä festivaalissa on kyse? Tähän ja kysymyksiin lähiöiden tulevaisuudesta vastasi Huomenta Suomessa festivaalin vastaava tuottaja Katja Lindroos elokuussa 2015. Katso video alta!

Lähiöihin kaivataan uutta kunnianhimoa 7:25

Lue myös:

    Uusimmat