Suomalaiset harrastavat seksiä vähemmän kuin koskaan – naiset eivät "jaksa haluta"

Seksi ei ole heti ensimmäisenä mielessä, kun pitkän päivän päätteeksi saapuu kotiin. Olo on niin rättiväsynyt, ettei eväänsäkään jaksaisi liikauttaa – saati harrastaa seksiä. Kuulostaako tutulta?

Suomalaisten seksielämää kartoittaneessa FINSEX-tutkimuksessa on käynyt ilmi, että vaikka yhdyntöjä on vähemmän kuin aiemmin, seksiä haluttaisiin kuitenkin yhä enemmän. Miksi odotukset ja todellisuus eivät kohtaa suomalaisten seksielämässä?

– Elämäämme on tullut tavallaan kilpailevia, aikaa vieviä asioita fyysisen läsnäolon ja rakastelun sijalle, mihin käytetään aikaa ja energiaa ja joihin panostetaan, tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta kuvailee.


Työ, harrastukset, talous.
Väsymys, stressi, ruuhkavuodet.
Lapset.
Kiire.

Muun muassa nämä tekijät vaikuttavat siihen, ettei rakastelulle tunnu jäävän aikaa.

Myös yksi suhteellisen uusi elementti on ängennyt suomalaisten arkeen ja jopa vällyjen väliin. Älylaitteet ja sosiaalinen media.

– Olen itsekin omin silmin nähnyt, kuinka eräs keski-ikäinen pariskunta saapui ravintolaan illalliselle, ja koko illallisen ajan he vain räpläsivät kännyköitään eivätkä keskustelleet sanaakaan keskenään, Kontula kuvaa.

"Haluaisin haluta – mutta en jaksa"

Aikaikkunan kaventumisen lisäksi seksiin ei tunnu löytyvän yksinkertaisesti tarmoa.

– Esimerkiksi naisilla seksuaalinen halukkuus on 2000-luvulla tutkitusti mennyt siihen, että "ei jaksa haluta", asiantuntija pahoittelee.

– Se aiheuttaa sen, että parisuhteissa ennen rakastelua joudutaan neuvottelemaan, että ”Sopiiko sinulle..?”, ”Jaksatko tänään?”, ”Onko nyt sopiva hetki?” –  seksin harrastaminen ei ole niin itsestään selvää ja helppoa, kuten joskus ennen. Siitä joudutaan enemmän neuvottelemaan ja sopimaan, Kontula kuvailee.


Ei jaksa haluta – mihin tämä tunne perustuu? 

– Se on fyysistä väsymystä, mutta ennen kaikkea henkistä väsymystä. Tuntuu siltä, ettei jaksa. Se vaatii suorastaan ponnistelua, Kontula kuvailee.

–  Monilla käy kuitenkin niin  – erityisesti naisilla –  että kun rakastelu aloitetaan, huomaakin, että se tuntuu hyvältä, ja halu alkaa kasvaa. Mutta jos halua ei aluksi ole, kynnys aloittaa rakastelu voi tuntua äärimmäisen korkealta.

Yhdyntätoiveet eivät aina kohtaa

Suomessa miehet toivovat keskimäärin kolmea yhdyntää viikossa, naiset puolestaan kahta yhdyntää viikossa. Toiveet ovat korkeammat, kuin mitä todellisuus on.

Aina halut eivät kuitenkaan kohtaa. Kontulan mukaan toteutumattomat yhdyntätoiveet ovat erityisen suuri haaste suomalaisissa parisuhteissa.

–  Periaatteessa joka toisessa parisuhteessa jompikumpi haluaa joko vähemmän tai enemmän seksiä kuin toinen. Onhan se haaste, jotta kumppanit olisivat molemmat tyytyväisiä, molemmat kokisivat intiimin yhteyden läheiseksi, ja nauttisivat siitä samalla tavalla, Kontula kuvailee.


Miten sitten yhdistää nämä odotukset ja toiveet yhteen? FINSEX-tutkimuksen mukaan ero toiveiden ja odotusten välillä kasvaa koko ajan suuremmaksi.

– Se vain lisää haasteellisuutta: enemmän pitää neuvotella, ymmärtää kumppania, tulla häntä vastaan, ajatella kumppania positiivisesti ja hänenkin tarpeitaan, Kontula kuvailee.

– Pahimmillaan nämä erimielisyydet voi aiheuttaa riitelyä, katkeruutta, jopa kostamisen halua tai uskottomuutta.

Mikä vie suomalaisten seksihalut?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja