Suomalaisen peliyhtiön johtaja kertoo menestystarinansa – pokeripöydästä Trump-pelin luojaksi

Jyväskylässä toimivan peliyhtiö Psyon Gamesin johtajan tarina on kaukana tavanomaisesta.

Siihen liittyy uhkapelaamisen vaihtuminen tieteellisten tosiasioiden tuomaan merkityksellisyyteen.

Olli Rundgren tunnettiin aiemmin menestyneenä pokerin pelaajana. Rundgrenin mukaan pokerimaailma oli houkutteleva ja hän menestyi siellä hyvin. Vuonna 2007 kuitenkin kypsyi päätös, joka muutti tuolloin 24-vuotiaan miehen elämän perin pohjin.

-Tajusin että en halunnut luoda uraa pokerimaailmassa. Sen sijaan halusin työn, jolla olisi jotain merkitystä.

Tätä merkityksellisyyttä Rundgren tavoittelee vuonna 2013 perustetun Psyon Games -peliyhtiön ruorissa.

Rundgren kertoo MTV Uutisille, että tavoitteena on kehittää ”tieteellistä viihdettä”, toisin sanoen pelejä, jotka saavat ihmiset ajattelemaan tieteellisten tosiasioiden avulla. 

Maalitauluna Trumpin erikoiset kommentit

Psyon Games tuli keväällä julkisuuteen kehittämällään Trump Vs. Science -nettipelillä. Pelin toimintalogiikka on yksinkertainen:  Siinä heitellään tavaroilla kohti Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin tieteellisesti virheellisiä twiittejä. 

Rundgrenin mukaan Trump valikoitui kohteeksi, koska tämä viihdyttää ja kohauttaa kommenteillaan. Lisäksi Yhdysvaltain presidenttikamppailu on merkittävä myös globaalissa mittakaavassa eikä pelkästään Yhdysvalloissa.

- Ihmetyksen ilme kasvoillani olen seurannut Trumpin kommentteja. Hän on hyökännyt tieteen tunnustamia faktoja vastaan valheellisilla kommenteilla, oli kyse sitten ilmastonmuutoksesta tai rokotuksista. Tiedeyhteisö on varoitellut, että tällainen toiminta on jopa vaarallista, kertoo Rundgren.

Satiirisen pelin tarkoitus on saada ihmiset kiinnostumaan tosiasioista. Ja kiinnostusta tuntuu löytyvän, sillä Trumpin ristiriitaisia kommentteja vastaan on heitelty pelissä tavaroita jo kolme miljoonaa kertaa.

- Emme kuitenkaan halua pilkata Trumpia henkilönä, vaan tavaroiden heittely on suunnattu hänen sanomiaan kohtaan, Rundgren huomauttaa.

Hänen mukaansa pelissä voitaisiin yhtälailla kritisoida muidenkin julkisuuden henkilöiden kommentteja, mutta Trump on räikeämpi esimerkki.

Seikkailua bakteerien keskellä ”Olipa kerran elämää” -malliin

Trump Vs. Science toimii eräänlaisena lähtölaukauksena peliyhtiön tulevalle pelille, jonka tarkoitus on niinikään saada ihmiset kiinnostumaan tieteellisistä tosiasioista viihteen avulla.

Loppuvuonna julkaistavassa Antidote-mobiilipelissä seikkaillaan virusten ja bakteerien maailmassa.

-Peliviihteen kautta ihmiset voivat myös oppia asioista aivan kuin "Olipa kerran elämä" -televisioanimaatiossa, Rundgren vertaa. 

Rundgren toteaa, että perinteiset oppimispelit on suunnattu opettajien lähtökohdista. Samalla näiden pelien laatu on hänen mukaansa jäänyt heikoksi, jonka seurauksena niitä ei haluta pelata.

-Me lähestymmekin asiaa ensin viihteen kautta, muuten homma ei onnistu. Näin pelille saadaan ammattitaitoisia tekijöitä.

Antidote tulee saataville iOS- ja Android-alustoille ilmaisena. Peli pyritään saamaan tuottavaksi lisäostojen avulla. Rundgren uskoo, että peliä arvostavat ihmiset ovat valmiita myös maksamaan lisäominaisuuksista, vaikka suurin osa pelaajista haluaakin pelata ilmaiseksi.

Ja lisää projekteja on jo kehitteillä. Rundgren vihjaa, että Psyon Games on hiljattain tehnyt aiesopimuksen erään maailman tunnetuimman tieteen roolimallin kanssa. 

”Suomi loistava paikka pelien kehittämiseen”

Rundgren kehuu, että Suomi on maailman parhaita paikkoja tehdä pelituotantoa.

-Täällä ollaan avoimempia. Täällä on vahvaa IT-osaamista ja lisäksi pelimaailmassa vaikuttavat henkilöt tuntevat toisensa, hän luettelee.

 -Suomi on maailman parhaita paikkoja tehdä pelituotantoa, Rundgren kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat