Suomalaisasiantuntijan mukaan Trump saattaa bluffata hätätilauhkauksillaan – "Järki ei ole yleensä toiminut"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkaukset julistaa hätätila Meksikon vastaiselle rajalla saattavat olla hämäystä, arvelee Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Hänen mukaansa puolustukseen varattujen rahojen käyttäminen muurin rakentamiseen rajalle olisi laiton päätös, joka haastettaisiin niin kongressissa kuin liittovaltion tuomioistuimissa.

Hätätilan julistamisessa ei siis olisi poliittisesti mitään järkeä, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei niin voisi lopulta tapahtua.

– Trumpin aikana tämä politiikan yleinen järki ei ole yleensä toiminut, Aaltola myöntää STT:lle.

"Hyvin iso sotku"

Trump on Aaltolan mukaan osoittanut olevansa hyvin arvaamaton ja pyrkii myös käyttämään arvaamattomuuttaan hallitsemisen välineenä. Jos presidentti lopulta päättää julistaa hätätilan, seurauksena on Aaltolan mukaan "hyvin iso sotku".

Trump aikoo pitää huomenna aamuyöllä televisioidun puheen Meksikon rajamuurikiistaan liittyen. Kiista muurin rahoituksesta demokraattien hallitseman kongressin ja Trumpin välillä on aiheuttanut sen, että neljännes liittovaltion toiminnoista on ollut suljettuna jo kolmatta viikkoa.

Aaltolan mukaan paineet kiistan ratkaisemiseksi kasvavat sitä mukaa kun hallinnon sulkeminen alkaa tuntua kansalaisten arjessa, esimerkiksi lentokentillä. Tilanne on nyt eskaloitumassa ja presidentin puhe on hyvin tärkeä etappi siinä, asettuuko kansa lopulta Trumpin vai kongressin puolelle, Aaltola arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat