Suomalaisessa mäkihypyssä kuplii: Maajoukkuemiesten ponnistusvoima noussut kohisten, pukuguru hankittu ulkomailta – valmentajan odotukset nousussa

Miesten mäkimaajoukkueen päävalmentaja Lauri Hakola jännittää lähiviikkoja. Pojissa on ponnistusvoimaa, harjoituskausi on sujunut mallikkaasti, eikä joukkueella ole terveyshuolia. Päävalmentajan tavoitteet ovat toteutumassa, jos kaikki jatkuu yhtä hyvin vielä neljä viikkoa.

–  Kesällä joukkue keskittyi fysiikkaan hyppäämisen kustannuksella, ja nyt parantuneita ominaisuuksia siirretään hyppyyn, Hakola tiivisti harjoituskauden aiempaa rohkeamman jaksotuksen fysiikkaan ja hyppäämiseen.

–  Syksy on hyppäämisen vahvistamista. Viime viikot ovat sujuneet mäessä positiivisesti, ja toivon sen jatkuvan kilpailukauteen. Jos se onnistuu ja urheilijat pysyvät terveinä, odotan tavoitteiden toteutuvan alkavalla kaudella.

Hakola, 39, luottaa arjen laadukkaaseen harjoitteluun, jolla suomalaiset ponnistelevat pienin, vakain askelin takaisin huipputasolle. Maajoukkueen tavoitteita kiristetään napsun tai kaksi vuosittain.

–  Viime kaudella suomalaisista vain Antti Aalto teki selkeän tuloksellisen parannuksen edelliskaudesta. Muilla kehitys näkyi ainoastaan tulosten takana, ja nyt haluan nähdä kehitystä viimevuotista laajemmalla rintamalla, päävalmentaja arvioi talven näkymiä.

–  Odotan, että saisimme alkavan kauden maailmancupissa säännöllisesti kaksi hyppääjää kisojen toiselle kierrokselle ja toisen heistä 15 parhaan joukkoon.

Reippaammin ponnistukseen

Päävalmentajan mukaan kevään ja alkukauden rääkki on parantanut maajoukkuemiesten ponnistusvoimaa keskimäärin noin kymmenen prosenttia. Voima muokataan lähiviikkoina lisämetreiksi hyppyjen pituuksiin. Kehitystä tukee analyysi viime kaudesta.

–  Kaikkia maajoukkuehyppääjiä yhdisti se, että liike hyppyrin keulalla oli passiivinen. Siihen on nyt haettu muutosta ja varsinkin Niko Kytösahon, Eetu Nousiaisen ja Jarkko Määtän toiminta hyppyripöydällä on nyt aiempaa aktiivisempaa, Hakola vakuutti.

Kyse on hienosäädöstä ja tasapainoilusta, jota päävalmentaja seuraa valppaana.

–  Aluksi pieni muutos voi tuntua hyppääjästä rajulta, mutta siihen tottuu nopeasti, kun keho adaptoituu (mukautuu) liikkeeseen ja tunteeseen hypystä. Jossain vaiheessa muutosta joutuu varmaankin jarruttelemaan, Hakola avasi korjausliikkeen vaikutuksia.

Zoz tikkaa puvut kuosiin

Lisäksi mäkimiesten taustavoimat puurtavat saadakseen suomalaisille huippuvarusteet. Taloudesta tinkiessään mäkimaajoukkue on jäänyt kehityksestä jälkeen, mutta alkavaksi kaudeksi järjestyi lisäpanostus, jolla joukkueen turvaksi puuhattiin pukuguru Slovenian maajoukkueesta. Ranskalainen Fredric Zoz on myös kokenut valmentaja.

–  Yhteistyön ensimmäinen vuosi on aina vaikein, joten emme voi odottaa ihmeitä. Uskon silti, että saamme talveksi hyvän varustepaketin, Hakola vakuutti.

–  Frederic on ollut hyvä lisä joukkueeseen. 

Lue myös:

    Uusimmat