Suomalaisbloggaaja avautuu lasten sairaslomia väärinkäyttävistä vanhemmista: "Ihmiset jäävät koukkuun, kun huomaavat, että se on niin helppoa"

Suomalaisbloggarin mielestä lasten sairaslomia hyväksikäyttävät vanhemmat pilaavat tunnollistenkin vanhempien maineen ja asettavat työkaverit pulaan.

Yhden lapsen äiti Liina Kytölä kirjoittaa Mama Lina -blogissaan "lasten sairaslomien väärinkäyttäjistä", niistä vanhemmista, jotka ottavat vapaata töistä vedoten lapsen sairastumiseen.

– Voin rehellisesti sanoa, etten ole ikinä ollut kotona hoitamassa "sairasta" lasta, vaan olen vain ollut hoitamassa SAIRASTA lasta. Valitettavan usein kuulee, ettei jakseta mennä töihin niin otetaan lapsen kustannuksella sairaslomaa, Liina kirjoittaa blogissaan.

– Tiedättekö... näistä me tunnolliset ihmiset kärsitään. Kun on haettu kolme päivää turhaa sairaslomaa, niin teet työkaverisi työtaakan suuremmaksi, hän jatkaa.

Omaa lomaa rankkaan arkeen ja lomien jatkoksi

Teollisuusalalla työskentelevä Kytölä kertoo MTV Lifestylelle, ettei kuitenkaan ole nykyisellä työpaikallaan kohdannut vastaavia tapauksia. Yksittäisiä tapauksia ei hänen mukaansa oikein näe.

– Mutta meillä tarvitsee tuoda myös puolison työssäolotodistus, jos on kotona hoitamassa sairasta lasta, ettei molemmat vanhemmat voi olla kotona samaan aikaan. Kun tällaisia ollaan alettu vaatia, niin kyllä varmasti joku on sen aiheuttanut, Kytölä kommentoi.

Kytölä kirjoittaa blogissaan, että usein lasten sairaslomia väärinkäyttävät ihmiset saattavat jäädä kotiin, kun töissä on rankkaa eikä suursiivouksen tekeminen "napostele, varsinkaan työpäivän jälkeen".

– Kai ihmiset jäävät niihin koukkuun, kun huomaavat, että se on niin helppoa saada vuorotellen itselleen ja lapselleen sairaslomaa. Monet jatkavat viikonloppuja ja lomia juuri sairaslomilla, Kytölä kommentoi.

"Nämä vanhemmat pilaavat tunnollisten vanhempien maineen"

Yksi ratkaisu äidin mukaan voisi olla neuvolan puuttuminen. Jos lapsi on esimerkiksi joka kuukausi vatsataudissa, pitäisi lapsi tutkituttaa eikä antaa vain vanhemmille sairaslomaa.

– Ainakin nämä vanhemmat pilaavat monien tunnollisten vanhempien maineen. Lapset sairastelevat ei siitä pääse mihinkään, toiset enemmän ja taas toiset vähemmän, Kytölä sanoo.

Kytölän mukaan lapsen sairastellessa vanhempien pitäisi mahdollisuuksien mukaan tehdä töitä kotona, esimerkiksi tarkistaa sähköposteja ja vastata puhelimeen.

Hänellä on itsellään 3,5-vuotias poika.

– Jos olen itse hoitamassa sairasta lasta kotona, niin siitä on vapaapäivä kaukana. Yleensä lapsi on sairaana todella suurtarpeinen ja haluaa vain vanhemman syliä ja hoivaa. Silloin ei pahemmin siivota tai tehdä muutakaan kuin palvellaan pikkupotilasta, Kytölä kirjoittaa.

"Tiedän pari tapausta"

Sosiaalisessa mediassa Kytölän blogipostaus on herättänyt runsaasti keskustelua. Monet ovat ihmetelleet, tapahtuuko tätä todella työelämässä. Useat myös pikemminkin kertovat potevansa huonoa omatuntoa, kun joutuvat jäämään kotiin lapsen sairastuessa.

– Minua lähinnä suuresti ahdistaa, kun lasten takia tulee väkisin joskus poissaoloja sairauksien tai lääkäriasema[käyntien] takia, eräs kommentoi.

– Minusta tuntuu, että suurempi ongelma on just se, että puolikuntoisia lapsia viedään päiväkotiin, toinen sanoo.

– Ei tollanen peli vetele. Meillä onneksi vaaditaa lääkärin todistus lapsen kipeenä olosta, että ei tuu näitä "sairasteluja", kolmas kertoo.

Osalla kuitenkin löytyy asiasta kokemusta.

– Onhan meitä moneen lähtöön, ne, jotka tekee tätä, eivät täällä kirjottele! Tiedän pari tapausta, eräs kommentoi.

– Mun lähipiirissä eräs äiti teki näin. Lapset oppi, että valehteleminen on ok, jos siitä on itselle hyötyä. Valitettavasti tätä ominaisuutta heistä ei ole saatu ikinä kitkettyä pois, toinen kirjoittaa.

– Tämmöset urpot pilaa kyllä niitten kotona hoitamiset, jotka oikeasti tarttee sitä, oikeasti ilman säätämistä ja todistuksia, kolmas sanoo.

Oletko itse huomannut vastaavaa työelämässä? Kerro tarinasi!


***

Antaisitko kipeän lapsesi vieraan kotihoitoon päästäksesi töihin?

Kun lapsi sairastuu, vanhemmat joutuvat päättämään, kumpi jää siksi aikaa töistä pois. Nykyään jotkut työnantajat tarjoutuvat palkkaamaan lastenhoitajan kotiin, jotta poissaoloja ei syntyisi. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa lokakuussa 2017. Katso videolta, miten vanhemmat reagoivat ulkopuoliseen hoitoapuun.

10:19

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja